Guardiola želi ponoviti Heynckesov trojček

Bayern vse boljši: nemški nogometni prvak odkrito meri na ubranitev evropske krone.

Objavljeno
26. marec 2014 21.24
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Kdo ve, morda bodo čez dvajset let obujali spomine na legendarno moštvo Bayerna, ki je sejalo strah in trepet po vsej Evropi še močneje kot slavna zasedba iz 70. let prejšnjega stoletja. Bavarci držijo vse v svojih nogah, po maršu čez bundesligo želijo zmagati tudi v ligi prvakov.

Bayern je v tej sezoni zrušil že toliko rekordov in postavil toliko novih mejnikov, da so sneli klobuke pred njim tudi srditi rivali iz Dortmunda, Glesenkirchna in Hamburga. Bavarci se lahko pohvalijo z najhitreje doseženim naslovom državnega prvaka (27 kol), najdaljšim nizom zmag (19) in nepremagljivosti (52, prej Hamburgovih 36 tekem iz let 1982 in 1983), z najdaljšim nizom zmag v ligi prvakov (10), najdaljšim nizom tekem, na katerih so zabili najmanj gol (64, izenačili so dosežek Guardiolove Barcelone), podobno odločni so tudi v ligi prvakov, v kateri so postavili najdaljši niz zmag (10). In omenjeni podvigi bodo do konca sezone 2013/14 dobili nadgradnjo.

»Ta čas imamo prednost 25 točk pred Borussio, toda do konca sezone jo lahko še povečamo. Ne smeš se uspavati, ker se ti to vrne kot bumerang. In pod trenerjem Guardiolo ni popuščanja,« je ocenil športni direktor Matthias Sammer. Navijači pod krošnjami na münchenskih pivskih vrtovih že pogledujejo proti četrtfinalnem dvoboju LP z Manchestrom in polfinalni tekmi pokala s Kaiserslauternom. Trojna krona – to je uspelo že prejšnjemu trenerju Juppu Heynckesu, enak cilj ima Pep Guardiola.

»Uf, kar je uspelo Juppu v minuli sezoni, je podvig, ki ga ne bo lahko ponoviti. Toda, saj veste: na vsak način bomo poskusili prav to,« je napovedal Guardiola, ki je – mimogrede – v letu 2009 osvojil vseh šest možnih lovorik na klopi Barcelone. »Pod Pepom smo iz tedna v teden lačni zmag,« je dopolnil šefa Philipp Lahm, ki ga je Guardiola z boka uspešno preselil na položaj zadnjega zveznega nogometaša.

Bavarci so se res osredotočili na trojno lovoriko, njihov imperativ v sleherni sezoni pa je zmaga v LP. Vzpon na nogometni Mont Blanc prinaša največjo odmevnost, največ sredstev in najhitreje širi bazo navijačev v Aziji, Južni Ameriki, ZDA, … Guardiola se zaveda, da ga bodo označili za uspešnega le, če osvoji evropsko krono. Če bi mu to uspelo že v tej sezoni, bi »FC Hollywood« postal prvi klub po AC Milanu iz sezon 1988/89 in 1989/90, ki bi ubranil naslov prvaka. Hkrati bi se Guardiola učvrstil med največjimi trenerji v zgodovini nogometne igre, njegov Bayern pa bi postavili ob bok zasedbi, ki je v letih '74, '75 in '76 v finalih premagala Atletico Madrid, Leeds in St. Etienne. Toda, počakajmo ...