Gliha: Če ne bi verjeli v zmago, ne bi odšli na Irsko

Mlada slovenska reprezentanca (U-21) še vedno v igri za nastop na euru 2017. Največ pridobili z vrnitvijo Krajnca.

Objavljeno
31. avgust 2016 01.53
NOGOMET Koper - Hajduk
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – V nedeljo bodo krenili na trnovo pot proti Rusiji 2018 najboljši slovenski nogometaši pod vodstvom Srečka Katanca, že v petek (20.30) bodo poskušali na Irskem opozoriti nase člani mlade reprezentance, ki jo vodi Primož Gliha. Selekcija U-21 se nahaja v dobrem položaju, z morebitno zmago bi ostala v igri za zgodovinski nastop na euru 2017.

Slovenski upi zasedajo drugo mesto v konkurenci močnih Italijanov in Srbov, za katere igrajo številni člani evropskih prvakov iz leta 2013 (U-19) in svetovnih prvakov iz leta 2015 (U-20). Prav Srbi so glavni tekmeci slovenskih vrstnikov v boju za drugo mesto, ki prinaša nastop v dodatnih kvalifikacijah za euro na Poljskem. Petkova tekma v Vicenzi med Italijo in Srbijo bo torej še kako zanimiva za Slovence, toda na njen razplet ne morejo vplivati.

»Imate prav, zato smo osredotočeni le na tekmo z Irsko. Italijani in Srbi bodo igrali dve uri prej, rezultat njihove tekme bo delno narekoval našo taktiko na Irskem, toda le v tistem delčku, ko bi morali hipotetično odigrati še bolj napadalno ali pa morda nadzirati potek tekme na drug način. Pripravljeni bomo na vse scenarije. Seveda že uigravamo taktiko, s katero bomo poskušali presenetiti Irce,« je zatrdil Primož Gliha, ki – zaradi različnih vzrokov – to pot ne more računati na uveljavljene igralce, kot so Šporar, Zajc, Bajde, Kapun, Krivičić, Stojanović in Kastrevec. Selektor se je na to odzval v svojem slogu: »Zame so najboljši tisti igralci, ki sedijo na istem letalu kot jaz ...«

Slovenija U-21. Foto: Delova infografika

Izjemno pomembna tekma v mestu Waterford na jugovzhodu Irske bi lahko oslabljenim Slovencem prinesla ogromno, ob pogovoru z Gliho pa smo dobili vtis, da je selektor najbolj vesel zaradi vrnitve branilca Luke Krajnca v jato selekcije U-21. »Luka je značajski in igralski alfa in omega te reprezentance. Njegova vrnitev nam pomeni ogromno, pripravljenost za igranje v mladi reprezentanci pa razkriva veliko o njegovem značaju,« je prepričan Gliha, ki na treningih v Novi Gorici fante nenehno spodbuja, jih bodri in jim vceplja v miselnost, da igrajo le zase. To drži, prav selekcija U-21 je namreč edina slovenska ekipa, ki se ta čas bori za preboj na veliko tekmovanje, potem ko so se poslovili od Evrope vsi predstavniki 1. SNL. Posledično bodo Slovenci pojutrišnjem močno na očeh oglednikov tujih klubov.

Bomo videli, kako uspešni bodo v dvoboju z Irci, ki še zdaleč ne igrajo tako slabo, kot bi kdo pomislil ob pogledu na lestvico. Italijane, denimo, so v marsičem zasenčili, četudi so potegnili kratko. »Zdržati moramo predvsem uvodnih 20 ali 30 minut, ko igrajo zares agresivno in tesno ob tekmecih, nato pa njihov ritem vendarle vsaj malo upade. Edino težavo nam predstavlja dejstvo, da bodo tokrat že od prve minute dobili priložnost nekateri, ki so bili v prejšnjih tekmah sijajni džokerji, saj nam manjka več igralcev. Toda fantom povsem zaupam, verjamemo v zmago, sicer sploh ne bi odšli na letalo za Irsko,« je še zatrdil Gliha, ki bo – v primerjavi s prejšnjimi tekmami – gotovo premešal začetno enajsterico.

Pred obetavnim rodom fantov, rojenih po 1. januarju 1994, je torej imenitna priložnost za to, da močno opozorijo nase evropski trg. Tako kot sta ga opozorila nase rodova v letih 2004/05, ko je bil selektor Branko Zupan (Handanović, Brečko, Birsa ...), in 2011/12, ko je vodil reprezentanco Tomaž Kavčič (Kampl, Berić, Lazarević ...).