Oblak ostal brez lovorike: Real po enajstmetrovkah do enajstega evropskega naslova

Real Madrid je v finalu lige prvakov po enajstmetrovkah premagal Atletico s 5:3 in se enajstič povzpel na vrh Evrope.

Objavljeno
28. maj 2016 15.41
Posodobljeno
28. maj 2016 20.00
SOCCER-CHAMPIONS-REA-ATM/
M. Ž.
M. Ž.

Milano - Nogometaši Reala so si na štadionu San Siro priborili enajsti naslov evropskih prvakov, potem ko so v finalu lige prvakov po streljanju enajstmetrovk premagali Atletico s 5:3.

Pri Atleticu je vso tekmo branil Jan Oblak, ki je kot tretji Slovenec nastopil v finalu, vendar pa kljub odlični predstavi - ubranil je sedem strelov - doživel enako usodo kot Srečko Katanec in Zlatko Zahovič.

Redni del se je končal z izidom 1:1. Real je povedel v 15. minuti z golom Sergia Ramosa, ki je iz prepovedanega položaja premagal Jana Oblaka, kar pa so angleški sodniki spregledali.

Atletico je imel v 58. minuti na voljo enajstmetrovko in posledično lepo priložnost za izenačenje, vendar je Antoine Griezmann žogo poslal v prečko. To se ekipi ni maščevalo, saj je Real večji del drugega polčasa igral obrambno in tekmecu omogočal novce napade. Igralci Diega Simeoneja so to izkoristili v 79. minuti, ko je zadel rezervist Yannick Carrasco.

O zmagovalcu so odločali streli z bele točke. Pri Realu in Atleticu so zadeli prvi trije izvajalci, nato pa je četrti igralec Atletica Juanfran žogo poslal v vratnico. Pri galaktikih je kot zadnji streljal Cristiano Ronaldo in svoji ekipi priboril naslov.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Že sam začetek tekme je pokazal, da bodo gledalci spremljali zelo fizičen dvoboj, saj je Koke po manj kot minuti z ostrim prekrškom ustavil Casemira in si prislužil nekaj sočnih besed s strani nasprotnikov.

Prvo omembe vredno akcijo so izpeljali pri Atleticu v peti minuti, vezist Koke je po podaji z desne poskusil z volejem, vendar pa njegov strel ni bil dovolj močan in je bil lahek plen za Keylorja Navasa.

Povsem drugače je bilo v šesti minuti pred vrati Jana Oblaka. Takrat je Gareth Bale priboril prosti strel 17 metrov od vrat in v kazenski prostor poslal nevaren predložek, žogo je preusmeril Casemiro, njegov poskus pa je z dobro refleksno obrambo ustavil Oblak.

Glavni sodnik Mark Clattenburg je imel v uvodu tekme kar nekaj dela zaradi številnih prekrškov, zato je kmalu pokazal tudi prvi rumeni karton. V enajsti minuti ga je prejel Dani Carvajal.

Le štiri minute kasneje je Real povedel. Desetkratni evropski prvaki so imeli na voljo prosti strel, ki ga je izvedel Toni Kroos, njegovo podajo je podaljšal Gareth Bale, kar je izkoristil Sergio Ramos in Oblaka premagal s strelom med nogama (v spodnjem videu). Španec je zadel iz prepovedanega položaja, kar pa so sodniki spregledali.

V nadaljevanju prvega polčasa je več pokazal Real, njegov mestni tekmec pa je imel veliko težav pri organizaciji igre in v prvih tridesetih minutah ni resneje ogrozil nasprotnikovih vrat. Eno izmed redkih priložnosti je imel Juanfran v 25. minuti, a je žogo poslal visoko prek gola.

V zadnjih desetih minutah je bil pri Atleticu zelo dejaven Antoine Griezmann in štirikrat streljal proti vratom Keylorja Navasa, a se rezultat ni spremenil.

Prvi polčas se je končal z vodstvom Reala z 1:0.

Drugi polčas

Strateg Atletica Diego Simeone je ob polčasu opravil menjavo in namesto Augusta Fernandeza na igrišče poslal Yannicka Carrascoja, Realova postava pa je ostala nespremenjena.

Atletico je imel že po vsega minuti priložnost za izenačenje, potem ko je Pepe v kazenskem prostoru podrl Fernanda Torresa, Mark Clattenburg pa je pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Griezmann, ki pa je zadel prečko in ostalo je pri vodstvu Reala.

Francoski trener Reala Zinedine Zidane je bil v 52. minuti prisiljen izkoristiti prvo menjavo, saj se je poškodoval Dani Carvajal. Namesto njega je priložnost dobil Danilo.

Real se je v drugem polčasu zadovoljil z vodstvom in pobudo prepustil nasprotniku, ki je nizal priložnosti. V 54. minuti je Stefan Savić žogo poslal mimo leve vratnice, po štirih minutah nadaljevanja pa je zgrešil še Koke. Razmerje strelov je bilo 10:4 za Atletico.

V 70. minuti je Real prekinil svojo obrambno igro in izvedel protinapad, Luka Modrić je z globinsko podajo zaposlil Karima Benzemaja, ki je po desni strani sam stekel proti Oblaku, vendar pa je Škofjeločan dobil dvoboj iz oči v oči.

Pri Realu so v naslednjih sedmih minutah opravili še preostali menjavi, namesto Tonija Kroosa in Karima Benzemaja sta vstopila Isco in Lucas Vazquez.

Kmalu zatem sta sledili veliki priložnosti Reala. Najprej je Cristiano Ronaldo pričakal podajo z leve strani in jo  želel s posebno potezo potisniti v gol, kar se mu ni posrečilo, saj je bil Oblak na pravem mestu, v nadaljevanju akcije pa je poskusil še Bale, a je na golovi črti dobro posredoval Savić.

Real je zapravljeni priložnosti plačal z golom. Akcijo sta izenačenje je v 79. minuti začel Juanfran in z desne strani podal na oddaljeno vratnico, tam je Carrasco prehitel Vazqueza in žogo poslal pod prečko (v spodnjem videu).

Atletico se je osem minut kasneje tudi z nekaj sreče izognil novemu zaostanku, ko je Gareth Bale po predložku iz kota neovirano streljal z glavo, a je žoga zadela Pepeja in zletela prek vrat.

Redni del se je končal z izidom 1:1 in na vrsti je bil podaljšek.

Podaljšek

Na začetku podaljška so bili aktivnejši igralci Reala. V 92. minuti je z razdalje udaril Casemiro, a mu ni uspelo premagati Oblaka, dve minuti kasneje pa je po podaji iz kota z glavo poskusil Ronaldo, a zadel enega od branilcev Atletica, tako da je žoga v visokem loku zletela proti golu in končala v naročju Jana Oblaka.

Pri Atleticu je bil v podaljšku najbolj aktiven rezervist Carrasco, ki se je poigraval z utrujenimi igralci Reala, a v prvem delu podaljška ni našel poti mimo njihove obrambe.

V drugem delu podaljška je napor prišel do živega tudi Atleticu, pri katerem nista mogla nadaljevati Filipe Luis in Koke. Na njuno srečo je imel Atletico na voljo še dve menjavi in je oba igralca lahko zamenjal s svežima rezervistoma. Podaljšek se je končal z izidom 1:1 in o naslovu prvaka so odločale enajstmetrovke.

Pri Realu so pokazali veliko zbranosti in suvereno zadeli prve štiri strele, izvajalci so bili Lucas Vazquez, Marcelo, Gareth Bale in Sergio Ramos.

Na drugi strani so bili pri Atleticu v prvih treh serijah natančni Antoine Griezmann, Gabi in Saul Niguez, nato pa je v četrti seriji Juanfran zadel vratnico. Zadnji izvajalec pri Realu je bil Cristiano Ronaldo, ki je žogo poslal v desni spodnji kot za enajsti naslov.

Finale lige prvakov

Real Madrid - Atletico Madrid 5:3 (1:0) *po enajstmetrovkah

(Ramos 15.; Carrasco 79.)

Real Madrid: Navas, Pepe, Ramos, Marcelo, Carvajal (52./Danilo), Kroos (72./Isco), Bale, Casemiro, Modrić, Ronaldo, Benzema (77./Vazquez).

Atletico Madrid: Oblak, Juanfran, Godín, Savić, Filipe Luis (109./Hernandez), Koke (116./Partey), Fernandez (46./Carrasco), Gabi, Saul Niguez, Griezmann, Torres.