FIFA zahtevala izključitev Srbije

Podpredsednik FIFA je zaradi rasističnih izgredov zahteval ostro kazen za srbsko nogometno reprezentanco do 21 let.

Objavljeno
20. oktober 2012 13.41
Serbia England Racism
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Jim Boyce se je zavzel za ostro kazen srbske nogometne reprezentance zaradi incidenta, ki se je zgodil na tekmi kvalifikacij za EP 2013 z Anglijo. Srbski navijači so se namreč z oponašanjem opičjih glasov spravili na temnopoltega Dannyja Rosea, kar je v angleški reprezentanci sprožilo veliko ogorčenja.

Boyce je zaradi neljubih dogodkov za Srbijo zahteval vsaj nastopanje pred praznimi tribunami, če ne celo izključitev Srbov iz tekmovanja. »Zdaj je potrebno sprejeti ostre ukrepe, predvsem proti srbski nogometni zvezi. Prepovedati jim je treba igranje na njihovem stadionu oziroma jih izključiti iz tekmovanj. Ni prvič, da Srbija povzroča težave. Prišli smo do točke, ko denarne kazni ne zadoščajo več. Idioti, ki povzročajo težave, se ne ozirajo na to, kdo na koncu kazen plača,« je bil za radio BBC oster Boyce.

Evropska nogometna zveza (UEFA) sicer že vodi preiskavo, medtem ko se je srbska zveza za neprimerna dejanja navijačev že opravičila.

Srečanje, ki se je končalo z zmago Anglije z 1:0, je minilo v pogostem zmerjanju temnopoltih angleških igralcev, končalo pa s splošnim pretepom na zelenici. Na EP 2013 so se sicer na omenjeni tekmi v Beogradu uvrstili Angleži.