Guardiolo šokiral odpisani Mourinhov adut

Tudi bavarski motor ne deluje brezhibno. Bayern se v boju za polfinale s Portom še ni vdal.

Objavljeno
17. april 2015 01.53
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Le malokdo je pričakoval, da bi lahko Bayern tako prepričljivo izgubil v Portu, kot je po golih domačih asov Quaresme in Martineza. Toda eden od mikov lige prvakov je tudi nepredvidljivost, ki jo pooseblja osrednji junak večera na Zmajevem štadionu – odpisani nogometni mojster Ricardo Quaresma.

Kaj danes pomaga Bavarcem navidez boljši statistični vtis, ko pa njihove misli zasedajo trije prejeti goli z gostovanja ob reki Douro. »3:1 je 'zapleten' izid, ki pred povratno tekmo omogoča različne scenarije, toda pred našimi navijači bomo naredili vse za zmago in preboj v polfinale,« je napovedal Bayernov trener Pep Guardiola. Težko je verjeti, da bi lahko Bavarci igrali drugače kot v sredo. Bržkone so lahko bolj natančni v zaključkih akcij, lahko so močnejši za povratnika ali dva, koncept njihove igre pa bo enak. In ta v Portu ni bil najboljši, izkazalo se je, da tudi Bayern težko izniči odsotnost ključnih adutov (Robben, Ribery, Alaba, Schweini). Portugalci so se odlično pripravili na tekmo, izkoristili hibe v nemški »mašini« in vnovič predstavili evropski javnosti svoje več 10 milijonov evrov vredne eksponate.

Kdo ve, kakšno vrednost na evropski borzi je že dosegel Jackson Martinez, ki je pri 28 letih in s pogodbo do junija 2017 zrel za nov 40-milijonski prestop Porta. Ali kdo drug v vrsti draguljev, ki jih leto za letom pošiljajo v najbogatejše klube s štadiona, na katerem je opozoril evropsko javnost tudi Zlatko Zahović. Bočna branilca Sandro in Danilo – oba bosta zaradi rumenega kartona izpustila tekmo v Münchnu! –, vezist Herrera in ofenzivni vezist Brahimi so le nekateri, ki bodo v prihodnje napolnili blagajno dvakratnih evropskih prvakov.

Med njimi ni morda najbolj nadarjenega nogometaša, ki je Bayernu zabil dva gola. To je 31-letni Ricardo Quaresma. Nekoč je veljal za atraktivnega igralca, »kakršnega Portugalska še ni imela«, toda »Gipsy«, kot se ga je oprijel vzdevek zaradi romskega porekla, ni unovčil talenta za obvladovanje nogometne žoge. Jose Mourinho ga je leta 2008 vzel s seboj k Interju – za odškodnino 20 milijonov evrov –, a ga kar sam postavil na stranski tir z besedami: »Ricardo je nadarjen, toda ko ga primerjam s prizadevnostjo Ibrahimovića na treningih in Švedovim učinkom na tekmah, je jasno, da se mora veliko naučiti.« Italijanski novinarji so ga leta 2008 razglasili za najslabšega igralca v serie A, po selitvi Mourinha v Real je zamenjal klub tudi Quaresma. Po obdobjih pri Bešiktašu in Al Ahliju se je januarja lani vrnil v Porto, kjer ga je na prvem treningu pozdravilo več kot 10.000 navijačev. Te je z dvema goloma proti Bayernu vnovič spravil v delirij, a sam ostaja na realnih tleh. Zaveda se, da mu lahko uspe le s pomočjo soigralcev, ki so ga v preteklosti večkrat osamili zaradi sebičnosti na igrišču in ob njem.

»V ključnih obdobjih kariere sem povlekel napačne poteze, toda vsak se lahko spremeni. Bayern smo premagali zavoljo sijajne moštvene igre. Ničesar še nismo osvojili, vemo, kaj lahko pričakujemo v Münchnu. Pomembno bo, da si obnovimo moči,« je zatrdil Quaresma, ki je v mlajših Sportingovih selekcijah veljal za bolj obetavnega igralca od Cristiana Ronalda.