Gibbs in Chamberlain pomiloščena, brez kazni tudi Marriner

Angleška nogometna zveza (FA) bo napako sodnika Andreja Marrinerja s tekme Chelseaja in Arsenala pometla pod preprogo.  

Objavljeno
25. marec 2014 14.58
SOCCER-ENGLAND/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

London - Potem, ko je glavni sodnik Andre Marriner na londonskem derbiju med Chelseajem in Arsenalom izključil napačnega igralca gostov, sankcije ne bo za nikogar. Po krivici izključeni Kieran Gibbs je oproščen vsakršne nadaljne kazni, ta ne bo doletela niti dejanskega krivca Alexa Oxlade-Chamberlaina, brez uradne črne pike pa jo bo odnesel tudi zmedeni Marriner (sporni dogodek si lahko ogledate v spodnjem videu).

43-letni profesionalni angleški sodnik je za kamen spotike poskrbel v 17. minuti derbija, ko je po Chamberlainovem namernem igranju z roko v svojem kazenskem prostoru izključil nič hudega slutečega Kierana Gibbsa. Kljub prigovarjanju Arsenalovih nogometašev, tudi Chamerlaina samega, svoje odločitve ni spremenil. 

Vse oči nogometne javnosti so bile zato uprte v odločitev Angleške nogometne zveze, ki je zaplet rešila s salomonsko odločitvijo. Gibbsov rdeči karton je preklicala, Oxlade-Chamberlaina pa naknadno ni kaznovala, tako da bosta svojemu trenerju Arsènu Wengerju oba na voljo že na današnji domači tekmi s Swanseajem. S to pomilostitvijo so pri krovni angleški organizaciji posredno priznali napako svojega delivca pravice, ki pa jo je kljub vsemu odnesel brez praske. Sodil bo lahko že v naslednjem krogu Premier lige, ko se bo v soboto odpravil na jug Anglije, kjer bo na štadionu Svete Marije pravico delil na tekmi med Southamptonom in Newcastle Unitedom.       

Združenje sodnikov (PGMOL) je imelo sicer možnost, da Marrinerja suspendira za en teden, a se za to kazen ni odločilo. Svojo odločitev so obrazložili s tem, da se tega ukrepa poslužujejo predvsem, ko je sodnik podvržen konstantnejšim napakam in ne zgolj eni, četudi tako veliki. Andre Marriner se je sicer po tekmi, še pred odločitvijo Angleške nogometne zveze in Združenja sodnikov, opravičil tako trenerju topničarjev Arsènu Wengerju kot po nedolžnem izključenem Kieranu Gibbsu.