FIFA ponovno na udaru zaradi SP 2018 in 2022

Mednarodna nogometna zveza se je pred volitvami za novega predsednika znašla pod tarčo kritik zaradi SP 2018 in 2022.

Objavljeno
06. maj 2015 13.21
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) se je znova znašla pod tarčo kritik zaradi domnevno spornih dodelitev svetovnih prvenstev 2018 in 2022. Prihodnje svetovno prvenstvo bo v Rusiji, štiri leta kasneje pa bo tekmovanje v Katarju.

Prvič so se na krovno nogometno zvezo kritike vsule novembra, zdaj, le nekaj tednov pred volitvami za predsednika Fife, pa je ta organizacija znova v središču pozornosti.

Fifi očitajo, da je v primeru dodeljevanja prvenstev 2018 Rusiji in 2022 Katarju ravnala korupcijsko, med drugim je govora znesku v višini 1,5 milijona ameriških dolarjev, ki so ga Katarci domnevno razdelili med člane izvršnega odbora Fife. Poleg tega so nekateri člani izvršnega odbora tesno povezani s predstavniki ruskega Gazproma, ki je eden glavnih pokroviteljev nogometne zveze.

Med glavnimi osumljenci je podpredsednik Fife Issa Hayatou, ki je od leta 1990 v upravnem odboru organizacije. Dolgoletni predsednik afriške zveze je na volitvah leta 2002 nastopil kot protikandidat današnjega predsednika Josepha Blatterja, danes je njegov največji podpornik, ki zbira afriške glasove za vnovično Švicarjevo izvolitev. Kot je razkril dokumentarni film nemške televizije ARD, so ga leta 2011 zaradi spornih plačil s strani marketinškega podjetja izključili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Poleg Hayatouja so na črnem seznamu še tri imena. Jaques Anouma je predsednik nogometne zveze Slonokoščene obale, njegovo ime pa se pojavlja vedno znova, ko je govora o korupciji znotraj Fife. Amos Amadu je bil že leta 2010 suspendiran zaradi očitkov podkupovanja, Marios Lefkaritis pa je osem let član upravnega odbora Fife in poleg tega podpredsednik Uefe. V svoji domovini Grčiji je lastnik naftnega podjetja.

Fifi očitajo tudi, da je v primeru Rusije povzročila kršitev delovnih zakonov, ki ne spoštujejo pravic delavcev, kar pa Blatter ostro zanika. Po besedah tiskovnega predstavnika Fife Walterja De Gregoria so zakonodajo prilagodili le za zaposlene v Fifi in ne za ruske delavce. Vse omenjene očitke bo potrdilo ali ovrglo poročilo Garcia, ki ga vodi ameriški pravnik Michael Garcia. To posledično ne bo imelo vpliva na volitve, saj bo pripravljeno šele po kongresu Fife, ki je napovedan za 29. maja.