Finale za milijardo evrov

V finalu pokala konfederacij se bosta pomerili reprezentanci Španije in Brazilije, ki je v rahli prednosti.

Objavljeno
29. junij 2013 01.31
Brazil Soccer Confed Cup Brazil Uruguay
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Rio de Janeiro – Kakšen zaključek turnirja! V današnjem finalu medcelinskega nogometnega pokala se bosta pomerili ta čas morda najboljši ekipi na svetu. Res, ob opolnoči bo šlo za spopad sanjskih moštev, pravi derbi par excellence.

»Priznajmo: prav vsi so čakali na finale Brazilija – Španija. Tudi po mojem mnenju sta v finalu ekipi, ki sta si to najbolj zaslužili,« je po zmagi nad Italijo razmišljal španski kapetan Iker Casillas. »Sveti Iker« si je pred tem globoko oddahnil. Ne on ne njegov italijanski kolega Gigi Buffon nista ubranila niti ene od 14 enajstmetrovk, ki so jih po remiju brez golov izvajali Španci in Italijani. Najboljša vratarja na svetu je »odrešil muk« šele Juventusov štoper Leonardo Bonucci v 7. seriji strelov.

Kako izenačen je sodobni nogomet, govori razplet polfinalnih tekem. Če so se Brazilci uvrstili v finale na novi Maracani (78.838) – ta bo 13. julija 2014 prizorišče finala svetovnega prvenstva, čez dve leti pa bodo na njej še olimpijske igre – skozi šivankino uho, so imeli neprepoznavni Španci še več sreče v ponovitvi finala zadnjega eura z Italijani. Prandellijevi »azzurri« so jih zasenčili, šele v zadnjih minutah podaljška so jim pošle moči (posest žoge v % le 53:47 za Špance, streli na vrata 5:6, prekrški 12:17).

Izbranci Vicenteja del Bosqueja bodo morali danes pokazati veliko več kot v četrtek. Na trenutke se je namreč zdelo, da negujejo tiki-taka igro na Apeninih in ne na Pirenejih ... No, tudi Urugvaj je že dan prej razkril nemoč Brazilcev, ko se jih nekdo loti zares agresivno.

Bomo videli, kdo bo uspešnejši, stavne hiše po svetu dajejo rahlo prednost gostiteljem generalke za naslednji mundial. Ne glede na razplet finala bo šlo jutri tudi za dvoboj milijardo evrov (!) vrednih reprezentanc. Brazilci ta čas veljajo dobrih 400 milijonov € (Neymar 50, Hulk 45, Thiago Silva 40, Lucas in Oscar po 30 ...), Španci še 200 milijonov več (Iniesta 65, Busquets, Silva in Fabregas po 45, Ramos 40 ...). Ko smo že pri številkah: zmagovalci si bodo razdelili 3,1 milijona evrov, drugouvrščena ekipa tristo tisočakov manj.

Italija in Urugvaj se bosta danes ob 18. uri v Salvadorju pomerila v tekmi za tretje mesto. Boljši bo bogatejši za 2,3 milijona evrov, poraženec 1,9 milijona €.