Jan Oblak v tretjem poskusu do prve evropske krone

Atletico je v finalnem dvoboju evropske lige z gladkih 3:0 odpravil Marseille. Griezmann zadel dvakrat, Gabi enkrat.
Fotografija: Nogometaši Atletica so bili uspešni tretjič v zadnjih devetih letih. Foto Christian Hartmann/Reuters
Odpri galerijo
Nogometaši Atletica so bili uspešni tretjič v zadnjih devetih letih. Foto Christian Hartmann/Reuters

Lyon – V tretjem poskusu se je slovenski nogometni reprezentant Jan Oblak vendarle dokopal do prve lovorike v evropskih klubskih tekmovanjih. Potem ko je dvakrat že pokleknil v finalu, obakrat po enajstmetrovkah (v sezoni 2013/14 v majici Benfice proti Sevilli v evropski ligi, v sezoni 2015/16 pa med vratnicami zdajšnjega delodajalca proti mestnemu tekmecu Realu v ligi prvakov), je 25-letni škofjeloški vratar nocoj le dočakal veliki trenutek, njegov Atletico Madrid je namreč v finalu evropske lige z gladkih 3:0 odpravil Marseille in si zagotovil tretjo krono v zadnjih devetih sezonah, odkar evropska liga obstaja pod tem imenom. Dvakrat je zadel Antoine Griezmann, enkrat pa Gabi.

Slovenskemu reprezentančnemu vratarju Janu Oblaku se je vendarle posrečil veliki met. Foto Christian Hartmann/Reuters
Slovenskemu reprezentančnemu vratarju Janu Oblaku se je vendarle posrečil veliki met. Foto Christian Hartmann/Reuters


POTEK PRVEGA POLČASA


Prvi vrhunec evropske klubske sezone je pred 55.000 gledalci v Lyonu podjetneje začel Marseille, ki se je že v četrti minuti dokopal do odlične priložnosti. Valere Germain se je sam znašel pred Janom Oblakom, ki je ravno toliko skrajšal kot, da je tekmečev napadalec sprožil visoko pred vrat. Tudi v nadaljevanju so – v lovu za prvo evropsko lovoriko – ritem igre narekovali Francozi, madridski kolektiv pa je prežal na protinapade in morebitne nasprotnikove napake. Eno takšnih so kaznovali, še preden se je prvi polčas nagnil v drugo polovico. 

Marseille si je privoščil osnovnošolski spodrsljaj. Vratar Steve Mandanda je žogo vrnil v igro, vendar pa je Andre-Frank Zambo Anguissa ni znal ustaviti. Ušla mu je do Gabija, ki jo je oddal naprej do Antoina Griezmanna, Francoz v vrstah španskega velikana pa jo je brez težav pospravil mimo vratarja v mrežo. Moštvo Atletica, ki ni do tedaj prikazalo ničesar konkretnega, se je torej po prvem strelu v okvir vrat znašlo v vodstvu, za nameček je moral v 32. minuti igrišče v solzah zapustiti še poškodovani Dimitri Payet, zamenjal ga je Maxime Lopez.

Do odhoda na odmor se rezultat ni več spremenil. Statistika je bila sicer na strani francoskega kolektiva, ki je bil več pri žogi (61-odstotno) in zbral več priložnosti za zadetek (6:4), zato pa je bilo razmerje strelov v okvir vrat (1:1) in kotov (0:0) poravnano. Griezmann je bil v tej evropski sezoni vključen že v enajst Atleticovih golov, sedem jih je zadel in za štiri podal. Trener Diego Simeone, ki zaradi suspenza še vedno ni mogel voditi svoje čete, je bil lahko na tribuni zadovoljen ...

{embed_iframe}www.dailymotion.com/embed/video/x6jnxp4{/embed_iframe}


POTEK DRUGEGA POLČASA


Zgodovina je bila jasna in neizprosna: madridski velikan je v zadnjih petnajstih obračunih evropske lige zmagal vselej, ko je vodil po prvem polčasu. Po prihodu iz slačilnice so nogometaši Marseilla nameravali vse sile usmeriti v napad, a jih je že v 49. minuti presekal drugi zadetek. Ponovno je zatajila francoska obramba, Koke je mojstrsko našel Griezmanna, ta pa je žogo spravil prek nemočnega Mandandaja v mrežo. Drugi strel Atletica v okvir vrat in drugi zadetek! Francoz je bil vključen v kar 45 odstotkov vseh klubskih golov v tej sezoni na vseh frontah (29 zadetkov, 13 podaj).

Najlepšo priložnost za znižanje zaostanka je v 81. minuti zapravil rezervist Konstantinos Mitroglou, ki je z glavo sprožil nevarno, toda za odtenek premalo natančno. Žoga je namreč resda švignila mimo Oblaka, ki v celotnem dvoboju ni imel veliko dela, vendar pa ji je pot v mrežo preprečila vratnica. Namesto torej, da bi francoski kolektiv znižal, je madridski izkoristil njegovo neučinkovitost in tik pred koncem, v 89. minuti, zadel še tretjič. Koke se je drugič zapovrstjo izkazal kot asistent, med strelce pa se je – prvič doslej v evropski ligi – vpisal Gabi. Dvomov ni bilo več, zmagovalec je bil odločen.

ATLETICO MADRID : MARSEILLE 3:0 (1:0)

Strelca: 1:0 - Antoine Griezmann (Gabi, 21.), 2:0 - Antoine Griezmann (Koke, 49.), 3:0 - Gabi (Koke, 89.).

ATLETICO MADRID (4-4-2): Jan Oblak; Lucas Hernandez, Diego Godin, Jose Giemenz, Šime Vrsaljko; Koke, Saul Niguez, Gabi, Angel Correa; Diego Costa, Antoine Griezmann.

MARSEILLE (4-2-3-1): Steve Mandanda; Bouna Sarr, Adil Rami, Luiz Gustavo, Jordan Amavi; Andre-Frank Zambo Anguissa, Morgan Sanson; Florian Thauvin, Dimitri Payet, Lucas Ocampos; Valere Germain.
 

Komentarji: