FIFA vztraja, da je Valcke nedolžen

»Jerome Valcke je nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde,« so o suspendiranem generalnem sekretarju zatrdili pri FIFA.

Objavljeno
25. september 2015 16.01
SOCCER-FIFA/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zürich - Zadnji od številnih najvišjih predstavnikov Svetovne nogometne zveze (FIFA), ki so se v zadnjem obdobju znašli v primežu oblasti zaradi korupcije, je generalni sekretar Jerome Valcke. Slednjega bremenijo obtožbe, da je bil vpleten v preprodajo vstopnic za SP 2014 na črnem trgu.

Kot je povedal predsednik nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach, ki je član odbora za reševanje krze FIFA po objavi švicarskih in ameriških preiskav, so na zasedanju izvršnega odbora FIFA, ki od torka poteka v Zürichu, sprejeli stališče, »da je Valcke nedolžen, dokler mu krivde ne dokažejo.« 

V torek so švicarski preiskovalci sporočili, da je FIFA dovolila predajo elektronskih sporočil Valckeja oblastem, ta naj bi bi namreč dokazovala njegovo vpletenost v preprodajo vstopnic za prvenstva 2010, 2014, 2018 in 2022. Valcke, generalni sekretar FIFA od leta 2007 in velja za desno roko predsednika Seppa Blatterja, je vse očitke sicer zanikal, se pa bo zaradi korupcijskih afer od funkcije poslovil na februarskem izrednem volilnem kongresu. Že v preteklosti je bil osumljen številnih nepravilnosti, a doslej mu tega ni nihče tudi dokazal.

Zasedanje v Zürichu poteka že od torka, delegati pa so bolj skopih besed, le tu in tam kdo spregovori tudi uradno. Danes naj bi pred sedmo silo stopil tudi nekdanji predsednik Blatter.