Finale evropske lige: Sevilla šele po enajstmetrovkah

Nogometaši Benfice so morali v finalu evropske lige po strelih z bele točke priznati premoč Sevilli (2:4).

Objavljeno
14. maj 2014 13.39
Posodobljeno
14. maj 2014 19.30
FBL-EUR-C3-BENFICA-SEVILLA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Torino - Nogometašem Benfice finalni dvoboji v evropskih tekmovanjih očitno niso usojeni, saj so že osmič zapored potegnili kratko. Tako kot lani proti Chelseaju so morali tokrat v finalu evropske lige poklekniti pred Sevillo, zmagovalca pa so - po 120 minutah brez golov - dale šele enajstmetrovke. V loteriji je bil dosti uspešnejši izkušeni Sevillin vratar Beto, ki je ubranil medla poskusa Oscarja Cardoza in Rodriga, medtem ko je bil čuvaj lizbonske mreže, slovenski reprezentant Jan Oblak, v vseh štirih poskusih prekratek. Tako je španski predstavnik zmagal s 4:2, kar je uteha tudi za nogometaše Maribora, ki se lahko pohvalijo s tem, da jih je v šestnajstini finala odpravil končni zmagovalec tega tekmovanja.

Sevilla se je veselila tretje lovorike v evropski ligi, Benfica še naprej ostaja praznih rok. Od zadnjega naslova v katerem koli evropskem tekmovanju (1962, pokal prvakov) čaka že več kot pol stoletja, ko je sloviti Madžar Bela Guttman ob neprijateljskem odhodu iz kluba preklel moštvo in mu napovedal, da bo »brez njega še prihodnjih sto let ostalo brez evropskega naslova.« Njegov urok pa očitno še vedno deluje ... Za nameček je praznih rok ostal tudi Oblak, ki je imel priložnost, da bi postal tretji slovenski nogometaš z zmago v enem od evropskih klubskih pokalov, po Srečku Katancu in Marku Simeunoviću.

 

PRVI POLČAS

Trener Benfice Jorge Jesus se je odločil, da bo med vratnicami Janu Oblaku ponudil prednost pred Arturjem, s katerim sta si v tej sezoni pravično razdelila minutažo. Mladi Ločan je branil na 26 dvobojih in v kar 20 poskusih ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, prav nikdar pa lizbonsko moštvo ni izgubilo, ko je bil slovenski reprezentant v igri.

Sevilla je začela ostro, celo grobo, in nemški sodnik Felix Brych je bil v razmaku treh minut prisiljen dvakrat izvleči rumeni karton, obakrat po surovih prekrških nad Benficinim Srbom Miralemom Sulejmanijem. Najprej je bil v 11. minuti kaznovan Federico Fazio, nato že v naslednjem portugalskem napadu še Alberto Moreno.

Do prve prave priložnosti se je dokopala Benfica, v 14. minuti namreč po prostem strelu Nicolasa Gaitana vratar Seville Beto ni posredoval optimalno, žoga se je odbila do Ezequiela Garaya, ki pa se ni dobro znašel. Njegov strel je bil jalov, portugalski predstavnik je po obetavni akciji izvlekel zgolj kot, iz katerega pa ni bilo nevarnosti za Beta.

Jorge Jesus je bil prisiljen že v 25. minuti iz igre potegniti enega ključnih mož Sulejmanija, ki sta ga Fazio in Moreno z nešportnima potezama hitro izločila iz dvoboja. Bolečine so bile prehude, zamenjal ga je Andre Almeida, ki se je znašel tudi na širšem spisku portugalske izbrane vrste za poletno svetovno prvenstvo v Braziliji.

Ko je že dišalo po tem, da se bo dokaj dolgočasen in vse prej kot razburljiv prvi polčas tako tudi končal, je Benfica pritisnila na plin v dveh minutah sodnikovega dodatka. Najprej se je Urugvajec Maxi Pereira sam znašel tik pred Betom in sprožil, Sevillin čuvaj mreže pa je instinktivno iztegnil roko in ukrotil tekmečevo izjemno priložnost.

Beto se je nato še enkrat izkazal ob poskusu Rodriga in bil najzaslužnejši, da sta moštvi na glavni odmor odšli s praznima mrežama. Lizbonska zasedba je bila v prvem delu rahlo podjetnejša v napadu (razmerje strelov na gol 4:3), Sevilla pa je držala žogo več v svoji posesti (v odstotkih 54:46).

DRUGI POLČAS

V drugem polčasu se je igra vendarle razživela, tekmeca pa sta nekaj več pozornosti namenila tudi napadu. Najprej so zobe pokazali Portugalci, ki so se trikrat v enem napadu znašli v nevarni priložnosti, a so tako poskusa Lime kot tudi bomba Rodriga, njegov strel je izpred golove črte odbil eden od Sevillinih branilcev, ostali neizkoriščeni.

Na drugi strani sta si na kratko podajala žogo Ivan Rakitić in Jose Antonio Reyes, ki je sprožil, a je njegov poskus odletel v prazno. Obetavni napadi so si sledili na obeh polovicah igrišča, Fazio je med drugim tako nespretno posredoval ob napadu Benfice, da bi ukanil tudi nemočnega lastnega vratarja Beta, če bi bil odbitek natančnejši.

V 61. minuti je končno lahko roke ogrel tudi Jan Oblak, ki je uspešno posredoval ob napadu Reyesa, nato pa je nanj skočil Carlos Bacca in ga z nogometnim čevljem zadel v desno koleno. Mladi Ločan je v bolečinah obležal na tleh, a po kratki prekinitvi vendarle nadaljeval med vratnicami, čeprav je še nekaj časa nekoliko šepal. Za vsak primer se je začel ogrevati tudi rezervni čuvaj mreže Artur.

Živahen dvoboj je imel v drugem polčasu le eno lepotno napako: jalovo konico napada obeh moštev, ki si nikakor nista znala ustvariti nevarnih priložnosti. Trener Seville Unai Emery je skušal igro poživiti z Nemcem srbskih korenin Markom Marinom, ki je v 78. minuti zamenjal Reyesa, a pravega učinka ni bilo.

Pobuda Špancev je počasi pojenjala, končnica je bila vnovič po Benficinih taktih. Najprej je z velike razdalje nenadoma močno sprožil Lima, žoga je letela tik pod prečko, a je Beto s panterskim posredovanjem Sevillo rešil najhujšega. Neuspešno je poskušal tudi Garay. Sodnik Brych je polčas podaljšal za dve minuti, a se mreži nista zatresli niti tedaj, torej sta morali zasedbi v podaljške.

Zanimivo: razmerje strelov v okvir vrat je bilo krepko na strani portugalskega prvaka (14:6), žogo pa so v svoji posesti še vedno dlje držali mariborski krvniki iz šestnajstine finala evropske lige (v odstotkih 53:47). A pomagalo ni ne enim ne drugim, kajti glavni statistični segment - goli - je bil na obeh straneh prazen.

PODALJŠKA

Noge so bile težke, igralci utrujeni, zato se je Jorge Jesus odločil, da bo v igro poslal paragvajskega snajperja Oscarja Cardoza, ki so ga številni videli že v začetni enajsterici, v resnici pa je šele v 99. minuti nadomestil Guilherma Siqueiro. V zlati priložnosti se je znašel Carlos Bacca, ki je s strani štartal proti Oblaku, a je njegov močan, toda nenatančen poskus končal mimo vrat.

Unai Emery ni bil zadovoljen s prispevkom rezervista Marina, ki ni dočakal konca dvoboja na igrišču, saj ga je v 104. minuti nadomestil Kevin Gameiro, sicer s petimi goli najučinkovitejši igralec Seville v tej evropski sezoni. Tudi po četrt ure prvega podaljška se rezultat ni spremenil, ekipi sta moral v še drugi podaljšek. Tudi v njem nič novega: boleče mišice, raztrgana igra, brez priložnosti. Zmagovalca so torej odločile enajstmetrovke.

ENAJSTMETROVKE

Sevilla je imela v tej sezoni že izkušnje z izvajanjem strelov z bele točke, saj je na ta način v osmini finala odpravila Betis. Za Jana Oblaka pa je bila to v evropskih nastopih prva izkušnja z enajstmetrovkami. Prva izvajalca na obeh straneh, Lima in Bacca, sta bila zanesljiva, nato pa se je začela kalvarija lizbonskega moštva: Cardozo je v drugo zacepetal in medlo ustrelil, njegovo namero pa je izkušeni Beto odlično prečital in ubranil, enako se je zgodilo hip zatem tudi ob slabem poskusu Rodriga. Vsi štirje izvajalci Seville so Oblaka matirali in španskega predstavnika vendarle popeljali do zmagovalne lovorike. Benfica pa je potegnila kratko še osmič zapored v finalih evropskih tekmovanj.

SEVILLA : BENFICA 4:2 (0:0, 0:0; 0:0, 0:0)

Torino, štadion Juventusa, gledalcev 33.000, sodnik Felix Brych (Nemčija).

Enajstmetrovke: Bacca, Mbia, Coke in Gameiro; Lima in Luisão (poskusa Cardoza in Rodriga je Beto ubranil).

Sevilla: Beto, Federico Fazio, Daniel Carriço, Alberto Moreno, Nico Pareja, Coke, Stephane Mbia, Ivan Rakitić (kapetan), Vitolo (od 110. Diogo Figueiras), Carlos Bacca, Jose Antonio Reyes (od 78. Marko Marin, od 104. Kevin Gameiro). Trener: Unai Emery.

Benfica: Jan Oblak, Luisão (kapetan), Maxi Pereira, Guilherme Siqueira (od 99. Oscar Cardozo), Ezequiel Garay, Ruben Amorim, Miralem Sulejmani (od 25. Andre Almeida), Nicolas Gaitan (od 119. Ivan Cavaleiro), Andre Gomez, Lima, Rodrigo. Trener: Jorge Jesus.