Fifa začela preiskavo proti Makudiju

Svetovna nogometna zveza preiskuje nekdanjega predsednika tajske zveze Worawija Makudija zaradi kršenja etičnih pravil.

Objavljeno
22. julij 2016 16.53
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Zürich - Svetovna nogometna zveza (Fifa) je zaradi kršenja etičnih pravil začela preiskavo proti nekdanjemu članu vodstva organizacije in predsedniku tajske zveze Worawiju Makudiju. Če mu bodo dokazali nepravilnosti, mu grozi večletna prepoved delovanja v nogometu.

Etična komisija Fife je že pred časom priporočila, da Tajcu izrečejo štiriletno prepoved delovanja v nogometu ter plačilo denarne kazni v višini najmanj 25.000 švicarskih frankov.

Fifa je 17. oktobra lani zamenjala celoten izvršni odbor nogometne zveze Tajske. Ta korak je naredila potem, ko je njena etična komisija pet dni prej izrekla dvajsetdnevno prepoved delovanja Makudiju. Ker je ta že v tem prehodnem obdobju ponovno kršil etična pravila, saj je zveza brez pravne odobritve sprejela nov statut, je februarja dobil triletno prepoved.

Makudi je bil do maja lani 18 let član izvršnega odbora Fife, prav iz časov, ko je opravljal to funkcijo, pa naj bi izviral del očitkov, zaradi katerih je etična komisija njegovo ravnanje označila kot kršenje etičnega kodeksa. V obdobju, ko je bil član IO Fife, so v krovni nogometni zvezi glasovali o za mnoge spornih svetovnih prvenstvih v Rusiji 2018 in Katarju 2022. V preteklosti so se pojavili tudi sumi, da je goljufal pri Fifinih skladih za razvojno pomoč, vendar je sam krivdo zanikal.