Handanović čaka petega trenerja

Naši na tujem: najboljši brez oddiha, slovenski kapetan Boštjan Cesar nared za Malto.

Objavljeno
25. oktober 2016 22.40
SOCCER-ITALY/
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – V evropski nogometni družini bodo ta teden izkoristili odsotnost večerov v ligi prvakov, ki se bo vrnila v ospredje naslednji teden, in tekem nacionalnih reprezentanc, te bodo oživele šele drugi teden v novembru. Največ slovenskih legionarjev bo aktivnih v italijanski serie A, živahno bo tudi drugod po Evropi.

Okroglo 10. kolo italijanskega prvenstva sta sinoči odprla Genoa in Milan, derbiju ob Ligurskem morju bo drevi sledilo še več tekem. Najtežje bodo pričakovali večer v Milanu, kjer se bosta pomerila Inter in Torino. Gostiteljem ne gre po načrtih, za njihov klavrn položaj na lestvici je še najmanj odgovoren vratar Samir Handanović.

Klubu ne steče niti po slovesu Roberta Mancinija, njegov nizozemski kolega Frank de Boer še ni zasukal krivulje rezultatske uspešnosti navzgor. Še več, v primeru novega poraza bi se lahko primerilo, da bi postal nekdanji zvezdnik Ajaxa in Barcelone že 14. trener, ki bi prejel košarico, odkar je črno-modre leta 1994 prevzel predsednik Massimo Moratti. Po Morattijevem prvem trenerju Ottaviu Bianchiju se je namreč na klopi Interja zvrstilo že 13 imen. Italijanski mediji namigujejo na to, da naj bi v nizkem štartu čakal na svojo priložnost v vnovič bogatem klubu - gre za kitajski kapital - tudi portugalski strokovnjak Andre Villas-Boas (39), pred tem trener Zenita, Tottenhama, Chelseaja in Porta. Zanimivo, Villas-Boas bi postal že peti trener Samirja Handanovića v pičlih štirih letih, odkar je »Sarma« unovčil vrhunske obrambe v Vidmu s selitvijo v Milano: po Stramaccioniju, Mazzarriju, Manciniju in De Boerju.

Bomo videli, kako uspešno bo De Boer odbil napade vse močnejše in glasnejše opozicije ... Drevi naj bi dobili priložnost tudi najmanj trije slovenski reprezentanti. Zanimivo bo spremljati, kako uspešen bo Chievo v dvoboju z navidez neatraktivno, toda čvrsto Bologno, pri čemer naj bi igral od naših le Valter Birsa. Še bolj razveseljivo je, da naj bi bil že v naslednjem kolu prvenstva pripravljen tudi štoper Boštjan Cesar, ki je prikovan na tribune vse od zahtevnega spopada Slovenije z Anglijo, ko je prejel v Stožicah močan udarec v stegensko mišico. To namiguje na scenarij, po katerem bi bil »Cesi« nared za naslednjo kvalifikacijsko tekmo na Malti, bržčas pa bo izpustil poznejšo prijateljsko tekmo na Poljskem. V majici Fiorentine naj bi začel tekmo s Crotonejem tudi Josip Iličić, podobno eden njegovih najboljših prijateljev Jasmin Kurtić, čigar Atalanta bo gostovala v Pescari. Kurtićevi so nazadnje zmleli Inter, ob jadranskem pristanišču pa jih čaka tekma z drugačnim potekom igre.

Blamaža Kamplovih v pokalu

Drugod po Evropi bodo nanizali več zanimivih pokalnih tekem. Kamplov Bayer je sinoči senzacionalno izpadel v 1/16 finala na gostovanju pri tretjeligašu Lotteju (6:5 po enajstmetrovkah) - gre za mestece, le 150 km oddaljeno od Leverkusna -, pri čemer je slovenski reprezentant igral vseh 120 minut tekme, enajstmetrovke pa ni izvajal. Pri gostih, ki so od 78. minute igrali z igralcem več, so zgrešili strel z bele točke Aranguiz, Volland in novi kapetan avstrijske reprezentance Baumgartlinger. »Nahajamo se v najtežjem položaju, odkar sem prišel v klub,« je zatrdil Stefan Kiessling, ki igra v Leverkusnu že 10 let. Bayerju ni pomagal niti vnovič odlični Kampl. »Bil je najboljši na igrišču, lahko ga že uvrstimo med nenadomestljive,« je zapisal novinar časnika Rheinische Post.

Aktivni bodo tudi v Španiji, a bo igral pokalno tekmo le Real. Najbližje Sloveniji bo gostovala Rijeka, ki v hrvaškem DP melje vse pred seboj, nazadnje je padel na Rujevici tudi Zaprešić, tradicionalna »črna mačka« za moštvo Matjaža Keka.

»Uf, ko bi vedeli, kako sem bil vesel zmage, bolj od številnih zmag nad tako imenovanimi velikimi klubi,« je priznal Kek pred potjo v zagrebški predel Rudeš. Tamkajšnji član 2. lige NK Rudeš bo igral silno motiviran, njegov trener Igor Biščan bo poskušal pripraviti senzacijo. Biščan si je nabral bogate izkušnje s podobnimi tekmami v Liverpoolu, s katerim je septembra 2003 igral tudi na legendarnem štadionu Bežigrad. Rijeka seveda velja za absolutnega favorita dvoboja.