FIFA: Odločitev MOK ne bo vplivala na SP

»Če bomo imeli dovolj dokazov o športnikovi kršitvi protidopinškega pravilnika, bomo ustrezno ukrepali.«

Objavljeno
06. december 2017 09.45
J. P.
J. P.

Zürich - Včerajšnja odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) o izključitvi ruskih športnikov s februarskih olimpijskih iger v Pjongčangu in dosmrtnem suspenzu tamkajšnjega podpredsednika vlade Vitalija Mutka ne bo vplivala na nogometno svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji, zatrjuje Mednarodna nogometna zveza FIFA.

»Seznanili smo se z odločitvijo MOK, ki pa nima vpliva na potek priprav za mondial. Nadaljujemo naše aktivnosti za zagotovitev najboljše možne prireditve,« so zapisali pri FIFA. Kot poroča STA, je nekoliko kompleksnejši primer Mutka, ki je bil v času domnevno sistemskega, državno vodenega dopinga ruski minister za šport, trenutno pa je vodja organizacijskega odbora svetovnega prvenstva in prvi mož ruske nogometne zveze.

FIFA je Mutka iz svojih vrst izključila že maja, zaradi številnih političnih funkcij mu je prepovedala ponovno kandidaturo za vodstvena mesta v FIFA, septembra ga je s seznama za člana svetovne družine izbrisala tudi Evropska nogometna zveza (UEFA). Na petkovem žrebu so ga novinarji pobarali tudi o morebitnem odstopu, a jim je še enkrat jezno zabrusil, da v Rusiji ni bilo državno vodenega dopinga.

FIFA prav tako ne zagovarja kolektivnega kaznovanja zaradi dopinških škandalov v posameznih državah. »Če bomo imeli dovolj dokazov o športnikovi kršitvi protidopinškega pravilnika, bomo ustrezno ukrepali, a je po drugi strani treba poudariti, da sankcij ni mogoče izrekati na osnovi suma storjenega dejanja ali omejenega števila dejstev,« dodaja FIFA.