Hulk za 55 milijonov evrov v Šanghaj

Klubu SIPG iz Šanghaja je uspel veliki met, za klubski rekord 55 milijonov evrov bo dobil Brazilca Hulka.

Objavljeno
28. junij 2016 17.56
A. V., STA
A. V., STA

Šanghaj - Na Kitajsko, v tamkajšnjo elitno nogometno super ligo CSL, se letos ne bo preselil le v minuli sezoni najboljši strelec aktualnih slovenskih podprvakov iz Maribora Jean-Philippe Mendy, ki bo zaigral pri klubu Shijiazhuang Ever Bright. Klubu SIPG iz Šanghaja je uspel veliki met, za klubski rekord 55 milijonov evrov bo dobil Brazilca Hulka.

Zenit iz Sankt Peterburga ni pretirano razmišljal in se je brez pomislekov znebil brazilskega reprezentančnega napadalca, s katerim je sicer imel še podaljšano pogodbo do konca sezone 2018/19. Robustni Brazilec, s pravim imenom Givanildo Vieira de Sousa, ki je s svojo mogočno telesno pojavo na terenu dobil vzdevek po ameriškem stripovskem junaku z nadnaravnimi sposobnostmi, je bolj kot ne ohranil svojo tržno vrednost.

Zenit je portugalskemu Portu za zdaj 29-letnega Hulka leta 2012 odštel 60 milijonov evrov, po štirih letih, upoštevajoč tudi tečajna nihanja v razmerjih ameriški dolar - evro, pa bodo Rusi brazilskega mišičnjaka novemu kitajskemu lastniku prodali za vrednost 55 milijonov evrov (60 milijonov ameriških dolarjev).

Dogovor je po poročanju britanskega Sky Sports in ruske tiskovne agencije Tass že sklenjen, Hulka pa čaka le še zdravniški pregled preden se bo lahko pridružil svojim novim soigralcem v Šanghaju. Hulk, za zdaj največji zvezdnik prestopnega roka, bo v novem klubu vsako odigrano sezono prejel astronomsko plačo 20 milijonov evrov, upoštevajoč še posebne nagrade in dodatke. Osnova na sezono znaša dobrih 11 milijonov evrov.

Brazilec se je Zenitu vsekakor zelo izplačal in ni razočaral, na 147 tekmah je dosegel 77 zadetkov. V Šanghaju bo skušal Hulkove nadnaravne sposobnosti mitološke junaške zelene pošasti obvladovati švedski strateg Sven-Göran Eriksson, v zasedbi se bo pridružil zvezdnikom, kot so rojak Elkeson, Ganec Asamoah Gyan in Argentinec Dario Conca.

Seveda se bo smejalo tudi Zenitu. Če bo Hulk zabil več kot petnajst golov za kitajski kolektiv, bo posebno nagrado dobil tudi njegov prejšnji ruski klub. Zasedba iz Šanghaja je po 15. krogih prvenstva na četrtem mestu lestvice. Dvanajst točk več ima vodilna ekipa Guangzhou Evergrande.

Zenit je s Hulkom v svojih vrstah osvojil domače prvenstvo v sezoni 2014/15, ko je bil ta s 15 zadetki tudi najboljši strelec lige, v minuli sezoni so prišli do pokalne, lani do superpokalne lovorike.