Nizozemci po preobratu ubranili naslov

Nizozemska je v finalu EP do 17 let v zadnji minuti prišla do izenačenja, nato pa Nemčijo premagala po strelih z 11 m.

Objavljeno
16. maj 2012 17.10
Posodobljeno
16. maj 2012 17.20
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - V Stožicah je padel zastor na evropsko prvenstvo nogometašev do 17 let, ki ga je od 4. maja gostila Slovenija. Naslov prvaka je ubranila Nizozemska, ki je zmago nad Nemčijo slavila po strelih z 11 m.

Tulipani so lanski naslov iz Srbije ubranili po preobratu v izdihljajih tekme. Nemci so v glavah bržkone že slavili zmago z 1:0, ko je v sodnikovem podaljšku izenačil rezervist Elton Acolatse. Na vrsti so bile 11-metrovke, v katerih so bili s 5:4 boljši Nizozemci. Za Nemčijo je zgrešil Marc Stendera.

V izdihljajih do izenačenja

Obe ekipi sta bili pred finalom optimistični. Nizozemska je v polfinalu z 2:0 odpravila Gruzijo, Nemčija je na drugi strani z 1:0 premagala Poljsko.

Prvi polčas se je v finalu v Stožicah končal brez golov, pobudo in večino nevarnejših priložnosti pa so si priigrali Nemci. Nevarna je bila zlasti 23. minuta, ko je Timo Werner z roba kazenskega prostora oplazil prečko. Vseeno so bili ob koncu prvega dela bližje zadetku Nizozemci, ki so izjemno priložnost zapravili tik pred odhodom v slačilnico. V 39. minuti je namreč Queensy Menig s 14 metrov zatresel prečko, žoga pa se je od nje odbila na golovo črto.

V drugem polčasu se je v nemški vrsti izkazal rezervist Stendero, ki je v 45. minuti odlično podal do kapetana Leona Goretzkega, ki je z glavo zadel za 1:0. Nemci so vse niti držali v svojih rokah, čeprav tudi branilci naslova vse do zadnjih minut niso izgubili upanja. To se jim je obrestovalo. Ko je že kazalo, da se bodo nemški nogometni upi nizozemskim vrstnikom maščevali za lanski finalni poraz v Srbiji, so si Nemci dovolili napako, ki se je izkazala kot usodno. Zmedo pred nemškimi vrati je izkoristil rezervist Elton Acolatse, Nizozemska pa je izenačenjem spet vstala od mrtvih.

Na vrsti je bilo izvajanje strelov z bele točke, s 5:4 pa so bili srečnejši Nizozemci, ki so skozi šivankino uho le ubranili naslov.

Janković navijal za Platinija

Pred finalno tekmo  je v Ljubljano prišel tudi predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini. Ta se je med drugimi srečal tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je z veseljem sprejel gosta, čigar nogometne predstave so ga navduševale v njegovi mladosti. »Michel je bil nogometaš, za katerega sem zelo navijal. Vesel in počaščen sem, da je prišel obiskat Ljubljano, upam, da bo prišel čim večkrat. Zadovoljni smo, da je UEFA prav Sloveniji dodelila to evropsko prvenstvo,« je povedal ljubljanski župan.

»Zelo lepo je biti tu. Hvala vam za to, kar delate za nogomet, za NZS, za infrastrukturo. S Slovenijo in vašo nogometno zvezo imamo zelo dobre odnose. Tudi ta turnir je zelo lep,« je povedal Platini, ki je nekaj besed spregovoril tudi o svojih igralskih časih, se spomnil nekaterih igralcev iz takratne Jugoslavije, kot so Dragan Džajić, Safet Sušić, Dragan Stojković, o katerem se je tudi malce pošalil: »Dobro se spomnim Stojkovića, vedno je bil za mano, tako da si je tudi on verjetno dobro zapomnil mojo številko.«

Finale:

Nemčija - Nizozemska 5:6 (1:1; 0:0)

* Stadion Stožice, gledalcev 11.674, sodniki: Kružliak (Slovaška), Gudermanis (Latvija) in Djukić (Črna gora).
* Strelca: 1:0 Goretzka (45.), 1:1 Acolatse (80.).
* Nemčija: Schnitzler, Itter, Dudziak, Sarr, Süle, Brandenburger, Brandt (od 73. Kempf), Goretzka (od 80. Akpoguma), Meyer, Dittgen (od 41. Stendera), Werner.
* Nizozemska: Olij, Anderson (od 71. van den Boomen), Bazoer, Hendrix, Voest, Haye, Ake, Vloet (od 64. Huser), de Vilhena, Lumu (od 57. Acolatse), Menig.
* Rumena kartona: Süle, Schnitzler.
* Rdeč karton: /.