Goriški adut za senzacijo v Mariboru je Koprčan

Domžale suvereno v polfinalu pokala Nogometne zveze Slovenije, danes še druge povratne četrtfinalne tekme.

Objavljeno
25. oktober 2016 22.51
KOTNIK Andrej, NK Gorica, 22.10.2016, Maribor [andrej kotnik, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Današnja osrednja četrtfinalna povratna tekma pokala Nogometne zveze Slovenije bo v Ljudskem vrtu. V soseščini v Kidričevem bo sicer trepetala Olimpija, v Novem mestu pa bo Rudar poskušal nadomestiti dva gola zaostanka. Včeraj so Domžale z drugo zmago potrdile polfinale.

Tretji v nizu mariborsko-goriških dvobojev bi utegnil biti najbolj razburljiv, četudi so vijolični v silovitem zaletu in dajejo vtis nepremagljivosti. Po prvi pokalni tekmi v Novi Gorici (1:1) ter prvenstveni pod Kalvarijo (1:0) vijoličnim za napredovanje zadostuje že razplet brez golov. Toda Goričani so bili v obeh tekmah zelo žilavi in neugodni tekmeci.

»Obe tekmi sta nam vlili samozavest, saj sta pokazali, da zmoremo pripraviti presenečenje, da imamo dovolj potencialov,« je poln optimizma usmeril pogled v Ljudski vrt goriški adut Andrej Kotnik. V prvi tekmi je zabil izjemen gol iz prostega strela, v prvenstveni je bil blizu izenačenju. Toda obakrat je Goričanom nekaj malega zmanjkalo, da bi bili še uspešnejši.

»Seveda tudi kanček kakovosti, vendar še največ sreče. Če bomo bolj konkretni in si bomo več upali, imamo veliko možnosti za zmagovalni zasuk,« formula uspeha ni skrivnost za 21-letnega otroka Bonifike, ki se je uveljavil šele na Goriškem. Toda tudi postavni zvezni igralec prefinjenega občutka za igro sodi v kategoriji predolgo prezrtih fantov. Prav neverjetno je, da ni vzbudil večjega zanimanja drugih klubov v 1. SNL, čeprav je res, da že v mlajših kategorijah nogometno kariero opustil.

»V Kopru so imeli vedno prednost posvečeni, vedno se je našel nekdo, ki je bil pravi fant. Ni odločala samo kakovost, zato sem odšel v Dekane, kamor me je povabil Igor Benedejčič. Potem sem še obupal nad vsem in za nekaj časa končal kariero, dokler je nisem oživel pri Izoli,« je ošvrknil nekdanje »selektorje« Kopra v mlajših kategorijah zdaj eden od najmočnejših adutov Gorice in tudi eden od najbolj vznemirljivih igralcev v prvi slovenski ligi.

Pri Gorici se je znašel ob priporočilu prijatelja in soigralca pri Izoli Anžeta Rupnika.

»Potem je šlo hitro. Dobil sem priložnost in na treningih prepričal trenerja Mirana Srebrniča, zaradi česar me je Gorica vzela pod svoje okrilje. Steklo mi je tako dobro, da sem spremenil tudi svoj pogled o športni karieri. Trdno sem se odločil, da se splača potruditi. Zdaj sem še toliko bolj nabrušen in ambiciozen, ker vem, da zmorem še več in še bolje. Če sem se izvlekel prvič s prihodom v Gorico in sem v članski konkurenci začutil, da lahko grem še stopnico višje, se ne bom ustavil,« Andrej ve, kaj je njegov veliki izziv na športni poti, in tudi, da ima pomanjkljivosti. »Predvsem konkretnost in kakšen gol več,« je izstrelil brez pomisleka.

Najbolje se znajde v zvezni vrsti, ker ima dober občutek za igro in je močna lahko igra tudi v vlogi zadnjega zveznega igralca, ker ima močan strel, je lahko bližje tekmečevim vratom.

»Najbolje se počutim na položaju za napadlcem, bliže vratom,« je njegov idealen igralni položaj. Zdajšnjega selektorja reprezentance do 17 let Benedejčiča Andrejev vzpon ni presenetil, vendar je tudi razkril, zakaj je bilo nanj treba čakati nekoliko dlje od vrstnikov.

»Šele v zadnjih dveh letih je postal čvrst in se je telesno zelo razvil. Mislim, da je bil to glavni razlog, da je 'zamujal',« je povedal o fantu, ki sodi v rod današnjih tekmecev, Luke Zahovića in Dina Hotića.

Pokal NZS, povratne tekme četrtfinala

Domžale - Krško 2:1 /2:0/

(Bratanović 20., Majer 58.; Haljeta 90.)

Domžale: Milić, Vradečič, Blažič, Dobrovoljc (35./Žužek), Brachi, Husmani, Batrović (64./Repas), Vetrih, Majer (70./Horvat), Volarič, Bratanović.

Krško: Zalokar, Drnovšek, Dušak, Rudonja, Kramarič, Kovačič (62./Škrbić), Haljeta, Pušaver, Sadiković (74./Špiler), Mensah (53./Jurečič), Baskera.

-------------------------------------------

Danes

Krka - Rudar Velenje (14) /2:0/

Aluminij - Olimpija (14) /1:2/

Maribor - Gorica (17.15) /1:1/