Grčija pred bitko s Hrvaško kot nekoč Slovenija

Evropejci v boj za štiri proste vstopnice za svetovno prvenstvo v Rusiji. Žreb skupin SP bo 1. decembra v Moskvi.

Objavljeno
07. november 2017 23.38
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Večina nogometnih reprezentanc na stari celini sproščeno pričakuje prijateljske tekme, nekatere, tudi slovenska, čakajo selektorje, s katerimi bodo krenile v boj za euro 2020. V osmih državah se bo v prihodnjih dneh ustavil čas, ko bodo njihove selekcije igrale za štiri prosta mesta na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Trnova pot, na katero se je prvič v zgodovini Svetovne nogometne zveze (Fifa) podalo vseh 210 njenih članic – Zimbabve in Indonezija sta bila izključena še pred prvo tekmo –, gre počasi h koncu. Odprli so jo 12. marca 2015 na Vzhodnem Timorju, končali jo bodo v naslednjih tednih, ko bo znanih 32 reprezentanc, udeleženk 21. svetovnega prvenstva. Nogometna družina je prvič spremljala kvalifikacijske tekme Butana, Južnega Sudana, Gibraltarja in Kosova, do konca je ostal pod Fifinim dežnikom Mjanmar. V seštevku so igrali že 848 od 871 tekem (97 %), 270 na evropskih tleh. Na stari celini je padlo 794 golov (2,9 na tekmo), toda le redki so bili tako pomembni, kot bodo od četrtka do torka morebitni goli na osmih tekmah dodatnih kvalifikacij za Rusijo 2018.

Znanih je 23 od 32 udeleženk žreba skupin, ki bo potekal 1. decembra ob navzočnosti ruskega političnega in gospodarskega vrha v Kremlju v Moskvi; 17 med njimi jih je zaznamovalo že prejšnji šampionat v Južni Ameriki. Srbija se vrača med elito, potem ko je izpustila Brazilijo 2014, Poljska in Savdska Arabija prihajata prvič po letu 2006, Egipt prvič po 28-letni suši, Islandija in Panama še nikdar nista igrali na mundialu. Evropa je prispevala gostiteljico Rusijo in deveterico najboljših v kvalifikacijah; prva si je zagotovila pot v Rusijo Belgija, sledile so ji Nemčija, Anglija, Španija, Poljska, Islandija, Srbija, Portugalska in 10. oktobra še Francija.

V naslednjih dneh bomo spremljali štiri zanimive evropske dvoboje: Severna Irska – Švica, Hrvaška – Grčija (četrtek in nedelja), Švedska – Italija (petek in ponedeljek) ter Danska – Irska (sobota in torek). Sedem tekem bodo igrali v standardnem terminu lige prvakov (20.45), le nedeljsko v Baslu ob 18. uri. Najbolj razburljiv naj bi bil že prvi derbi med Hrvaško in Grčijo. V obeh taborih bodo improvizirali, soočajo se s številnimi poškodovanimi aduti. Ob tem večim grozi kazen v primeru prejetega rumenega kartona (pri obeh po sedmim). Hrvati razmišljajo, kako bi igrali brez najboljšega strelca kvalifikacij Maria Mandžukića (5), ki se je rahlo poškodoval na zadnji ligaški preizkušnji Juventusa. Četrtkova tekma v Zagrebu bi lahko že odgovorila na nekaj vprašanj o zmagovalcu skupnega dvoboja, v katerem pripada vloga absolutnega (stavniškega) favorita Hrvatom. Zanimivo, med vsemi osmimi reprezentancami imajo prav Grki najmanjše možnosti za preboj do Rusije – seveda po mnenju stavnic, ne po načrtih Grkov, ki bi lahko postali prva zasedba doslej, ki bi se prebila na tri zaporedna svetovna prvenstva prav prek dodatnih kvalifikacij. Grki so prevzeli vlogo avtsajderja Slovencem, bi lahko povzeli mnenje stavnih hiš. Naši nogometaši so se namreč podali v dodatne kvalifikacije v letih 1999, 2001, 2003, 2009 in 2015 – vselej pa so imeli vsaj na papirju najmanj možnosti za uspeh med vsemi v Evropi.

Bomo videli, kdo bo uspešnejši: (začasni) hrvaški selektor Zlatko Dalić, ki je dobil priložnost šele potem, ko je zavrnil vlogo gasilca Matjaž Kek, ali nemški trener Michael Skibbe, ki vodi Grke. Hrvati so doslej dobili vse štiri dvoboje dodatnih kvalifikacij (1998, 2004, 2012, 2014), Grke prav tako krasi stoodstotni izkupiček (1994, 2010, 2014), zato bo v nedeljo zvečer konec enega niza.

Isti večer se bosta pomerili Severna Irska in Švica, le zmaga četrtkovih gostov bi ustrezala realnemu razmerju moči. Nobena evropska reprezentanca še ni zapravila udeležbe na prvenstvu, kadar se je podala v dodatne boje s 27 točkami na svojem računu. Priigrano v rednem delu resda nič več ne šteje, toda Švicarji so vendarle močnejši. Prvič so igrali na SP daljnega leta 1934, nanizali so deset turnirjev, vključno z Brazilijo 2014.

Veliko pozornosti bo poželo merjenje moči med Švedsko in Italijo. Švedi so v rednem delu kvalifikacij zabili največ golov (26) med osmerico reprezentanc, toda pred njimi je velik izziv. Italija je edini svetovni prvak – od sedmih – brez vozovnice za Moskvo, v svojih vrstah premore več izjemno razigranih adutov (Immobile, Zaza, Insigne, Candreva) kot Švedi, ki jih je v tovrstnih večerih pogosto reševal reprezentančno upokojeni Zlatan Ibrahimović.

Najmanj privlačna naj bi bila zadnja tekma med Dansko in Irsko, toda, pozor, dvoboj bojevitih reprezentanc prav tako prinaša vstop med elito ...