Ibrahimović bo užival proti Mourinhu

Nocoj bo v ligi prvakov pod drobnogledom četrtfinalni dvoboj PSG in Chelseaja.

Objavljeno
02. april 2014 01.31
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Bržkone vsi športniki želijo vsaj enkrat okusiti slavo, toda le redki uresničijo svoje sanje in jih krasi zmagovalna miselnost. Še manj pa jih sodi med rojene zmagovalce, denimo takšne, kot sta nocojšnja tekmeca in prijatelja Zlatan Ibrahimović ter Jose Mourinho. Prvi je pariški kralj, drugi kraljuje na klopi Chelseaja.

Četudi bo šlo drevi na Parku princev v Parizu za nogomet in bo na sporedu šele prvi »polčas« dvoboja tajkunskih klubov, se bo govorilo še o marsičem drugem kot o spopadu PSG in Chelseaja. Gre za kluba, ki sta začela žeti pozornost svetovne nogometne javnosti šele po prihodu Romana Abramoviča v London (junij 2003) oziroma šejka Al Thanija (november 2012) pod Eifflov stolp. Kdo bi vedel, koliko sta odtlej vložila v svoji igrački – morda milijardo evrov, morda dve.

Nocoj bo v ospredju vse drugo, v dvoboju, ki bi bil lahko najbolj izenačen med vsemi v četrtfinalu lige prvakov, pa stavne hiše pripisujejo več možnosti Londončanom, ki naj bi bili bolj izkušeni.

»Chelsea premore več evropskih izkušenj kot PSG. Toda mar ni res, da imajo Parižani več igralcev z bogatimi izkušnjami v Evropi? Kdo je torej bolj izkušen?« je v svojem slogu ocenil možnosti obeh klubov Jose Mourinho. Portugalec dobro ve, da ne bi pokoril Evrope na klopi Interja brez Thiaga Motte – Brazilec je bil ob Sneijderju, Eto'oju, Luciu in Militu eden od petih Mourinhevih adutov –, prav tako pozna vrline Zlatana Ibrahimovića, ki ga je pred Interjevo šampionsko sezono 2009/10 spustil k Barceloni. Zato pravi: »Najtežje je voditi igralce, ki ne želijo zmagovati in niso pripravljeni garati. Zlatan predstavlja njihovo nasprotje. Lahko rečem, da sva prijatelja, toda jutri bova želela zmagati.« V enajsterici, ki bo pritekla na igrišče Parka princev pod vodstvom trenerja Laurenta Blanca, bodo nemara še trije Brazilci (Thiago Silva, Alex in Maxwell), argentinski napadalec Lavezzi, urugvajski as Cavani, nosilec igre v zvezni vrsti francoske reprezentance Matuidi, nova italijanska »desetka« Verratti – takšno zasedbo bi težko označili za neizkušeno. Na drugi strani so v Chelseajevi zasedbi le trije Mourinhevi znanci iz njegovega prvega mandata v klubu (Čech, Terry, Lampard) ter španski adut Torres.

»Chelsea je super favorit tega dvoboja,« je priznal Ibrahimović, kar ne pomeni, da Parižani ne bodo naredili vsega za korak naprej v primerjavi z minulo sezono, ko jih je v četrtfinalu (2:2, 1:1) ustavila Barcelona. »To je moja najboljša sezona doslej, zares uživam v nogometu. Najboljše možnosti za osvojitev lige prvakov imam prav v Parizu, saj sem s PSG podpisal zadnjo veliko pogodbo v karieri. Hkrati sem realen. Projekt, ki ga v Parizu ustvarjamo dve leti, v Chelseaju izvajajo že deset let,« je ocenil Ibrahimović in dodal: »Večji, kot je izziv, boljši moraš biti, zato sem vesel, da se merimo s Chelseajem. Z Mourinhem imam dober odnos, rad se bom pomeril z njim.«