Gorica boljša, Luka Koper nagrajena za vztrajnost

1. SNL: danes tri tekme 26. kola, jutri še zadnja Lahki nalogi za vodilni dvojec Olimpija-Maribor?

Objavljeno
18. marec 2016 22.53
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Koper – Z dramatičnim razpletom in neodločenim izidom (1:1) sta Luka Koper in Gorica včeraj odprli 26. kolo prve SNL, v katerem bosta vodilna Olimpija in Maribor verjetno imela lahki nalogi. Maribor bo že danes gostil Krko, Olimpija jutri Velenjčanje. Danes bosta še tekmi v Celju in Zavrču.

Dobro uro so Goričani v Kopru igrali taktično dovršeno, nizali priložnosti in jih zapravljali. Gol so zabili s kančkom sreče, ko je odbito žogo po strelu poslal v mrežo Miha Gregorič z 8 m. Koprčani so bili nagrajeni za vztrajnost. Kljub opazni nemoči so z igro »na silo« v zadnjih sekundah dočakali napako v naivni goriški obrambi, ki nikakor ni zmogla izbiti žoge iz kazenskega prostora, kar je izkoristil Marin Jurina in jo z 9 m z leve strani zabil v gol za veliko koprsko točko.

»Tekma je bila na visoki ravni, zadovoljen sem s taktično izvedbo, odzivom mladih igralcev, točki pa smo izgubili iz prekinitve. Ne bi smeli, ampak ne smemo dramatizirat,« je kljub nesrečnemu razpletu deloval umirjeno gostujoči trener Miran Srebrnič, domači Slavko Matić pa je bil tudi jasen. »Osvojili smo veliko točko, ki je pomembna iz psihološkega zornega kota,« je zatrdil srbski strokovnjak.

Maribor: Maribor – Krka (sobota, Roman Glažar, 14.55): Prvak je zajel »zrak« in je v Velenju po dveh tekmah strelske suše dosegel prve pomladne gole, a obubožane Velenjčane je strl z igralcem več. Za Darka Milaniča je še vedno prvi in glavni izziv, da se z najmočnejšim in predvsem najširšim igralskim kadrom s tekmeci poigrava kot mačke z mišmi. Mariborčani si preprosto ne morejo privoščiti, da bi navijače še naprej zavajali s pravljicami o vrnitvi taktične discipline. Nogometni jezik je pač preprost: visok ritem, spektakularne poteze in goli. To je to. Če tega vijolični ne zmorejo proti slovenskim tekmecem z dna lestvice, potem bodo na selektorjev klic čakali še nekaj sezon. Milivoje Novaković je iz drugega »paketa«, Bajdetove gole pa bo Srečko Katanec vrednotil, ko bo učinkovit tudi v Evropi.

Celje: Celje – Domžale (Slavko Vinčić, 15): Gola še niso prejeli, a so zabili le enega. To je pomladni učinek Celjanov. Trener Iztok Kapušin je imenitno zložil obrambni mozaik, v napadu še manjkajo kamenčki. Oblikovati igro v napadu z večjo in smiselno posestjo žoge pa je ena od najtežjih nogometnih prvin. Kako zahtevna je, ve tudi gostujoči trener Luka Elsner. Ne gre mu in ne gre, čeprav je napredek merljiv v »milimetrih«. Verodostojnejši pa bi bil v centimetrih. Čudež bi bil, če bi gledalci videli dva gola! Kar pa še ne pomeni, da bo tekma slaba.

Krško: Krško – Zavrč (Dragoslav Perić, 19): Tekmeci upajo, da bodo všečnim Posavcem končno pojenjale moči. Toda njihov motor poganjata tudi navdih in zanos, ki ju je tekmecem težko ukrotiti. Zavrčani pogrešajo igro s čustvi, podprto z lokalpatriotizmom. Še največ ga ima završki »Maurizio Zamparini« Miran Vuk. Ampak on pač ne more igrati.

Ljubljana: Olimpija – Rudar (nedelja, Roberto Ponis, 14.55): Olimpijina prednost pred Mariborom je še višja kot na začetku pomladnega dela prvenstva, a to je tudi vse, kar je ta trenutek boljše od Štajercev. Trener Marko Nikolić se še kar hrabri: s Koprom je bila Olimpija evropska, proti Mariboru je igrala, kot se v derbijih igra, s Celjem pa je bila najboljša. Tako je stopnjeval oceno igre Beograjčan, ki se zaveda, da se Olimpija brez golov ne bo ubranila napadov Maribora. Kakšna bo proti oslabljenim Velenjčanom? Trenerjevih strokovnih opravičil ne bo mogoče sprejeti, če ne bo igre in golov. Velika zvezdniška okrepitev Danko Lazović bo menda nared za naslednjo tekmo.