Formula Barce za Mourinha še nerešljiva

Po prvem clasicu v letu 2012, ki ga je z 2:1 dobila Barcelona, duhove buri poteza Pepeja nad Lionelom Messijem.

Objavljeno
19. januar 2012 09.57
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Madrid - Po sinočnji zmagi Barcelone nad Real Madridom (2:1) na štadionu Santiago Bernabeu je katalonski nogometni velikan naredil prvi korak na poti do polfinala španskega kraljevega pokala in obenem zasolil rane madridskemu klubu, ki nikakor ne najde prave formule za ekipo Pepa Guardiole.

Odkar je beli balet prevzel trener Jose Mourinho, sta Barca in Real odigrala že devet clasicov, ki pa so se v večini bolje končali za Katalonce. Real je dobil le en derbi (v lanskem finalu pokala), tri tekme pa so se končale z neodločenim izidom.

Čeprav je sinoči po golu Cristiana Ronalda v 11. minuti nekaj časa še kazalo, da bodo galaktiki narekovali igro, se je hitro pokazalo, kakšno moč ima Barca nad Realom. Nogometaši Barcelone so namreč v drugem polčasu obrnili tekmo (v 49. minuti je zadel Carles Puyol, v 77. pa Eric Abidal) in imeli ob koncu tekme kar 73-odstotno posest žoge.

Real, vodilni na lestvici španskega prvenstva, je sicer res vpisal šele drugi poraz v zadnjih 24 tekmah, toda oba je doživel proti Barceloni  in obakrat je klonil pred domačimi navijači.

Najboljši nogometaš sveta Lionel Messi je prav proti Realu odigral jubilejno 300. uradno tekmo v dresu katalonskega kluba, vendar mu tokrat ni uspelo zatresti mreže.

Barca nadzorovala igro

»Res smo igrali dobro. Imeli smo nadzor nad igro. Po zadetku smo jim dovolili le eno lepšo priložnost (Benzema v 58. minuti). Toda pri tako kakovostnem klubu se situacija hitro lahko obrne. Zdaj se moramo osredotočiti na prvenstveno tekmo konec tedna, nato pa se čim bolje pripraviti na povratni dvoboj,« je po tekmi povedal Guardiola, ki danes praznuje svoj 41. rojstni dan.

Manj zadovoljnega obraza je bil po porazu Mourinho. »Nisem pričakoval, da bomo izgubili zaradi takšnega gola. Vodili smo z 1:0, Barci pa je ob zaostanku uspel res slab zadetek. Ta nas je psihološko močno ranil, Barca pa je odtlej prevzela nadzor nad tekmo,« je povedal portugalski trener, ki je prelomno točko tekme našel v izenačujočem golu Puyola po izvajanju kota.

Mourinho: Pepe bo kaznovan, če je prekršek storil namenoma

Tako kot na vsakem derbiju, tudi tokrat ni manjkalo provokacij, vroče krvi in prekrškov. Za enega od njih bi si Pepe bržkone zaslužil rdeč karton, saj je v 69. minuti namerno stopil na roko Lionelu Messiju. Sodnik njegove poteze ni kaznoval, vseeno pa Portugalca gotovo še čaka kakšen disciplinski ukrep.

»Igralci so mi povedali za incident, toda sam ga nisem videl. Ni na meni, da sodim o tem,« je dejal Guardiola. Podobnega mnenja je bil tudi Mourinho, ki je na novinarski konferenci zatrdil, da poteze ni videl, a odgovoril, da bo Pepe kaznovan, če je to storil namenoma. Trener Reala je Pepeja zamenjal tik pred koncem tekme, nogometaša pa so v slačilnico pospremili žvižgi.