Guardiola z Bayernom ugnal nekdanje varovance

Nogometaši Bayerna so na prijateljskem obračunu na Allianz Areni z 2:0 premagali Barcelono.

Objavljeno
24. julij 2013 20.20
FBL-GER-ESP-ULI HOENESS CUP- BAYERN MUNICH-FC BARCELONA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

München - Še pred začetkom sezone so nogometni navdušenci v Münchnu dočakali prvi derbi. Na prijateljski tekmi v sklopu priprav na novo sezono sta se srečala dva evropska velikana Bayern in Barcelona. Bavarci so tekmo za pokal Ulija Hoenessa dobili z 2:0, med strelce pa sta se pred več kot 70.000 navijači vpisala Philipp Lahm in Mario Mandžukić.

Pep Guardiola se je tako kot trener Bayerna pomeril proti nekdanjemu klubu, Barceloni, s katero je osvojil toliko prestižnih lovoriko. Katalonsko moštvo je na drugi strani prvič vodil Argentinec Gerardo Martino, ki je včeraj zasedel trenerski stolček Tita Vilanove. Nekdanje soigralce je kot zdajšnji nogometaš Bayerna pozdravil tudi Thiago Alcantara.

Barcelona je sicer igrala tudi brez brazilskega zvezdnika Neymarja, Guardiola pa je prvič dal priložnost Danetju in Bastianu Schweinsteigerju, ki na prejšnjih tekmah še ni igral zaradi poškodbe gležnja.

Lionel Messi je bil v uvodnih minutah nekajkrat nevarnen evropskim prvakom, na drugi strani je imel precej več dela vratar Jose Manuel Pinto. Prvič je moral posredovati ob poskusu Tonija Kroosa, dobro za sta za tem Franck Ribery in Arjen Robben, strel pa je preprečil Adriano. Za vodstvo je v 14. minuti poskrbel kapetan Lahm, ki je z glavo prestegel podajo Robbna, branilci Barcelone pa so bili nemočni ob njegovem strelu na gol. Polčas je kajpak prinesel veliko sprememb na igrišču. Med drugim je zaigral Mario Mandžukić, ki je v 87. minuti tudi povišal vodstvo.

Za Barcelono je bila to prva od treh tekem na evropski turneji v tem pripravljalnem obdobju. V soboto jo čaka gostovanje na poljskem severu v Gdansku, tri dni pozneje še v Oslu, sledi domača premiera, 2. avgusta proti Santosu, uglednem brazilskem klubu.

Evropski in nemški prvaki so v tekmovalni julij že vstopili na turnirju v Mönchengladbachu in za začetek pometli z nemško konkurenco. Bayern je sprva ugnal Hamburg s 4:0, nato pa še domačo Borussio s 5:1.

Bayern in Barca sta se sicer v minuli sezoni srečala v polfinalu lige prvakov. Poznejši evropski prvaki so Katalonce na prvi tekmi odpravili s kar 4:0 in si tako zagotovili nastop v finalu.

Prijateljska tekma:

Bayern - Barcelona 2:0 (1:0)

Lahm 14., Mandžukić 87.

Začetni postavi:

Bayern: Neuer, Rafinha, Dante, Boateng, Alaba, Thiago, Lahm, Kroos, Robben, Ribery, Müller.

Barcelona: Pinto, Montoya, Bartra, Mascherano, Adriano, Song, Dos Santos, Roberto, Sanchez, Tello, Messi.