Gabala z deseterico zdržala nalet Maribora

Mariborski nogometaši so v Ljudskem vrtu z 1:0 premagali Gabalo, a vseeno ostalo brez skupinskega dela evropske lige.

Objavljeno
25. avgust 2016 17.03
Posodobljeno
25. avgust 2016 19.45
M. Ž.
M. Ž.

Maribor - Nogometaši Maribora so ostali brez nastopa v skupinskem delu evropske lige. Na povratni tekmi zadnjega kola kvalifikacij so z golom Marcosa Tavaresa premagali Gabalo z 1:0, a v skupnem seštevku izgubili z 2:3.

Slovenski podprvak je prikazal povsem drugačno igro kot pretekli teden v Azerbajdžanu. V prvem polčasu je bil občutno nevarnejši od gostov (streli 6:1), a je ostalo pri začetnih 0:0, nato pa je v 66. minuti zadel kapetan Marcos Tavares in Štajerci so bili le še gol oddaljeni od napredovanja.

Gabala je le tri minute kasneje ostala brez Thea Weeksa, ki je za grob prekršek nad Erikom Janžo prejel rdeči karton. Varovanci Darka Milaniča so vse sile usmerili v napad, vendar pa so gostje kljub igralcu manj ustavili vse njihove preostale nalete in se veselili napredovanja v evropsko ligo.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Mariborski nogometaši po prvem sodniškem pisku niso izgubljali časa in nemudoma krenili v napad. Čeprav so imeli žogo več v svojih nogah in so pokazali veliko želje po golu, so si prvo priložnost pripravili šele v peti minuti, ko je iz težkega položaja z glavo poskušal Marcos Tavares in žogo poslal daleč mimo vrat.

Gostje so začetni pritisk Maribora prekinili v deseti minuti, ko je Blaž Vrhovec izgubil žogo na svoji polovici, sledil je protinapad Gabale, v katerem je Filip Ozobić streljal z desne strani, Jasmin Handanović pa je žogo izbil v kot.

Štajersko moštvo je po tej priložnosti Gabale znova prevzelo pobudo na igrišču. Med 16. in 17. minuto je bil dvakrat v središču pozornosti Dare Vršič, ki je naprej priboril udarec iz kota, nato pa v naslednjem napadu z leve strani poskušal podati Marcosu Tavaresu na oddaljeni vratnici, a je dobro posredoval vratar Dmitro Bezotosnij.

Mariborčani so tudi v nadaljevanju jalovo napadali. Dare Vršič je v 25. minuti z razdalje sprožil za kakšen meter mimo desne vratnice, štiri minute kasneje je bil z razdalje nenatačen tudi Aleks Pihler. Domači navijači so bili na trnih tudi v 34. minuti ob obetavnem protinapadu, v katerem je Vršič po desni strani stekel v kazenski prostor in želel podati pred gol, a je njegov poskus blokiral Vojislav Stanković.

Prvi polčas se je končal brez golov. Maribor je imel 64-odstotno posest žoge in občutno več napadal (streli 8:3), česar pa ni znal izkoristiti.

Razmerje strelov je bilo 6:1 za domače.

Drugi polčas

V mariborski ekipi so drugi polčas začeli z eno spremembo, namesto Blaža Vrhovca je vstopil Marwan Kabha.

Če je bila Gabala v prvem polčasu zelo pasivna, je na začetku drugega polčasa prikazala povsem drugačen obraz. Jasmin Handanović je imel veliko dela in je v 50. minuti ustavil strel Ozobića, v 51. minuti ga je poskušal premagati Dabo, a je žoga po odboju od Rodriga Defendija zletela mimo desne vratnice, za konec ofenzive pa je Handanović ubranil močan strel Ozobića z 12 metrov.

Slovenski podprvak je po desetih minutah le začel kazati bolj napadalno igro, ki ga je krasila v prvih 45 minutah. V 55. minuti je Damjan Bohar z leve strani poskušal poslati uporaben predložek pred vrata, a je Bezotosnij prestregel podajo, po minuti nadaljevanja pa se je Marko Šuler odločil za strel z razdalje, a je žogo brcnil visoko prek gola.

Mariborski navijači so v 66. minuti le dobili razlog za veselje, saj so njihovi ljubljenci dosegli gol. Zanj je poskrbel kapetan Marcos Tavares, ki je sprejel žogo na robu kazenskega prostora in z natančnim strelom, ki se je od prečke odbil v gol, premagal Bezotosnija.

Gostujoči nogometaši so le tri minute kasneje ostali z deseterico igralcev. Izključen je bil Theo Weeks, ki je namerno pohodil Erika Janžo in predčasno končal tekmo.

Domačini so z igralcem več vse sile usmerili v napad. Najprej je Dare Vršič v 74. minuti streljal premalo natančno, za njim je poskusil še Kabha in prisilil Bezotosnija v obrambo. Vratar Gabale se je nato v 80. minuti izkazal z izjemno obrambo, ko je po strelu Tavaresa odlično posredoval na golovi črti in svojo ekipo obdržal v igri za napredovanje.

Trener Maribora Darko Milanič je v zaključku še dodatno okrepil napad, ko je Rodriga Defendija zamenal z Gregorjem Bajdetom. Maribor je Gabalo stisnil na njeno polovico, a bi neuspešen pri lovljenju drugega gola. V 90. minuti je Miliovoje Novaković iz prostega strela udaril prek vrat, v naslednji minuti pa je Tavares zgrešil z desne strani.

Zadnjo priložnost je v 95. minuti zapravil Erik Janža, ko je po podaji iz kota močno sprožil z roba kazenskega prostora, žoga pa je za las zgrešila želeni cilj in zletela mimo desne vratnice. Gabala je na koncu izgubila z 0:1, a kljub temu napredovala v skupinski del evropske lige.

Milanič: Odigrali smo dobro tekmo

»Ocena je, da smo odigrali dobro tekmo. Malokrat se zgodi, da tako dominiraš v zadnjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Zmanjkal nam je en gol. Imeli smo načrt, da ne silimo z glavo skozi zid. Hoteli smo napadati, ampak v prvem polčasu je bilo zelo malo prostora. Z zamenjavo v drugem polčasu smo si ustvarili ta prostor. Razočaranje je veliko, pri meni pa je prepričanje, da smo odigrali dobro tekmo in tako moramo delati naprej. Ključno je to, da bodo fantje na vsaki tekmi na takem nivoju, kot so bili danes. Popolnoma jasno mi je, da bomo redko v prvenstvu imeli tako veliko ljudi, a pred športniki je nov izziv,« je Darko Milanič povedal o tekmi.

Povratna tekma zadnjega kola kvalifikacij evropske lige

Maribor - Gabala 1:0 (0:0) /1:3/

(Tavares 66.)

Maribor: Handanović, Janža, Defendi (85./Bajde), Šuler, Šme, Vrhovec (46./Kabha), Pihler (63./Sallalich), Bohar, Tavares, Vršič, Novaković.

Gebala: Bezotisnij, Mirzabekov, Rafael, Stanković, Ricardinho, Vernjdub, Kvekveskiri, Weeks, Ozobić, Zenjov (86./Mammadov), Dabo (96./Ejubov).