Fifa: Švicarska policija se je odzvala bliskovito

Predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino je zanikal, da bi storil kaj nezakonitega.

Objavljeno
06. april 2016 16.50
Posodobljeno
06. april 2016 16.50
FBL-FIFA-INFANTINO
Urban Červek
Urban Červek
Nyon - Dan po razkritjih Panamskih papirjev, da je bil tudi sedanji predsednik Fife Gianni Infantino povezan s spornimi korupcijskimi posli, je švicarska policija preiskala prostore Evropske nogometne zveze (Uefa).

Švicarska policija je iskala pogodbe, povezane s preprodajo televizijskih pravic za Ligo prvakov, ki razkrivajo vpletenost Giannija Infantina.

Gre za pogodbe, sklenjene leta 2006 med Uefo in podjetjem Cross Trading, registriranim v pacifiški davčni oazi Niue, s katerimi je evropska nogometna organizacija prodala televizijske pravice za tekme Lige prvakov med leti 2006 in 2009 v Ekvadorju. Takrat je bil Infantino vodja Uefinega pravnega oddelka in podpisnik papirjev.

Podjetje Cross Trading je v lasti Argentincev Huga in Mariana Jinkis, očeta in sina, ki sta bila v lani razkriti korupcijski aferi Fife obtožena prevare in pranja denarja.

Iz Uefe so sporočili, da v celoti sodelujejo s policijo. Hkrati so pojasnili, da ni bilo nobenega razloga, da bi posumili v spornost poslov, ki jih sedaj preiskuje policija. Čeprav so sprva na novinarska poizvedovanja zanikali kakršnokoli poslovanje z osebami, obtoženimi v lani razkritem korupcijskem škandalu Fife, so sedaj morali priznati, da njihov odgovor ni bil povsem točen.

Po pregledu dokumentacije so namreč našli pogodbe, s katerimi je Fifa oziroma v njenem imenu podjetje Team Marketing prodali pravice do prenosov tekem Lige prvakov v Ekvadorju podjetju Cross Trading. Šlo je za odprto ponudbo, pravice pa so prodali najvišjemu ponudniku, pravijo pri Fifi. Dejstvo, da je Cross Trading te iste pravice takoj zatem prodal drugemu podjetju, Teleamazonas, za Fifo ni pomembno. Posli med tema podjetjema so »njihova stvar, ne naša«. »Vemo, da je bila to najboljša ponudba in smo jo sprejeli,« so sporočili iz Fife.

Švicar Gianni Infantino, pred dobrim mesecem dni imenovani naslednik Seppa Blatterja na čelu svetovne nogometne organizacije, je včeraj zanikal, da bi storil kaj nezakonitega. »Ne bom dopusti, da se v medijih dvomi o moji integriteti, sploh ker je Uefa že razkrila v podrobnostih vsa dejstva o teh pogodbah,« je med drugim zapisal Infantino.

Prav (pre)prodaja pogodb za pravice televizijskih prenosov je bila v osrčju lani razkrite korupcijske afere Fife. Kot so odkrili preiskovalci v ZDA, so visoki funkcionarji regionalnih nogometnih organizacij, predvsem ameriških dolga leta prejemali visoke podkupnine od organizacij za trženje medijskih pravic za nogometne tekme, ki pri njihovi nadaljnji prodaji kovale visoke dobičke.

Osrednji organizaciji pokvarjenih funkcionarjev sta kontinentalna konfederacija Concacaf, ki združuje nogometne zveze Srednje in Severne Amerike ter Karibov, ter južnoameriška konfederacija Conmebol.

Kot piše v obtožnici ameriškega tožilstva, so obtoženi funkcionarji Fife v 25 letih delovanja spletli močno mrežo povezav in vpliva, prek katere so si dajali medsebojno pomoč in zaščito pri številnih kriminalnih dejanjih: goljufijah, pranju denarja, prevarah, podkupovanju. Pri tem sta se po besedah generalne zvezne tožilke ZDA Lorette Lynch »dve generaciji funkcionarjev« okoristili z več kot 150 milijoni dolarjev.

Afera odnesla člana etične komisije Fife

Zaradi vpletenosti v posle, ki so jih razkrili raziskovalni novinarji v projektu Panamski dokumenti, je Fifa ostala brez člana etične komisije, Urugvajca Juana Pedra Damianija, ki je sam odstopil s svojega položaja.

Damiani se je za odstop odločil po razkritju podatkov,  da je njegovo svetovalno podjetje pomagalo nekdanjemu predsedniku južnoameriške nogometne zveze Eugeniu Figueredu, ki ga v ZDA čaka proces zaradi suma prejemanja podkupnin, pri ustanavljanju podjetja v davčnih oazah.

»Lahko potrdimo, da je gospod Damiani odstopil s položaja člana etične komisije,« je sporočil predstavnik tega organa Marc Tenbuecken.