Gorica za vrh brez najboljšega strelca

Danes in jutri tekme 13. kola slovenskega nogometnega prvoligaškega tekmovanja.

Objavljeno
02. oktober 2015 20.39
Andraž Šporar na tekmi 7. kroga lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Celjem. Ljubljana 23. avgust 2015. [nogomet,šport,tekme,Andraž Šporar,Olimpija,Celje]
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Olimpija je tekmece, ki so že skoraj izgubili upanje, da bi ji lahko sledili, vrnila med izzivalce. V 13. kolu 1. SNL bo jutri v Stožicah gostila Krško. Ali bo z drugega mesta znova naskakovala vrh, bo odvisno od razpleta današnjega dvoboja v Novi Gorici. Danes bosta še tekmi v Velenju in Mariboru, jutri pa še v Novem mestu.

Nova Gorica: Gorica – Celje (sobota, sodnik Rade Obrenović, 16): Z zmago bi se Gorica vsaj za en dan vrnila na vrh lestvice. Izkušeni Miran Burgić je prejšnji teden pokazal, da se trener Miran Srebrnič lahko zanese tudi na starejše igralce. A »vajo« bo moral nekdanji prvi strelec 1. SNL in šampionske Gorice ponoviti tudi danes, saj bo Gorica močno oslabljena: zaradi prevelikega števila rumenih kartonov bo tekmo izpustil prvi strelec prvenstva Blessing Eleke. Tudi brez Nigerijca bi bila naloga lahka, če bi Celje resnično bilo tako slabo, kot daje slutiti zadnje mesto na lestvici. Ampak ni, največja slabost Celjanov je strokovni štab. Trener Iztok Kapušin se uči posla v okoliščinah, ki so »teren« za izkušene. Nekoč pa mu bo ta izkušnja morda prišla prav. Če bo preživel celjsko avanturo!

Velenje: Rudar – Domžale (Damir Skomina, 17): Prihajajo Nemci (z organizacijsko, kadrovsko in finančno pomočjo), je napovedal športni direktor Rudarja Spasoje Bulajić, nekoč uspešni legionar v obeh bundesligah, 1. in 2. Samo po nemško, z disciplino in maksimalno tekaško formo, bodo brez kaznovanih Maria in Stjepana Babića ter Damjana Trifkovića oslabljeni »rudarji« kos razigranim Domžalčanom. A moštvo z največ reprezentanti bo za tri točke moralo tudi »odpreti gard«. To je za gostujočega trenerja Luko Elsnerja zahtevnejši izziv, kot ga je imel proti Krunoslavu Jurčiću in Marijanu Pušniku. Oba je zasenčil, z domačim tekmecem Jernejem Javornikom sta v zmagah poravnana na 2:2.

Maribor: Maribor – Luka Koper (Nejc Kajtazović, 17.45): Po navdušenju sodeč po težki zmagi v Krškem je Maribor res krepko v krizi. Značaj, volja, nepopustljivost, premoč v posesti žoge in kdo ve kaj vse so še našli dobrega Jurčić in drugi v poveličevanju »podviga« v Krškem, kjer za delovanje članskega moštva namenijo nekaj tisoč evrov več, kot znaša letna plača Marcosa Tavaresa. V obdobju urejanja razmer so za vijolične in Zlatka Zahovića pomembne le točke. Eno od najvznemirljivejših vprašanj pa je reprezentančno: Se selektor Srečko Katanec posmehuje Zahoviću z izbiro reprezentantov? Vsekakor je za Maribor bolje, da ima Jurčić na treningih na voljo vse igralce, kot da sta en ali dva vijolična le številki na reprezentančnih »sproščanjih«. Več pa jih resnično tudi ne more priti blizu selekcije A.

Novo mesto: Krka – Zavrč (nedelja, Matej Jug, 16): Tri zmage so nanizali Dolenjci v dvobojih s Haložani. Nadaljevanje niza bi za Zavrčane pomenilo manjši polom in bržkone konec sanj o »velikem poku« malega kluba. To je pač tekma, ki goste lahko obdrži v območju vrha.

Ljubljana: Olimpija – Krško: (Slavko Vinčić, 17.45): Povsem enako so zeleno-beli začeli drugo četrtino, kot so prvenstvo. Nadaljevanje bi bilo torej izključno sanjsko. Krško je prva in najlažja ovira na začetku drugega niza sedmih zmag. Če bi po kakšnem naključju Olimpiji spodrsnilo (kar bi bil tudi remi), bi počilo: v razmerju športni direktor Ranko Stojić – trener Marijan Pušnik ter tudi v stavniških krogih. Toda Krčane je treba pohvaliti. Kljub nekonkurenčnosti na vseh ravneh igrajo pošteno in celo nad svojimi zmožnostmi. A prej ali slej jih bo še bolj upočasnil zakon narave.