Golov je premalo, a vrednost narašča

Nogometaš Juventusa Alvaro Morata je razpet med vrnitvijo k Realu, odhodom v Anglijo in obstankom v Italiji.

Objavljeno
26. marec 2016 01.30
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
»Napadalci živijo za gole in od njih,« si ne beli las, od česa je odvisna njegova kariera, Alvaro Morata. Španec na začasnem delu v Italiji pri Juventusu je v minulem za črno-bele nesrečnem tednu stopil iz sence in spet opozoril nase. Razdelil je navijače Reala, ki so predsedniku Florentinu Perezu jasno sporočili, da bi moral zabijati gole za njihovo moštvo.

Po anketi drugega največjega španskega športnega dnevnika As, prav tako prorealovega, kot je največja Marca, se je kar dve tretjini vprašanih opredelilo za prihod 23-letnega napadalca. Pritisk navijačev ni kaj prida prijetno sporočilo za zdajšnjega trenerja Zinedina Zidana, ki mora že sestavljati moštvo za prihodnjo sezono. Ali bo v njem prostor tudi za napadalca, solidnega v igri z glavo, tehnično podkovanega, hladnokrvnega strelca hitrih nog in odličnega gibanja, kakor ga opisujejo strokovnjaki, je velika uganka, saj je Real menda že ujel Borussiinega »bombarderja« Pierre-Emericka Aubameyanga. Morata pa ne želi biti več napadalec št. 3, kar bi ob št. 1 Karimu Benzemaju pač bil.

Nenadno obuditev že dobro leto vroče teme je sprožil igralec sam, ko je zablestel na povratni tekmi osmine finala lige prvakov proti Bayernu. Čeprav je Juventus potegnil kratko, je Morata z odlično predstavo, ki bi pustila še večji vtis, če sodniki ne bi razveljavili njegovega gola za 3:0 zaradi prepovedanega položaja, ki ga ni bilo, vznemiril Realov tabor. Juventusovega veliko manj, saj se pri torinski stari dami zavedajo, da imajo v rokah dragocen adut – bodisi za nadaljevanje sodelovanja bodisi za prodajo. Torinčanom je ta privilegij omogočila pogodba z Realom, po kateri lahko španski velikan svojega »otroka« dobi nazaj za 30 milijonov evrov odškodnine. Toda to možnost mora uveljaviti pred junijem, drugače si bo Juventus lahko privoščil, da ga bo prodal drugemu ponudniku za precej višji znesek. In vsaj eden je že znan, ki bi zlahka plačal tudi 50 milijonov evrov odškodnine – Liverpool.

Morata pa vendarle ni napadalec, ki bi navduševal z učinkom. Golov je bistveno premalo, a je tudi res, da še ni v ritmu tekem, po katerem bi ga lahko sodili. Stalnost je tisto, kar najbolj potrebuje. Omejevale so ga poškodbe, taktične odločitve trenerja Massimiliana Allegrija, huda konkurenca znotraj moštva in tudi mladost. »Vsaka zgodba ima vzpone in padce. On mora trenirati, ne le zase, marveč tudi za moštvo,« se je Allegri diplomatsko izognil komentiranju njegove nestanovitnosti, čeprav ima o varovančevih sposobnostih visoko mnenje: »Tehnično in psihološko je močan. Ne more izgubiti vsega talenta, če ne igra nekaj tekem.«

V tej sezoni je Morata v italijanskem prvenstvu zabil komaj šest golov (dva je dosegel še v LP), čeprav je igral 1264 minut na kar 28 tekmah. Povprečje gola na dobrih 200 minut za napadalca ni priporočilo, zaradi katerega bi se kupci trgali zanj. A je treba vzeti v zakup vse posebnosti, zaradi katerih ni vedno v vrhunski formi. Tudi sam se zaveda, da njegova statistika ni na ravni slovesa, ne nazadnje je v sezoni 2013/14 za Real v španskem prvenstvu dosegel osemkrat na 23 tekmah.

Zanimivo je, da je njegov nogometni boter Jose Mourinho, ki se ga drži sloves, da ne zaupa mladim igralcem. A je Morata prav pod njegovo taktirko pri 18 letih (leta 2010) dobil priložnost v članskem moštvu, česar ni pozabil in je o Portugalcu vedno govoril z izbranimi besedami. »Lahko bi izbral kogarkoli drugega, toda izbral je mene, zaradi česar mu bom hvaležen vse življenje,« je dejal napadalec, ki bi ga prihodnost utegnila peljati proti Old Traffordu. Angleži namreč špekulirajo, da bi lahko z Mourinhom v paketu postal del Manchestrove vražje družine.