Glavna skrb umetna trava v Kazahstanu

Nogometaši Maribora jutri na povratni tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov z Astano (16).

Objavljeno
21. julij 2015 01.11
NOGOMET
J. S., šport
J. S., šport
Maribor – Uf, kako pomembna tekma se približuje za slovenske nogometne prvake! Jutrišnje popoldansko (16) merjenje moči Astane in Maribora bo v marsičem določilo uspešnost sezone za Štajerce. Vijoličasti niso ničesar prepustili naključju. Po petkovem remiju z Zavrčem so preusmerili misli v Kazahstan, v nedeljo zvečer in včeraj zjutraj so dvakrat vadili na bližnjem igrišču z umetno podlago. Le upajo lahko, da je bila čim bolj podobna travi, ki »krasi« Astanin štadion za 30.000 gledalcev in jo bodo preizkusili le danes.

»Drži, igra na takšni površini ima svoje značilnosti. Gre za drugačno gibanje, odboj in ustavljanje žoge, tudi nekatere druge podrobnosti se razlikujejo od običajev med igro na naravni travi,« je pred poletom v Kazahstan priznal mariborski vratar Jasmin Handanović. Štajerci so odpotovali na svoje prvo letošnje gostovanje v »Evropi« točno opoldne, čakal jih je največji organizacijsko-logistični zalogaj doslej. Let je trajal pet ur in pol, kar zahteva specifične dodatne priprave za nogometaše.

Mariborčani bodo igrali za uvrstitev v 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov pri temperaturi 27 stopinj Celzija, med tekmo jih ne bi presenetila – kot pravijo – niti kakšna nevihta ali ploha. Pripravljeni so na vse, močno si želijo ubraniti prednost enega gola s prve tekme (1:0), kar bi jim prineslo najmanj dodatne štiri tekme v Evropi. V 3. kolu bi nato proti finskemu predstavniku HJK Helsinki upravičeno pričakovali še kaj več. Toda dotlej je vendarle še daleč, vsakršna preusmeritev pozornosti z Astane, ki vendarle ni povsem naivno moštvo, bi bila zanje usodna.

UEFA je določila tudi sodnika, ki bo delil pravico na jutrišnjem dvoboju blizu kazahstanske meje s Kitajsko. Tekmo bo namreč vodil švicarski odvetnik Adrien Jaccottet, ki velja za naslednika slovitega Massima Busacce, toda hkrati šteje le 32 pomladi in je dejansko zelo neizkušen za »vročo« tekmo, kakršna se obeta jutri v Astani.