Chelsea prvič v zgodovini evropski prvak

Nogometaši Chelseaja so v finalu lige prvakov po 11-metrovkah premagali Bayern in prvič postali evropski prvaki.

Objavljeno
19. maj 2012 16.50
Posodobljeno
19. maj 2012 16.50
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

München - Z razburljivim finalom na Allianz Areni se je končala še ena sezone v nogometni ligi prvakov. Zmagovalci so prvič v zgodovini postali nogometaši londonskega Chelseaja, ki so šele po strelih z 11 metrov premagali domači Bayern. Redni del se je sicer končal z izidom 1:1.

Glavni junak zmage modrih je postal Didier Drogba. Nogometaš Slonokoščene obale je najprej dve minuti pred koncem drugega polčasa izničil vodstvo Bayerna, nato pa zadel še ključno 11 metrovko in Londončane popeljal do velikega zmagoslavja.

O takšnem uspehu si sredi sezone, ko je moral zaradi slabih rezultatov oditi trener Andre Villas-Boas, ni upal sanjati nihče. Chelsea je do velike lovorike popeljal »rezervni« trener Roberto Di Matteo, ki mu sicer lastnik kluba Roman Abramovič menda ne namerava podaljšati pogodbe.

Chelsea začel v defenzivi, gol visel v zraku

Ekipi sicer nista mogli računati na svoje najboljše može: angleška je igrala brez Johna Terryja, Branislava Ivanovića, Ramiresa in Raula Meirelesa, ki so kaznovani, trener Roberto di Matteo je imel težave tudi zaradi številnih poškodb. Največje presenečenje v začetni enajsterici je bil mladi Ryan Bertrand, ki v ligi prvakov še sploh ni igral. Tudi Jupp Heynckes je imel kar nekaj skrbi, saj niso smeli nastopiti trije kaznovani igralci: branilca David Alaba in Holger Badstuber ter vezist Luiz Gustavo.

Prvi polčas se je končal brez zadetkov, kljub temu pa priložnosti, da bi žoga pristala v mreži, ni manjkalo. Te si je večinoma priigral Bayern, ki je imel večino prvega dela glavno pobudo in posest žoge (60 %). Razmerje v strelih proti golu je bilo 13:2 v korist Bavarcev.

Prvo resnejšo priložnost je Bayernu priigral Arjen Robben, ki je v 20. minuti prišel do čistega strela v levi spodnji kot, a je vratar Petr Čech preprečil nemško veselje. Še bližje zadetku je bil v 36. minuti Thomas Müller, a zgrešil po predložku Diega Contenta. Tudi Mario Gomez se je, tako kot vsi Bayernovi navijači, nekajkrat držal za glavo. V 42. minuti je zgrešil 100-odstotno priložnost in žogo poslal čez gol.

Chelseajeva igra je bila podobna kot na zadnjih tekmah lige prvakov z Barcelono. Z obrambno taktiko so čakali na svoje priložnosti in v 37. lepo izpeljali akcijo proti bavarskim vratom. Po strelu Kalouja pa je vratar Manuel Neuer prvič tudi resno posredoval.

Drogba spet premešal štrene

V podobnem slogu se je nadaljeval tudi drugi polčas. Bayern je dominiral, toda tudi Chelsea je postajal vse bolj napadalen. V 54. minuti se je prvič na tekmi zatresla mreža, a je bil Franck Ribery v prepovedanem položaju. Bavarci so še naprej prihajali do priložnosti, toda prave akcije za zadetek niso znali izvesti. Vse do 83. minute, ko se je Allianz Arena zatresla. Podajo Tonija Kroosa je z glavo prestregel Müller in (tudi z nekaj sreče) končno premagal Čecha.

Že se je začelo bavarsko slavje, a je domače navijače že čez nekaj minut utišal Didier Drogba. V 87. minuti je Chelsea izvedel šele prvi kot na tekmi (Bayern jih je v tistem trenutku zbral že 17), podajo Juana Mate pa je v gol spremenil prvi zvezdnik Londončanov.

Moči so bile le nekaj minut do konca spet poravnane in že je bilo jasno, da lovorika po rednem delu še ne bo podeljena.

Robben spet nesrečni lik

V podaljšku je Chelsea zaigral veliko bolj odprto, že ob koncu drugega polčasa je njegov napad okrepil Fernando Torres. Sreča se je za trenutek spet nasmehnila Bayernu. Riberyja je kazenskem prostoru podrl Drogba, sodnik pa je pokazal na belo točko. Na potezi je bil Robben ... A žoga je končala v rokah Čecha. To je bilo novo veliko razočaranje za nizozemskega napadalca, ki je ključno 11-metrovko zgrešil že na odločilni tekmi nemškega prvenstva proti Borussii. Ribery je ob prekršku dobil udarec v tetivo, zato tekme ni mogel nadaljevati. Zamenjal ga je Ivica Olić.

Prav slednji je bil v drugem podaljšku najbližje zadetku za Bayern. V 108. minuti mu je pred gol podal Lahm, a je želel podati do van Buytna, žoga pa je odletela povsem blizu gola. Olić je bil vpleten tudi v eno izmed zadnjih akcij, ko bi Bayern prišel do zmage, a se je finale prevesil v streljanje 11-metrovk.

Streljal tudi Neuer, a Čech je bil boljši

S streli z bele točke so sicer bolje začeli Nemci, ko je sicer neprepričljivo naprej zadel Lahm, na drugi strani pa je Neuer ubranil strel Mate. V polno je nato streljal Gomez, nekoliko presnetljivo pa se je na belo točko postavil tudi tudi Neuer. Uspešen je bil tudi kapetan Frank Lampard za goste, nato pa je za Bayern na svoji zadnji tekmi zgrešil Ivica Olić, za Londončane pa izenačil Ashley Cole. V peti seriji je tragični junak postal Bastian Schweinsteiger, saj je zadel le vratnico, kar je Drogba z natančnim strelom spremenil v slavje Chelseaja sredi Münchna.

Bavarci ostali brez lovorike

Bayern je imel kot četrti klub v zgodovini priložnost, da na domačem igrišču osvoji lovoriko v najelitnejšem klubskem tekmovanju. To je doslej uspelo Interju in Real Madridu, spodletelo pa je Romi. Morda pa je bil domač teren tudi eden dodatnih pritiskov za bavarskega velikana, saj je bilo evropsko tekmovanje edino, ki je Bayernu še omogočalo kakšno lovoriko v sezoni, v kateri je ostal brez naslova prvaka in brez osvojenega pokala.

Na drugi strani je Chelsea, šele šesti v domačem prvenstvu, na finalu reševal tudi naslednjo evropsko sezono, tako da je bil vložek veliki tudi za Londončane; še posebej, ker so slednji uspeh proti branilcem naslova iz Barcelone plačali s kartoni in s tem z odsotnostjo nekaterih nosilcev igre. Po dramatični predstavi in izenačenju tik pred koncem je Chelsea nato po streljanju najstrožjih kazni le prišel do prve takšne lovorike v zgodovini kluba.

Začetni postavi:

Bayern: Neuer, Lahm, Timoščuk, Boateng, Contento, Schweinsteiger, Kroos, Robben, Müller, Ribery, Gomez.

Chelsea: Čech, Bosingwa, Cahill, David Luiz, Cole, Mikel, Bertrand, Lampard, Kalou, Mata, Drogba.

Bayern - Chelsea 3:4 (1:1; 0:0)

Stadion Allianz Arena, gledalcev 66.000, sodniki: Proenca, Miranda, Santos (vsi Portugalska).

Strelca: 1:0 Müller (83.), 1:1 Drogba (88.).

Bayern München: Neuer, Lahm, Boateng, Timoščuk, Contento, Kroos, Schweinsteiger, Robben, Müller (od 87. van Buyten), Ribery (od 96. Olić), Gomez.

Chelsea: Čech, Bosingwa, David Luiz, Cahill, Cole, Mikel, Lampard, Kalou (od 84. Torres), Mata, Bertrand (od 74. Malouda), Drogba.

Rumeni kartoni: Schweinsteiger; cole, David Luiz, Drogba, Torres.

Rdeč karton: /