FIFA: znan datum novih volitev, Blatterja v incidentu zasuli z denarjem (VIDEO)

Mednarodna nogometna zveza je sporočila, da bodo predsedniške volitve potekale 26. februarja prihodnje leto.

Objavljeno
20. julij 2015 14.15
Posodobljeno
20. julij 2015 14.36
Switzerland Soccer FIFA Investigation Blatter
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je danes sporočila, da bo 26. februarja prihodnje leto izvedla predsedniške volitve. Na ta dan bo znano, kdo bo postal naslednik Švicarja Seppa Blatterja in postal deveti predsednik v zgodovini te nogometne organizacije.

79-letni Sepp Blatter je bil na čelu Fife od leta 1998, nato pa se je letošnjega junija, le nekaj dni po peti zaporedni izvolitvi, odločil, da odstopi s svojega položaja.

Kdo utegne postati novi predsednik Fife? Med potencialnimi kandidati naj bi imel največ možnosti sedanji predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini, ki naj bi imel podporo štirih izmed šestih federacij Fife, vendar pa Francoz še ni uradno vložil predsedniške kandidature. Za ta položaj se zanimajo še jordanski princ Ali Bin Al Hussein, predsednik nogometne zveze afriške države Liberije Musa Bility, predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag, Portugalec Luis Figo, Ahmad al Fahad al Sabah iz Kuvajta in Južnokorejec Chung Mong Joon.

Blatter ne bo več kandidiral

Blatter je pozneje na novinarski konferenci potrdil, da ne bo kandidiral za nov mandat. »Na volitvah me ne bo med kandidati. Tu ne gre le za predsednika, ampak za novega predsednika. Jaz pa nov ne morem biti, ker sem stari predsednik,« je še povedal Blatter in razkril, da se bo v prihodnje posvetil svojemu hobiju - novinarstvu oziroma delu na radiu.

Na današnjem izrednem zasedanju izvršnega odbora je sicer za (šaljiv) incident poskrbel britanski komik Simon Brodkin (znan tudi kot Lee Nelson). Zmotil je novinarsko konferenco in stopil do Blatterja, ki je ravno nameraval spregovoriti, nato pa vanj vrgel šop bankovcev. Kot ga je bilo razumeti, je Blatterju prinesel denar, da bi svetovno prvenstvo 2026 lahko organizirala Severna Koreja.

Brodkin je sicer znan po tem, da rad povzroča težave, lani se je denimo skušal vkrcati na letalo skupaj z angleško nogometno reprezentanco, ki je odhajala na SP. Varnostniki so ga nemudoma pospremili iz dvorane, Blatter pa je jezen želel, da najprej nered pospravijo, šele nato bo lahko govoril o nogometu.