Guardiola: Tekme ne odloči posest žoge, ampak goli

Trener Barcelone Pep Guardiola po porazu na Stamford Bridgu vlogo favorita za finale lige prvakov pripisal Chelseaju.

Objavljeno
19. april 2012 09.11
Posodobljeno
19. april 2012 10.00
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Po sinočnji presenetljivi zmagi nogometašev Chelseaja v prvi polfinalni tekmi lige prvakov nad Barcelono (1:0), so nogometni navdušenci na Otoku navdušeni, mediji pa že pojejo hvale »nadomestnemu« trenerju Robertu di Matteu tako kot tudi veteranu Didierju Drogbaju, ki je z edinim golom na tekmi popeljal Londončane do zmage.

A njihova zmaga je ob številnih priložnostih Barcelone ves čas visela na nitki, iz edine priložnosti na tekmi pa jo je uresničil 34-letni Drogba. Barcelona je Chelsea nadigrala v skoraj vseh pogledih igre; imela je 72-odstotno posest žoge, na gol streljala kar 24-krat, toda v najpomembnejšem - zadetih golih, je bil pač boljši angleški klub.

Zato na račun »srečne« zmage seveda ni manjkalo pikrih pripomb, zlasti s strani Barceloninih privržencev. Toda trener Kataloncev Pep Guardiola jih je hitro utišal in zavrnil trditve, da je bil njihov poraz krivičen. »Zmagali so, takšen je pač nogomet. Tu ne gre za vprašanje pravičnosti. Zadeli so gol, mi pa ne. Chelsea si zato zasluži vse čestitke,« je bil diplomatski Guardiola.

»Če bi se tekme odločale glede na posest žoge, bi lahko zmagali na vsaki tekmi. Toda spraviti žogo v mrežo je nekaj drugega,« je dejal španski trener, ki tako vlogo favorita na povratni tekmi naslednji teden na štadionu Camp Nou pripisuje Londončanom.

»Priborili so si dobro izhodišče, toda še vedno nam je ostalo 90 minut izziva. Priložnost imamo, da rezultat obrnemo, vsekakor pa so z izidom 1:0 v boljšem položaju,« je še povedal Guardiola.

Di Matteo: Smo šele na pol poti

Di Matteo vloge favorita za finale ni želel sprejeti. »Možnosti za uvrstitev v finale so 50-50. Vsi vemo, kaj lahko pričakujemo na Camp Nouu. Zelo težka tekma nas čaka. Toda vseeno moramo verjeti, da lahko tudi tam damo gol. Še enkrat bomo morali pokazati svojo najboljšo igro. Zaenkrat smo lahko zadovolnji, toda smo šele na pol poti, nič še ni odločenega,« je povedal vodja modrih.

Trener, ki je po odhodu Portugalca Andreja Villas-Boasa, dvignil ekipo, je bil sicer zadovoljen s predstavo svojih mož. Navdušili so ga zlasti predstavniki starejšega rodu Drogba, Frank Lampard, John Terry, Ashley Cole in Petr Cech, ki so bili najbolj zaslužni, da je mreža Chelseaja, kljub hudemu španskemu pritisku, ostala nedotaknjena.

»V preteklosti jih je javnost mnogokrat že odpisala, češ, da so prestari in da ne zmorejo odigrati dveh tekem na tako visoki ravni. Toda poglejete jih, ne le Drogba, tudi številni drugi predstavniki 'stare garde' so v zadnjih dneh dali jasen odgovor, kakšna je njihova kakovost,« je Di Matteo pohvalil izkušene igralce, ki so pred nekaj dnevi navdušili tudi ob odmevni zmagi Chelseaja v polfinalu angleškega pokala s 5:1 nad Tottenhamom.

Javnost je bila sprva kritična tudi nad trenerjevo odločitvijo, da namesto »50 milijonov funtov vrednega«  Fernanda Torresa v špico postavi Drogbaja, a se je tudi ta njegova poteza izkazala za popolno. »Zdelo se mi je, da moram biti 'fer' in mu dati priložnost, ker je v nedeljo igral tako dobro. Želel sem podobno tekmo in izakazalo se je, da je bila izbira pravilna,« je dejal italijanski strokovnjak, ki se sicer ni strinjal, da jim je zmago nad evropskimi prvaki prinesel »bunker«, temveč so do uspeha prišli z odlično ekipno predstavo.