Francozi v lov na Angleže

Bitka nogometne lige prvakov v Manchestru: trener Manuel Pellegrini bi jo zagodel Pepu Guardioli.

Objavljeno
11. april 2016 21.20
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Le malokdo je pričakoval, da bo dvoboj Manchester Cityja in Paris Saint-Germaina tako zanimiv, kot se obeta nocoj v Angliji. Derbi klubov, ki ju poganjajo arabski petrodolarji, kaj lahko postane poslastica večera, glede na težko topništvo v obeh zasedbah pa ni izključen niti podaljšek – torej vnovičen izid tekme 2:2.

Izid prve četrtfinalne tekme v Parizu je bil po meri nevtralnih navdušencev nad nogometom – izhodiščnih 2:2 nocoj pomeni, da bo eden od tekmecev nenehno bolj motiviran kot drugi in bo posledično iskal gol. Pri 1:0 bi še bolj napadli Francozi, pri 0:1 bi prestavili v višjo prestavo Angleži, podobno bi bilo pri rezultatih 2:0, 0:2, 2:1 ali 1:2.

Upajmo, da bomo v Manchestru videli kopico golov, na to namiguje tudi učinek obeh klubov v dosedanjem delu sezone. ManCity je doslej v povprečju zabil po 1,8 gola na tekmo, imel žogo v svojih nogah 55,5 % igralnega časa, žoga je krožila od noge do noge s 84-odstotno natančnostjo, igralci Manchester Cityja pa so sprožili na vrata tekmecev 17 strelov. PSG je bil navidez boljši, saj je nanizal številke 2,5, 63,4 %, 89,4 % in 15.

»Morda bomo res videli veliko golov, toda osredotočimo se lahko le na obveznosti do moštva in na taktično odgovornost. Zaupam enajsterici, ki bo krenila nad Parižane. Vem, da lahko zabijemo gol vsakomur na svetu, zaupam tudi našim branilcem. Vseskozi se pogovarjamo – morda so v Parizu storili nekaj napak, toda, mar jih niso tudi Parižani? Vem, da lahko napredujemo v polfinale,« je ocenil položaj pred tekmo Manuel Pellegrini, trener Manchester Cityja.

Čilenec sodi med najboljše trenerje na svetu, najmočnejši pečat pa je pustil v Villarrealu in Malagi; s slednjo je bil morda prikrajšan za finale lige prvakov, saj je bila Malaga tedaj v izločilnih bojih občutno boljša od Borussie Dortmund ... V Manchestru je osvojil tri lovorike (prvenstvo in dva ligaška pokala), najodmevnejše (še) ni dočakal. Če bi nocoj res preskočil PSG, bi močno opozoril nase nogometno javnost. Manchester City bi se premierno zavihtel v polfinale lige prvakov, do morebitnega finala bi moral opraviti še z enim tekmecem ... Stavnice so pred dvobojem menile drugače, zdaj računajo na slovo Parižanov. Če je PSG veljal za favorita, je zdaj obratno: moštvo Laurenta Blanca bo drevi lovilo zaostanek za Angleži.

In, ne nazadnje, Pellegriniju gotovo ni všeč, da ga bo po koncu sezone na položaju trenerja Cityja nasledil Pep Guardiola. Najmočneje bi mu jo »zagodel« prav z morebitnim naslovom evropskega prvaka, saj bi se sloviti Pep znašel pred podobno misijo kot v Münchnu, kjer je prevzel moštvo evropskih prvakov iz rok Juppa Heynckesa.

Na »srečo« Guardiole imajo načrt tudi Parižani, ki kljub nepričakovani zaušnici izpred tedna dni še niso vrgli pušk v koruzo. Blanc ne more računati na kaznovana Luiza in Matudija, na voljo pa bo imel spočito zasedbo: konec tedna je odpočil 9 prvokategornikov, tudi najbolj motivirane med njimi, Ibrahimovića, Cavanija in Di Mario.