Guardiola ni član Bayernove družine

Juventus – Bayern: Robert Lewandowski zabil več golov kot celotna zasedba Torinčanov.

Objavljeno
22. februar 2016 20.12
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Malo medsebojnih tekem sta v zgodovini lige prvakov odigrala Juventus in Bayern. Zgolj osem in še od tega le dve v izločilnih bojih, čeprav je Bayern v finalu lige prvakov igral desetkrat, Juventus pa osemkrat. Skupno sta v finalih zbrala enajst porazov.

Nesporni vladar med poraženci lige prvakov je Juventus. V finalu je izgubil šestkrat, nazadnje lani proti Barceloni. Le malce boljšo statistiko ima Bayern s petimi finalnimi porazi, kolikor jih ima tudi Benfica. Kljub temu so na Bavarskem bolj ponosni na evropsko zgodovino, saj so petkrat osvojili ligo prvakov, Juventus je bil najboljši le dvakrat.

Več skupne zgodovine so spletli igralci Juventusa in Bayerna. Številni med njimi so bili nekoč soigralci v drugih klubih in reprezentancah. Pod drobnogledom bosta Arturo Vidal in Mario Mandžukić, ki sta še nedolgo nazaj igrala pri nocojšnjih rivalih. Vidal je bil lani udarni adut Juventusa v finalu lige prvakov, Mandžukić je leta 2013 za Bayern celo zadel v finalu proti Borussii iz Dortmunda. Danes bosta oba na igrišču, vprašanje je le, ali bosta oba tudi začela.

Večja senca dvoma visi nad Mandžukićem, ki se je poškodoval pred nekaj tedni. Po bolj zmernih napovedih bo tekmo najprej spremljal iz udobnega sedeža na rezervni klopi, medtem ko najbolj zavzeti poročevalci iz Torina trdijo, da bo hrvaški napadalec v prvi postavi, kjer mu bo v konici napada družbo delal Argentinec poljskih korenin Paulo Dybala. Ta je v Italiji še toliko bolj popularen, saj ima v sebi enako kri kot ljudska papeža Janez Pavel II. (Poljak) in Frančišek (Argentinec).

Mandžukić dobro pozna Bayernovo obrambo, ki bo drevi precej razredčena. Zaradi poškodb bodo manjkali Jerome Boateng, Medhi Benatia, Javi Martinez in Holger Badstuber, a se zato vrača napadalni mojster Franck Ribery, ki bo adut s klopi. Pri Bayernu je očitno, da moštvo ne diha več složno s trenerjem Josepom Guardiolo. Španskemu strategu so novo nezaupnico izrazili navijači Bayerna, ki so na zadnji partiji nemškega prvenstva izobesili transparent, s katerim so Pepu sporočili, da nikoli ni bi del Bayernove družine, kamor denimo spada Philipp Lahm, ki bo danes stotič igral v ligi prvakov. Med nemškimi nogometaši je pred njim le vratar Oliver Kahn, ki je zbral 103 nastope.

Z nasmeškom na obrazu je v Torino prišel Vidal, ki se vrača med stare prijatelje. Čilski reprezentant je za staro damo zbral 171 nastopov in zabil 48 golov, od tega devet v ligi prvakov. »Dobro poznam Juventus, zato vem, da je njegova največja odlika trdna obramba,« je povedal Vidal. Toda če Juventus težko prejme gol, ga z veliko muke tudi doseže. V tokratni izvedbi lige prvakov je v skupinskem delu dosegel le šest zadetkov, kar je celo manj kot najboljši strelec Bayerna Robert Lewandowski, ki je pri sedmih golih. Daleč spredaj je Cristiano Ronaldo, ki ima dvanajst zadetkov.

Ob vsem tem pa se lahko Bayern pohvali še z nečim – v zadnjih desetih letih je edini neitalijanski klub, ki je premagal Juventus v Torinu. To mu je uspelo leta 2013 v četrtfinalu lige prvakov.