Generalka Hamšik-Birsa prepričljivo Slovaku

Desetkrat dražja zasedba Napolija je bila veliko boljša od Chieva. Kampl blestel na gostovanju Bayerja v Mainzu.

Objavljeno
26. september 2016 02.52
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Če bi prihajajočo nogometno tekmo med Slovenijo in Slovaško v Stožicah (8. 10. ob 20.45) napovedali prek tekme med Napolijem in Chievom, na kateri sta se predstavila najučinkovitejša reprezentanta, ki jih imata na voljo selektorja, potem se Slovencem ne piše dobro. Dvoboj Hamšik-Birsa je namreč zanesljivo dobil prvi.

Napoli in Chievo sta v prvih kolih prvenstva pokazala veliko dobrega nogometa; favorit je bil resda znan, na nek način ga je prek vrednosti obeh ekip določil trg (300:36 v milijonih €). Slovenska akterja pod Vezuvom nista bila posebej opazna. Valter Birsa se je sprva osredotočil na pokrivanje Brazilca Jorginha, kar je bilo taktično dobro, toda pri tem mu je zmanjkalo moči za napadalne naloge. To ni bil njegov večer (ocena 5), ne nazadnje tudi njegovi predložki iz kota ali prostega strela tokrat niso bili tako natančni kot v prejšnjih tekmah. Tudi Boštjan Cesar ni prejel višje ocene kot Birsa, obramba Chieva je prejela dva gola.

Marek Hamšik, gotovo prvi slovaški adut za kvalifikacijsko tekmo v Stožicah, je bil dejansko najboljši na igrišču (7), od prve do zadnje minute je deloval nebeško motiviran za igro, povsod ga je bilo »polno«, zabil je evrogol in tudi na splošno izkazoval ogromno moči. Napoli je bil za razred boljši, Chievo je bil enostavno prešibek in brez resne zamisli, kako priti do domačih vrat.

Slovenski navijači lahko le upajo, da bo na drugo oktobrsko soboto drugače, saj realno razmerje moči med Slovaško in Slovenijo ni takšno kot med Napolijem in Chievom ... Generalka za slovanski derbi v boju za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji je seveda prepričljivo pripadla Mareku Hamšiku.


Kampl blestel v zvezni vrsti

Na isti dan kot Hamšik je opozoril nase Kevin Kampl. Bayer Leverkusen je zmagal na zanj izjemno pomembnem gostovanju v Mainzu. »Lekarnarji« so zmagali šele drugič v tej sezoni bundeslige, po porazu v Frankfurtu in le točki z Augsburgom je bila na obzorju manjša kriza moštva, ki ga vodi Roger Schmidt. Tri točke iz Mainza so bile zato vredne zlata.

Schmidt, ki je Kampla uveljavil v majici Salzburga, nato pa ga je prek Dortmunda pripeljal s seboj tudi v Leverkusen, je to pot postavil slovenskega reprezentanta v osrčje zvezne vrste v sistemu igre 4-4-2. Kampl velja za raznovrstnega nogometaša, zato občasno igra tudi na levem ali desnem krilu, največkrat pa vendarle v zvezni vrsti.

V Mainzu je bil Kampl med najboljšimi, zgovorna je bila ocena komentatorja časnika Rheinische Post, ki je o njem ob izjemno visoki oceni -2 zapisal: »Blondinec je bil močno prisoten v igri. Njegove tekaške sposobnosti in odvzete žoge so tradicionalno pomembne za igro Bayerja, prav ti prvini pa sta ga krasili proti Mainzu. Pri Kamplu je posebej opazno, da ga rezultatski zaostanek ne vrže iz tira, tudi po tem, ko je Bayer izničil prednost Mainza, je bil nenehno v središču igre gostov.«

Kampl je zbral največje število podaj med vsemi zveznimi igralci na zelenici, krasil pa ga je tudi daleč največji odstotek natančno oddanih žog (90,5 odstotka); drugi na tej »lestvici« med zveznimi igralci je bil denimo njegov čilenski soigralec Charles Aranguiz (73,5 %), višja odstotka od Čilenca sta imela le Dragović (82,9 %) in Chicharito (79,2 %), toda gre za branilca oziroma napadalca.

Iličić zapravil enajstmetrovko

Zadnjo tekmo večera so igrali v Italiji, zanimiv derbi med Fiorentino in Milanom pa je zaznamoval tudi slovenski reprezentant Josip Iličić. V Firencah kljub remiju (0:0) ni manjkalo priložnosti za gol, najlepšo pa je zapravil prav »Jojo«: v 23. minuti je namreč z bele točke zatresel le vratnico.

Izpostaviti velja nov gol Roberta Berića, novo podajo Dejana Trajkovskega in krst Matica Črnica na reški Rujevici; prvi ligaški nastop v majici Rijeke je dočakal v 76. minuti tekme s Splitom, ko je bilo končnih 2:0 za moštvo Matjaža Keka.