Glihovi končali najvišje doslej

Reprezentanca U21 pred žrebom, a brez selektorja.

Objavljeno
19. januar 2017 21.58
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Članska nogometna reprezentanca je končala »operacijo Abu Dabi«, nov izziv pa se nahaja pred rodom nogometašev, ki predstavljajo neposredni kadrovski bazen za prihodnost – selekcijo do 21 let. Reprezentanca U21 pod vodstvom Primoža Glihe je v minulem ciklusu ponovila dosežek predhodnikov, Slovenci bodo posledično prvič doslej pričakali žreb kvalifikacij za EP v drugem kakovostnem bobnu.

Uefa je v začetku leta objavila lestvico reprezentanc U-21: Slovenci zasedajo 19. mesto, kar je mesto višje kot v začetku leta 2015, torej pred žrebom kvalifikacij za euro 2017. Mladi Slovenci kljub dvema odličnima rodovoma (v 90. letih so blesteli Ermin Šiljak in soigralci), v prejšnjem desetletju pa »južnoafriška« generacija) nikdar ni kotirala tako visoko. Pogosto smo beležili uvrstitve med 30. in 40. mestom; Kavčič je nasledil 30. zasedbo v Evropi in jo predal kot 20., Gliha jo je dvignil še za mesto višje.

V boj za euro 2019, ki ga bo gostila Italija, se bo podalo vseh 55 reprezentanc pod dežnikom Uefe, tudi Gibraltar in Kosovo. Reprezentance bodo razporejene v devet skupin s po šestimi ekipami, saj bodo Italijani kot gostitelji avtomatično dobili mesto med dvanajsterico. Posledično je Slovenija napredovala na 18. mesto in bo kot zadnja ujela drugi kakovostni boben v žrebu skupin, ki bo v četrtek (26. t. m.) v Nyonu. Ob njej bodo Slovaška, Izrael, Nizozemska, Avstrija, Hrvaška, Belgija, Poljska in Švica.

Zakaj so Slovenci naposled zapustili 3. kakovostni boben? V zadnjih treh ciklusih (glej tabelo) so nanizali več odmevnih nastopov, nikdar niso končali kvalifikacij nižje od tretjega mesta. V boju za euro 2013 so Kavčičevi upi doma premagali tako Švedsko (2:0; Berić, Lazarević) kot Ukrajino (2:0; Lazarević, Jelenič), remi so iztržili tudi na Švedskem, toda pokopali sta jo tekmi s Finsko. Tudi v boju za euro 2015 so Kavčičevi Slovenci ostali neporaženi v obeh tekmah z zmagovalko skupine Dansko, a jim je doma spodrsnilo z Estonci.

Najodmevnejšo zmago so vknjižili 17. novembra 2015, ko je selekcija Primoža Glihe premagala močno Srbijo. Na Bonifiki (2:0; Šporar, Hotić) je padla zasedba fantov iz generacije '94, ki so postali leta 2013 evropski prvaki U-19, in fantov iz generacije '95, ki so se zavihteli na svetovni vrh leta 2015 s finalno zmago nad Brazilijo. Glihove upe sta pokopala poraza na gostovanjih v Litvi in na Irskem.

Toda Gliha najbrž ne bo odpotoval v Nyon, saj mu je oktobra potekla pogodba z NZS. Da reprezentanca ta čas nima selektorja, je delno razumljivo, saj je imel novi predsednik Radenko Mijatović veliko dela s tekočimi posli. Tako bo navzoč na četrtkovem žrebu Mladen Čičmir, vodja sektorja za mednarodne in pravne zadeve na NZS, med akcijami reprezentance U21 pa tudi vodja slovenske odprave. Čičmir bo moral pri pogajanjih doseči, da bi Slovenci začeli boj za naslednji euro šele septembra, in ne že marca ali junija, ko bodo na sporedu prvi termini za tekme.