FIFA potrdila sedmerico kandidatov za naslednika Blatterja

Pri FIFA so potrdili seznam kandidatov za mesto predsednika organizacije. Blatter Rusom zagotovil, da SP ni pod vprašajem.

Objavljeno
28. oktober 2015 12.19
SOCCER-FIFA/SEXWALE
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Zürich - Pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) so potrdili imena kandidatov za nasledstvo Seppa Blatterja na predsedniškem stolčku krovne nogometne organizacije. Čeprav se je do roka za oddajo kandidatur, ki je bil predvčerajšnjim, prijavilo osem kandidatov, jih je FIFA potrdila le sedem. Odpadel je David Nakhid s Trinidada in Tobaga, ker je, kot poroča agencija AFP, ob vložitvi svoje kandidature navedel glas podpore ene zveze, ki je pred tem podprla že drugega kandidata.

Za vroče predsedniško mesto se bodo tako potegovali Francoza Michel Platini in Jerome Champagne, jordanski princ Ali Bin Al Hussein, Liberijec Musa Bility, Švicar Gianni Infantino, bahrajnski šejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa in Južnoafričan Tokyo Sexwale. Izredne volitve bodo 26. februarja prihodnje leto v Zürichu.

Med potrjenimi kandidati se je torej kljub devetdesetdnevnem suspenzu znašel tudi predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Platini. Slednji je sredi preiskave zaradi spornega nakazila v višini 1,8 milijona evrov, ki mu ga je leta 2011 namenil ravno Blatter. Etična komisija FIFA je 8. oktobra zato oba suspendirala za tri mesece.

Pri Mednarodni nogometni zvezi so v izjavi za javnost na to temo zapisali, da Platinijeve kandidature do konca suspenza ne bodo dali v volilni proces, nato pa jo bodo znova preučili.

Na sporno Francozovo kandidaturo se je odzval tudi Blatter, ki s Platinijem v zadnjem času ni v najboljših odnosih: »Vsaj 140 nacionalnih zvez ne more obstati brez Fife. In ti ljudje hočejo nekoga, ki ima enake ideje kot oni, torej da nogomet ni zgolj evropska liga prvakov. Zato je to zelo pomembno zame in za mojo zapuščino. Da pride nekdo, ki se bo trudil nadaljevati razvoj nogometa. Osebno mislim, da večina kandidatov ustreza temu in bi to naredila. Izjema je Platini.«

Blatter: Rusija ne bo izgubila SP

Ker je skupaj s slednjim tudi Blatter trenutno suspendiran, se lahko zgodi, da volilnega kongresa ne bo vodil odhajajoči prvi človek mednarodnega nogometa. Švicar si tega ne želi. »Če je bog na moji strani, potem upam, da se bom vrnil kot predsednik FIFA. Tako bom lahko vsaj vodil volilni kongres. To so moje sanje,« je povedal v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Tass.

Blatter se je dotaknil tudi spornih svetovnih prvenstev, leta 2018 v Rusiji in štiri leta kasneje v Katarju, pri čemer je Rusom zagotovil, da se jim za mundial ni treba bati. »Če bi ZDA dobile SP, bi govorili le o čudovitem SP v Rusiji, ne pa o težavah Fife. Anglija pa je izgubila SP proti Rusiji, ZDA proti Katarju. Toda Fife ne morete uničiti. Fifa ni švicarska banka. Fifa ni komercialna družba. Kaj so torej naredili skupaj s Švicarji? Ustvarili napad na Fifo in njenega predsednika,« je nadaljeval Švicar in poudaril, da s krovno nogometno zvezo manipulirajo kot z žogico v nekakšni veliki politični igrici.