Hiddink po SP na nizozemsko klop

Guus Hiddink bo po koncu letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva prevzel selektorsko mesto Nizozemske.

Objavljeno
28. marec 2014 11.27
Posodobljeno
28. marec 2014 11.27
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Amsterdam - Nizozemska nogometna reprezentanca bo po koncu letošnjega svetovnega prvenstva dobila novega selektorja. Odhajajočega Louisa van Gaala bo zamenjal Guus Hiddink, ki mu bo pomagala še ena legenda nizozemskega nogometa, nekdanji napadalec Ruud van Nistelrooy.

Vrnitev priznanega strokovnjaka Hiddinka se je napovedovala že dalj časa, še glasneje pa po napovedi sedanjega selektorja van Gaala, da pogodbe z »oranjem« ne bo podaljšal. 

Izkušeni, 67-letni nekdanji strateg Chelseaja in madridskega Reala izkušnje s sedenjem na nizozemski klopi že ima, saj je tulipane že vodil tri leta in pol ter leta 1998 na svetovnem prvenstvu v Franciji zasedel 4. mesto. »Počaščen sem, da se lahko vrnem kot selektor nizozemske ekipe. Z Dannyjem Blindom in Ruudom van Nistelrooyem (oba bosta njegova pomočnika, op. p.) imam na voljo odlično strokovno ekipo z veliko znanja in izkušnjami,« je povedal novi nizozemski selektor, ki bo reprezentanco svoje domovine vodil prihodnji dve leti. 

Z imenovanjem izkušenega Hiddinka želijo pri Nizozemski nogometni zvezi (KNVB) poskrbeti za uspešno kampanjo na evropskem prvenstvu leta 2016, v mislih pa imajo tudi trenerski razvoj Dannyja Blinda, ki bo sprva Hiddinkov pomočnik, po njegovem slovesu pa bo sam prevzel vodenje tulipanov. »Zelo smo zadovoljni z razvojem našega strokovnega štaba, svojo vrednost v KNVB je pokazal predvsem Blind. V prihodnjih dveh letih ima možnost še napredovati,« je povedal direktor tamkajšnje nogometne zveze Bert van Oostveen

Poleg Blinda bo Hiddinku pomagal tudi 37-letni nekdanji napadalec Manchester Uniteda in nizozemske izbrane vrste Ruud van Nistelrooy. »Z njegovim prihodom smo v štab ponovno dodali nekdanjega reprezentanta, v njegove trenerske sposobnosti pa imamo polno zaupanje,« je še dejal van Oostveen, ki je 70-kratnemu nizozemskemu reprezentantu prav tako ponudil dvoletno sodelovanje.

Hiddink, ki je nazadnje vodil ruski Anži, bo vodenje »oranja« skupaj s svojim strokovnim štabom prevzel 1. avgusta letos.