Guardiola in Mourinho za novi prestiž

Nemški Bayern in angleški Chelsea bosta v Pragi ob 20.45 pričela tekmo evropskega superpokala.

Objavljeno
30. avgust 2013 01.22
FBL-EUR-C1-C3-SUPERCUP-BAYERN MUNICH-CHELSEA
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Praga – Med nogometnimi zanesenjaki, predvsem nemškimi, je še kako živo zapisan spomin na majski finale lige prvakov med Bayernom in Borussio iz Dortmunda. Zdaj pa je že napočil čas za novi prestižni dvoboj, za superpokal med Bavarci in Chelseajem, zmagovalcem evropske lige. Prvič doslej bo ta dogodek gostila češka metropola, danes ob 20.45.

Prihajajoči tedni v Pragi prinašajo pisan športni koledar s teniškim dvobojem v polfinalu Davisovega pokala med Češko in Argentino, svetovnim prvenstvom kajakašev in kanuistov, začetkom nove hokejske sezone spet z udeležencem v cenjeni KHL, a vsaj ko gre za denar in odmevnost onstran čeških meja, vse omenjene krepko prekaša drevišnji nogometni dvoboj na štadionu Eden z 20.000 sedeži. »Takšnega plesa milijonov v našem mestu še ni bilo,« so že pred dnevi napovedovali v praških časopisih, se spominjali številnih gostovanj najboljših nogometnih reprezentanc, hokejskih moštev iz NHL, teniških zvezdnikov, vendarle pa prav posebej podčrtali drevišnjo predstavo s Franckom Riberyjem, Arjenom Robbnom, Bastianom Schweinstegerjem, Frankom Lampardom, Ashleyjem Colom in kajpak češkim rojakom v londonskih vratih Petrom Čechom.

A prav poseben mik tekmi prinaša tudi dvoboj trenerskih klopi – na Bayernovi zdaj kraljuje Katalonec Pep Guardiola, na Chelseajevo se je vrnil razvpiti Portugalec Jose Mourinho. Njuni dvoboji, ko sta vodila še Barcelono in Real Madrid, so omrežili ves nogometni svet, zaradi sočnih besed v pričakovanju tekem ali pa v analizah po koncu sta privabljala pozornost tudi med manj zagretimi športnimi navdušenci.

Guardiola je v Münhcnu nasledil silno uspešnega Juppa Heynckesa, portugalskega trenerja so pripeljali v London, da bi Chelsea spet vrnil na angleški vrh. Mourinho si je želel tudi Wayna Rooneyja iz Manchester Uniteda, a se je zadovoljil s Kameruncem Samuelom Eto'ojem, povratnikom iz Rusije. Napadalec je pripotoval v Prago, zelo rad pa se spominja zadnjega dvoboja z Bayernom, povrhu prav pod Mourinhovim vodstvom. Takrat, maja 2010, je bil namreč pri milanskem Interju, ki je v finalu lige prvakov z 2:0 ugnal Bavarce …

Verjetni postavi

Bayern (4-1-4-1): Neuer; Alaba, Boateng, Dante, Lahm; Schweinsteiger; Robben, Müller, Kroos, Ribery; Mandžukić;

Chelsea (4-2-3-1): Čech; Ivanović, Cole, Cahill, Terry; Ramires, Lampard; Oscar, De Bruyne, Hazard; Schürrle.