Guardiola: Ni nam bilo usojeno

Trener Barcelone Josep Guardiola po izpadu iz lige prvakov obžaluje številne zapravljene priložnosti svojih varovancev.

Objavljeno
25. april 2012 11.29
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona - Nogometaši Chelseaja so na včerajšnem povratnem dvoboju polfinala lige prvakov izločili favorizirano Barcelono in si zagotovili mesto v velikem finalu, kjer jih čaka obračun z zmagovalcem tekme med Realom in Bayernom.

Katalonski velikan je bil včeraj na odlični poti, da Londončanom po letu 2009 zada nov udarec v ligi prvakov, saj je v 43. minuti vodil z 2:0 in imel igralca več na zelenici, a varovancem Josepa Guardiola preprosto ni bilo usojeno. Kljub večjemu številu strelov (17:7) in kotov (10:1), ki so jih imeli nogometaši Barcelone, pa ti gostom niso mogli preprečiti dveh golov, ki sta Lodončane popeljala v finale. Domači trener Josep Guardiola po novem hudem udarcu - prvega so jim v državnem prvenstvu zadali nogometaši Reala - ni skrival razočaranja.

»Na obeh tekmah s Chelseajem smo igrali odlično, a vseeno izpadli. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, še nikoli nismo tako garali za uvrstitev v finale. Žal se je ponovila zgodba s prve tekme, ko so zadeli v sodnikovem podaljšku. Ta gol je bil za nas velik psihološki udarec,« je priznal Guardiola, ki je obenem pohvalil prvega zvezdnika Lionela Messija. »Rad bi se mu zahvalil za vse, kar je storil za nas, zelo ga spoštujem,« je dejal trener Barcelone, ki se bo v prihodnjih dneh sestal s predsednikom Sandrom Rosellom in se pogovoril o svoji prihodnosti v klubu.

Di Matteo odpustil Terryju

Na drugi strani je bil z dosežkom izjemno zadovoljen strateg Chelseaja Roberto di Matteo. »Igralcem je uspelo doseči nekaj neverjetnega, saj so jih že vsi odpisali, a so nato na igrišču pokazali svoj karakter. Barcelona je odlično moštvo s fantastičnimi igralci, vendar smo mi pokazali svojo kakovost. Gol Ramiresa je bil ključen, saj nam je vlil upanja za drugi polčas. Tega ni zaznamovala taktika, temveč predanost, pogum in želja po nastopu v finalu. Za igralci je težka sezona, vendar so dokazali, da se lahko izkažejo, ko je to najbolj potrebno. To je očitno v njihovih genih,« je povedal di Matteo, ki ni pozabil izpostaviti tudi drugega pomembnega faktorja. »Na svoji strani smo imeli tudi srečo, ki je še kako potrebna pri osvajanju lovorik.«

Trener Londončanov je po polfinalnem obračunu povedal, da izključenemu Johnu Terryju nič ne zameri. »Vsak lahko naredi napako, tudi kapetan ekipe, saj so vsi igralci pod izjemnim pritiskom. Na koncu je pomembno le to, da je temu kolektivu uspel preboj v finale.« John Terry se je medtem za svoje dejanje že upravičil. »Čutim, da sem razočaral svoje soigralce, za kar se njim in navijačem iskreno opravičujem. Na posnetku je moje dejanje videti kot izključitev, a vsi, ki me poznajo, vedo, da nisem tak tip igralca,« je še zaključil Anglež.

Kapetan Chelseaja bo eden izmed štirih igralcev kluba, ki bodo zaradi kazni morali izpustiti nastop v finalu, poleg njega še Ramires, Raul Meireles in Branislav Ivanović. Londončani se bodo tam srečali z zmagovalcem obračuna med Realom in Bayernom, prvo tekmo so z 2:1 dobili Bavarci.