Fifa potrdila zimski termin SP 2022, Blatterja preiskuje švicarsko tožilstvo

Leta 2022 bo SP potekalo med 21. novembrom in 18. decembrom. Predsednik Fife Sepp Blatter v preiskavi zaradi finančnih nepravilnosti.

Objavljeno
25. september 2015 16.06
Posodobljeno
25. september 2015 16.31
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Zürich - Člani izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (FIFA) so na današnjem zasedanju v Zürichu potrdili, da bo svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju potekalo v zimskem terminu.

Tekmovanje se bo začelo 21. novembra in končalo 18. decembra. Trajalo bo le 25 dni, kar je za sedem dni manj od lanskega prvenstva v Braziliji, hkrati pa bo najkrajše svetovno prvenstvo po letu 1978, ko je trajalo 28 dni.

»Mislim, da bi lahko bilo to svetovno prvenstvo odlično, saj bodo igralci zaradi krajšega tekmovanja bolj sveži kot kadarkoli prej. Zaradi termina svetovnega prvenstva bodo tisto leto spremenjeni termini domačih prvenstev, ta se bodo pričela tri tedne prej in končala tri tedne kasneje,« je povedal podpredsednik Fife Jim Boyce.

Mednarodna nogometna zveza je sicer z izborom gostitelja svetovnega prvenstva 2022 poskrbela za val kritik. Po sami razglasitvi prireditelja so na dan prišle informacije o milijonskih podkupninah katarskih šefov predstavnikom afriških zvez za glasove podpore, vendar pa si pri Fifi niso premislili.

Ob izboru Katarja za gostitelja svetovnega prvenstva se je porajalo vprašanje, kdaj bo tekmovanje sploh potekalo. V Katarju se namreč v poletnih dneh temperature dvignejo tudi po 50 stopinj, zato je bila Fifa bolj naklonjena zimskemu terminu. To ni po godu združenju evropskih nogometnih klubov (ECA), protestirali pa so tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), saj bo prvenstvo sovpadalo z začetkom tekem za svetovni pokal v alpskem smučanju, vendar pa je na koncu obveljala želja Mednarodne nogometne zveze in prvenstvo leta 2022 bo sploh prvič v zgodovini potekalo pozimi.

Švicarsko tožilstvo preiskuje Blatterja

Mednarodna nogometna zveza je danes odpovedala napovedano novinarsko konferenco predsednika Seppa Blatterja.

Razlog za to potezo je, da je Blatterja danes zaslišalo Švicarsko državno tožilstvo, ki je proti prvemu možu Fife začelo preiskavo zaradi sumov finančnih nepravilnosti. V preiskavo je vključen tudi predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini, ki naj bi leta 2011 od Blatterja prejel dva milijona švicarskih frankov:

»Joseph Blatter je osumljen nepravilnega plačila v višini dveh milijonov švicarskih frankov Michelu Platiniju, predsedniku Uefe, na stroške Fife,« je sporočilo švicarsko tožilstvo in dodalo, da se sporno plačilo nanaša na delo, ki ga je Uefa domnevno opravila med letoma 1999 in 2002.

Švicar, ki je bil letos še petič zapored izbran za predsednika Fife, je zaradi odmevnega korupcijskega škandala odstopil s svojega položaja, njegov naslednik pa bo znan 26. februarja leta 2016.