Gliha proti Ircem računa tudi na Benedičiča

Selektor nogometne reprezentance do 21 let je obelodanil seznam igralcev za skorajšnji kvalifikacijski dvoboj z Irsko.

Objavljeno
16. marec 2016 17.19
J. P.
J. P.

Ljubljana - Selektor slovenske nogometne reprezentance do 21 let Primož Gliha je obelodanil seznam igralcev, na katere bo 28. marca v Kopru računal v dvoboju kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto z Irsko. »Ne morem računati na kar nekaj pomembnih nogometašev, nekateri drugi pa v svojih klubih ne igrajo redno, nekateri so bili nazadnje v pogonu lani novembra,« je zaskrbljen Gliha, ki dodaja: »Fante sem že večkrat opozarjal, da je preskok iz mladinskega v članski nogomet mukotrpen in traja dalj časa. Če se mladi igralci samo malo sprostijo, sledita padec in izguba statusa, ki pa je odločilen na poti do profesionalne kariere. Mladi se morajo zavedati, da se šele borijo za mesto pod soncem.«

Slovenci držijo drugo mesto skupine 2, v šestih dvobojih so zbrali 12 točk, točko manj kot Italija, ki pa ima tudi tekmo manj, medtem ko je Irska četrta z devetimi točkami iz petih obračunov. »Smo v skrajno zahtevni skupini - ne zgolj po imenih, tudi po statusu. Irci so fantastično odigrali proti 'azzurom' in se prikazali v precej boljši luči kot mi. Imeli so dve, tri priložnosti za gol in naposled nesrečno izgubili. A so, po drugi strani, pokleknili pred Litvo,« pojasnjuje selektor, ki bo spet lahko računal na zveznega igralca Žana Benedičiča, ki je uredil klubski status pri Ascoliju.

»Irci ne igrajo več tipičnega otoškega nogometa, zagovarjajo igro od noge do noge, kar ustreza trem odličnim zveznim igralcem. So zelo dobro tehnično podkovani, a so obenem zadržali nekaj tradicionalnih vrednot, denimo čvrstost, borbenost in poštenost. Roko na srce nam to ne ustreza. Toda biti moramo samozavestni in se zavedati, da nam gre zaenkrat vse dobro od nog. Nenazadnje smo postavili skupino na glavo, ko smo sneli skalp svetovnim prvakom Srbom. Ta dosežek spoštujejo tudi v tujini,« je še končal Primož Gliha.

SEZNAM ZA IRSKO

Vratarja: Grega Sorčan (Gorica), Gregor Zabret (Swansea).

Branilci: Kenan Bajrić (Olimpija), Leo Ejup (Krka), Jon Gorenc Stanković (Borussia Dortmund), Tilen Klemenčič (Celje), Luka Krajnc (Cagliari), Aljaž Krefl (Olimpija), Denis Šme (Maribor).

Zvezni igralci: Žan Benedičič (Ascoli), Domen Črnigoj (Lugano), Dino Hotić (Maribor/Krško), Nik Kapun (Olimpija), Marko Krivičić (Bologna), Aleks Pihler (Zavrč), Rudi Požeg Vancaš (Celje), Leo Štulac (Koper), Miha Zajc (Olimpija).

Napadalci: Gregor Bajde (Maribor), Žiga Kastrevec (Getafe), Mitja Lotrič (Rudar), Alen Ožbolt (Borussia Dortmund), Luka Zahović (Heerenveen).