Gareth Bale. Zizou in Real dobila novega mojstra

Tuja prvenstva: Francoz pri Atleticu Madridu Kevin Gameiro za hat-trick porabil 4,51 minute.

Objavljeno
19. februar 2017 22.50
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Kevin Gameiro je bil junak Atleticove zmage v Gijonu s 4:1. Od 80. do 85. minute oziroma v 4,51 minute je s trojčkom zasukal tekmo, a so mu za rekordni hat-trick v španskem prvenstvu zmanjkale 4 sekunde. Leta 2006 je bil za toliko hitrejši David Vila.

Vodilni Real z dvema tekmama manj od Barcelone pod taktirko Zinedina Zidana postaja hladnokrvni plenilec. Francoski Alžirec je ukrotil zvezdnike vključno s Cristianom Ronaldom, za nameček dobil še enega močnega aduta za finiš sezone, Garetha Bala. Valižan se je po treh mesecih rehabilitacije po poškodbi križnih vezi vrnil v velikem slogu. Gol za zanesljivo zmago z 2:0 proti Espanyolu po skoraj 60 metrov dolgem šprintu je s sedežev štadiona Santiago Bernabeu dvignil navijače. Imeli so kaj videti. Spektakularen gol je bil posladek in pika na i za predstavo, ki je nakazala obrise sanjske sezone. Real morda ne igra tako lepo za oko, a brez čustvenih nihanj in v istem ritmu, ki je slej ko prej premočan za tekmeca. Izpeljal je že 42. tekmo zapored z najmanj enim golom.

»Da bi uresničili vse cilje, moram imeti sveže vse igralce,« je že pred dvobojem z Espanyolom razkril svoj ideal Zidane in se držal svojih prepričanj. V primerjavi s prvo tekmo osmine finala proti Napoliju so le Cristiano Ronaldo, Dani Carvajal, Raphael Varane in Toni Kroos ohranili status prvokategornikov. V dveh tekmah je Zizou uporabil 19 nogometašev, in tudi 20. bi, če menjave ne bi zahteval Nacho, ki ga je zamenjal Marcelo. Zidane je načrtoval, da bi nekaj minut namenil Asensiu. Ob tretjemu vratarju Rubenu Yanezu, Marianu, Coentrau in Danilu je tvoril skupino petih igralcev iz 24-članskega prvega moštva, ki minuli teden ni igrala niti sekunde.

Preobrazba sebičneža Ronalda v moštvenega igralca je še ena tema, ki ne da miru španskim komentatorjem. Portugalec se je ujel v novi vlogi: v zadnjih dveh tekmah sploh ni sprožil strela. Prej je le čakal na zadnji strel, zdaj preigrava. Povprečje driblingov je z 2,3 dvignil na 6, uspešnost z 0,78 na 3.