Formula uspeha je visoka moštvena motivacija

1. SNL: eden od najizkušenejših Rudarjevih mož Damjan Trifković o vzponu Rudarja, derbiju z Mariborom ...

Objavljeno
03. oktober 2017 02.37
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Rudar je moštvo z napako. Po 11. kolih je na tretjem mestu prvenstvene lestvice, česar si ni upal napovedati nihče. Toda pod taktirko Marijana Pušnika se »rudarji« kažejo v privlačni podobi, za kar je zaslužna tudi posrečena kombinacija izkušenih in mlajših igralcev. Med prve sodi glavni plejmejker Damjan Trifković.

Velenjčani bodo med reprezentančnim odmorom trenirali s širokimi nasmehi na obrazu in predvsem z visoko motivacijo. Naslednji izziv je najtežji. Ob jezeru bo prihodnji konec tedna gostoval Maribor, ki ga je ideolog Rudarjeve igre Trifković nekoč poskušal »sklatiti« z vrha tudi v Olimpijinem dresu.

»Kar zadeva razmerja moči, je za nas vse enako, kot je bilo na začetku sezone. Maribor je favorit, toda tudi mi imamo svojo računico. Močnejši smo, kot smo bili, okrepili smo samozavest, bolj zaupamo v svoje sposobnosti, bolj smo uigrani in tudi s trenerjem smo se še bolj povezali,« se je k naslednji tekmi ozrl glavni povezovalec igre in opozoril pred morebitno evforijo.

»Podobno smo začeli prvenstvo, do dvoboja z Mariborom zmagali obe tekmi, potem se nam je ustavilo. Da, še bodo krize, kar je povsem normalno za naše moštvo, ki ga je v prvem delu sezone odlikovalo odlično razpoloženje.«

Trener Pušnik je sprožil Rudarjev vzpon, o čemer ne dvomi niti 30-letni Trifković, ki je v dobrem in slabem izkusil Rudarjeve prvoligaške vzpone in padce.

»Kakovost trenerja se kaže v tem, da je sestavil moštvo, v katerem so tako rekoč vsi izjemno motivirani. Od mlajših domačih igralcev do posojenih in tudi starejših. Prvi so na začetku kariere in imajo močno željo, da bi jim v nogometu uspelo, starejši vemo, da lahko svoje športne poti še podaljšujemo. Ta sezona ni samo prehodna, marveč postavljamo trdne temelje za naslednjo, dve ali tri. Vemo, da tudi klub ni bil v najboljšem stanju, in da se bo v tej organizacijsko postavljal na noge. Da, športni in poslovno-organizacijski del sta na isti barki in imata podobne cilje,« se Trifković zaveda, da klub tekmuje na več frontah in prav vse so zahtevne.

Rudar je imel minulo sezono na papirju močnejše moštvo, v tej deluje bolj homogen, morda tudi razbremenjen visokih ciljev. Toda tudi v tej ima posameznika, ki bo najbolj vplival na uspeh. Napadalec John Mary je nesporni jeziček na tehtnici, kar je potrdil v zadnjih tekmah. Ko je deloval močno, zanesljivo in učinkovito, je Rudar zmagoval.

»Potrebovali smo ga in smo nanj tudi dolgo čakali. Ni mu bilo lahko, poleti je bil vseskozi z glavo drugje, zaradi česar ni šlo njemu in moštvu. Zdaj je položaj idealen, ve, da nikamor ne bo šel, in to se zelo pozna na igrišču. Takšnega Maryja bi si želeli še boljši tekmeci, ampak Rudar potrebuje tudi druge, predvsem starejše igralce, kapetana Davida Kašnika, Leona Črnčiča ... Nadvse koristni so mlajše igralci, ki že imajo veliko prvoligaške kilometrine. Ko držimo skupaj in si enakomerno porazdelimo vloge, ki nam ustrezajo, smo lahko močni,« je del formule uspeha razkril Trifković, ki je obžaloval, da je napočil reprezentančni odmor.

»Smo v ritmu zmag in ni najbolj prijetno, da smo ga morali prekiniti na takšen način. Toda, kdo ve, morda nam bo ta še dodatno vlil moči in pozitivno vplival na našo formo. Za derbi z Mariborom se moramo maksimalno pripraviti. Dobro bi bilo, da bi izkoristili njegov naporen ritem tekem. V Velenje bo prišel po tekmi z Liverpoolom.«