Flamengo se vrača na Maracano

Najbolj znan nogometni štadion na svetu se utaplja v dolgovih, prvič po olimpijskih igrah pa naj bi na njej zaigral Flamengo.

Objavljeno
23. februar 2017 11.30
reu SOCCER-WORLD/M50-COL-URU
N. Gr.
N. Gr.

Rio de Janeiro - Štadion Maracana velja za simbol nogometa in nedvomno najbolj znan objekt na svetu, v evropi se z njim lahko kosa le londonski Wembley. A v zadnjih letih Maracana ne preživlja najlepših časov. Znašla se je v središču korupcijske afere, saj je obnova štadiona pred SP 2014 stala skoraj 400 milijonov, kar je bilo dvakrat več od prvotnega proračuna. 

Objekt je dobil moderno podobo in vzdrževali so ga do olimpijskih iger avgusta lani, ko sta bili na njem otvoritvena in zaključna slovesnost. Nato pa je štadion začel propadati, večina oken je razbitih, tribune rjavijo, lokalni tatovi pa so pokradli večino plastičnih sedežev. Ker ni nihče skrbel za travnato zelenico, se je začela sušiti in rumeneti. Ob tem ima štadion za dobrih 800 tisoč evrov dolgov zaradi neplačanih električnih računov pri lokalnem ponudniku. 

A Flamengo nad ponosom brazilskega nogometa vseeno še ni obupal, na štadionu, ki sprejme 79.000 gledalcev, bo 8. marca gostil argentinsko ekipo San Lorenzo. Ob tem sta se pojavila dva zainteresirana upravljalca za objekt, gre za  francoska Lagardere in GL Events, ki upravlja tudi Amsterdam Areno.