Guardiola zavladal Manchestru: Od Mourinha sem postal utrujen

Boj za naslov angleškega nogometnega prvaka že odločen? Jose Mourinho pritrjuje, Pep Guardiola ne.

Objavljeno
10. december 2017 23.20
SOCCER-ENGLAND-MUN-MCI/
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Tudi 175. mestni derbi v Manchestru je pustil ravnodušno le peščico nogometnih privržencev, potem ko je nemara že odločil boj za naslov angleškega prvaka. In tudi eden najbolj premetenih trenerjev na svetu Jose Mourinho ni ustavil šampionskega pohoda ManCityja, ki mu uspeva nemogoče – filozofijo Pepa Guardiole uspešno uveljavlja na konservativnih angleških tleh.

Le malokdo verjame, da bo Manchester Cityju spodrsnilo na poti do njegove pete angleške zvezdice ('37, '68, '12, '14). Moštvo Pepa Guardiole igra zares filigransko in ta čas je bolj verjetno, da bo Velika Britanija ostala članica Evropske unije kot da bi kdorkoli v premier league prehitel učinkovite »meščane« iz Manchestra. Potem ko so sinoči zmleli »rdeče vrage« in dobili osmi mestni derbi v zadnjih letih (8-2-3), so mimogrede posodobili tudi zgodovinske učbenike: 14 zaporednih zmag ManCity je najdaljši niz v eni sezoni angleškega prvenstva! Le slovita zasedba »nepremagljivega« Arsenala je nanizala 14 zmag, toda v dveh sezonah od februarja do avgusta 2002.

Jose Mourinho je težko priznal poraz in dejstvo, da mu je Guardiola pobegnil za 11 točk. »Boja za naslov je verjetno konec. Seveda bodo vsi želeli znižati razliko do ManCityja, toda njegova prednost je res zajetna,« je zatrdil Portugalec, ki ni mogel iz svoje kože. »City ima zelo dobro ekipo, ki ga ščiti tudi sreča, na njegovi strani pa so tudi nogometni bogovi … Žal mi je sodnika Michaela Oliverja. Za njim je zelo dobra tekma, v kateri pa je prišlo do velike napake, ko nam pri rezultatu 1:2 ni dosodil enajstmetrovke. To je bilo 20 minut pred koncem, napaka je bila ključna za razplet tekme.« Zakaj je šlo? Nicholas Otamendi (s 4 goli najboljši strelec lige med branilci) je podrl Andera Herrero, toda Oliver je namesto na belo točko za gostitelje pokazal rumeni karton Herreri …

»Postal sem utrujen od Mourinhevih izgovorov ob porazih. V minuli sezoni smo zmagali na Old Traffordu in je omenil sodnika, zdaj enako, naslednjič bo podobno … Naše moštvo je pošteno. V gosteh smo želeli igrati nogomet, krasila nas je 75-odstotna posest žoge, zabili smo gol več in zmagali,« je podžgal rivalstvo 46-letni katalonski trener.

Guardiola je izpostavil, kaj ga ta čas najbolj veseli in to ni zgolj zanesljivo vodstvo na lestvici premier league in šampionski marš čez svojo skupino lige prvakov.

»Soočili se bomo z velikimi izzivi, še nihče ni postal prvak sredi decembra,« je zatrdil, četudi je ManCity v pičlih 16 kolih osvojil toliko točk (48) kot v celotni minuli sezoni Southampton, osmouvrščeni (!) klub lige. Nato pa dodal: »Večina ni verjela, da lahko tudi na angleških tleh igramo kot nekoč v Barceloni, toda dokazali smo prav to. Nogomet je čudovit prav zaradi tega, ker lahko vsakdo igra, kot hoče sam. Verjel sem v naš projekt, zato sem toliko bolj vesel, ker nam uspeva. Vem pa, da v tej sezoni nismo osvojili še ničesar.«

V nogometnem koncu tedna, v katerem so izgubili tudi Sevilla, Chelsea in Borussia Dortmund – slednja je po tem angažirala novega trenerja, to bo Peter Stöger, ki je od leta 2013 vodil Köln, prejšnji teden pa dobil odpoved –, brez zmage pa so ostali tudi Juventus, Inter, Roma, Napoli, Leipzig, Arsenal in Liverpool, velja izpostaviti še nekaj. Real in Atletico sta razkrila, kako je možno priti do enakega cilja po različnih poteh. Evropski prvaki so doma s 5:0 zmleli Sevillo, Atletico je na gostovanju v Sevilli zmagal z 1:0, četudi ga je krasila najnižja posest žoge v tej sezoni (26 %).