Gareth Bale z izjemnim golom prinesel Realu kraljevo lovoriko

V finalu španskega kraljevega pokala v Valencii je Real Madrid z 2:1 premagal Barcelono, ki je tako znova zavita v črno.

Objavljeno
16. april 2014 21.27
Posodobljeno
16. april 2014 21.30
SOCCER-SPAIN/CUP
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Valencia - V finalu španskega pokala na štadionu Mestalla so nogometaši Real Madrida z 2:1 premagali Barcelono in tako osvojili 19. kraljevo lovoriko. Katalonci so na drugi strani ostali brez tolažbe po zadnjih spodrsljajih v ligi prvakov in španskem prvenstvu.

»El clasico«, derbi vseh derbijev, je upravičil svoj sloves. Izjemna tekma med večnima tekmecema je postregla z ogromno lepimi priložnostmi, ki jih je s hitrimi akcijami pletel zlasti »beli balet«. Čeprav je Real igral brez prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, ni manjkalo poskusov na gol. Za vodstvo z 1:0 je že v 11. minuti zadel Angel di Maria.

Ko se je v drugem polčasu že zdelo, da ima Real vse niti v svojih rokah, je udarila tudi Barcelona. Po predložku iz kota je z glavo zadel Marc Bartra. Igra se je tedaj povsem razživela, zmagoviti zadetek pa je v 85. minuti dosegel Gareth Bale.

Di Maria za vodstvo

V živahnem začetku so bili nevarnejši Madridčani. V 7. minuti je Gareth Bale streljal mimo gola, že ob naslednji priložnosti pa je Real že prišel do zadetka. Ko je zatajila katalonska obramba (žogo je Daniju Alvesu ukradel Isco) je Karim Benzema z dolgo podajo s sredine igrišča podal do Angela di Marie, ki ni streljal najbolje, a v protinapadu vseeno premagal ne najbolj iznajdljivega Joseja Manuela Pinta.

Lepa priložnost se je v nadaljevanju ponudila tudi Barceloni. V 21. minuti je pred gol lepo podal Andres Iniesta, a Neymar, ki se je nekaj minut pred tem zapletel v verbalni spopad z Realovimi branilci, je bil nekoliko prepozen. Roke Ikerja Casillasa je za tem ogrel še Jordi Alba.

Barcelona je imela pobudo in vztrajno prodirala proti madridskim vratom, a nikakor ni spletla dovolj nevarne akicje. Real je na drugi strani grozil s protinapadi. Blizu povišanja vodstva je bil Isco v 36. minuti, a je zapravil stoodstotno priložnost pred golom, ustavil ga je Alba.

Bartra za izenačenje

Tudi v drugem polčasu so Madridčani nevarno pletli mrežo okoli nezanesljive katalonske obrambe. Barcelona je trepetala ob poskusih Bala, odličen predložek je pred gol posredoval Luka Modrić, a Sergio Ramos je streljal točno v Pinta. Po njegovi slabi podaji, je žogo ukradel še Benzema in streljal na gol, a neuspešno. Barcelona je še vedno imela boljšo posest žoge, enega redkih strelov proti vratom v drugem polčasu je sprožil Marc Bartra. Benzema je stresel še vratnico, nato pa je Bale zatresel tudi mrežo za 2:0, toda sodnik je gol razveljavil, ker je Valižan ob skoku naredil prekršek nad Pintom.

Real je držal vse niti v svojih rokah, ko je kot strela z jasnega padel gol za izenačenje. Po strelu Xavija iz kota je bil v skoku uspešen Bartra, ki je šele v zadnjem trenutku dobil zeleno luč za nastop. Po strelu z glavo je kot prvi v tej sezoni španskega pokala premagal Casillasa. Real je odgovoril s protinapadom in novim poskusom Bala po levi strani, a znova brez uspeha.

Izjemen gol Bala

Barcelona je po golu in vstopu Pedra Rodrigueza, ki je zamenjal nerazpoloženega Cesca Fabregasa, zaigrala nekoliko bolje, igra je bila bolj živahna, prebudil se je celo v zadnjem obdobju neopazni Lionel Messi. A so se še naprej vrstili projektili Reala. Izjemno priložnost je zapravil Modrić, ki je po odličnem diagonalnem strelu zadel vratnico.

Nato pa je pet minut pred koncem rednega dela z akcijo za anale zablestel Bale. V samostojnem predoru je tekel že izven igrišča, se vrnil, bil hitrejši od Bartraja, pritekel pred gol in naposled premagal še Pinta. Zares zadetek, kakršnega ni moč pogosto videti.

V dramatični končnici pa bi se Barcelona še lahko vrnila, a je Neymar zapravil stoodstotno priložnost in zadel vratnico.

Finale kraljevega pokala:

Barcelona - Real Madrid 1:2 (0:1)

Bartra 68.; Di Maria 11., Bale 85.

Začetni postavi:

Barcelona: Pinto; Alves, Mascherano, Bartra, Alba; Busquets, Xavi, Iniesta; Neymar, Messi, Fabregas;

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrao; Modric, Xabi Alonso, Di Maria; Bale, Benzema, Isco.