Ibrahimović na dražbo takoj po rekordni zmagi

Pariška vitrina bogatejša za četrti zaporedni naslov prvaka.

Objavljeno
13. marec 2016 22.22
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Francozi so konec tedna izkoristili dejstvo, da je boj za prvaka napol odločen v Nemčiji in Španiji, v Angliji pa zavoljo pokalnih dvobojev vlada zatišje pred viharjem. Rekordno visoka zmaga Parižanov v Troyesu, s katero si je PSG zagotovil šesti naslov v komaj 45-letni zgodovini kluba, je odmevala podobno močno kot poraz reprezentance v ragbiju na gostovanju na Škotskem.

Parižani so si dali sinoči naposled duška in si privoščili zabavo za proslavljanje zgodovinskega tedna. Potem ko so se prek Chelseaja zavihteli med osem najboljših klubov v Evropi, so z rekordno visoko zmago v Troyesu (0:9) potrdili naslov francoskega prvaka osem kol pred koncem prvenstva, kar ni uspelo še nikomur v zadnjih 20 letih.

Zlatan Ibrahimović je bil prvo ime minulega tedna; včeraj je postal tudi nogometaš, ki je najhitreje prišel do 100. gola v francoskem DP po slavnem Carlosu Bianchiju (110 tekem). Argentinec je v majici Reimsa za to potreboval 110 tekem, »Ibra« pet tekem več. »Vsaka zmaga je posebna. Vesel sem, ker me obkrožajo fantastični soigralci. V štirih letih smo štirikrat postali prvaki, ne vem, kako dolgo bo to trajalo, raje uživajmo,« je veselje prevzelo tudi Ibrahimovića, ki se je zavihtel na drugo mesto med evropskimi strelci. Pred njim je le Cristiano Ronaldo (27), ob njem še Gonzalo Higuain in Luis Suarez (vsi po 26).

Kako naprej? Junija bo 34-letnemu Švedu potekla pogodba s Parižani, to je včeraj komentiral tudi lastnik PSG, katarski šejk Nasser Al-Khelaifi. »Ibrahimović v klub prinaša čarovnijo, je velik igralec v polnem pomenu besede. Ta čas ni primeren za tovrstne pogovore, po koncu sezone pa bomo videli, kaj si želi Zlatan,« je zatrdil Al-Khelaifi.

Šveda snubijo številni klubi v ZDA in na Kitajskem, zanj sta ogreta tudi Milan in Manchester United. Tega se zaveda tudi Ibrahimović, ki se je po naslovu prvaka očitno sprostil. »Če bi moral odgovoriti zdaj, bi rekel, da v naslednji sezoni ne bom igral za PSG. V Parizu sem ustvaril sijajen odnos z navijači, tudi mesto mi je zelo všeč, zato sem tu res srečen. Do konca sezone je še mesec in pol, bomo videli, kaj in kako naprej. Ali me v klubu želijo zadržati? Najbrž, toda ne verjamem, da lahko zamenjajo Eifflov stolp z mojim kipom ... Če bi obljubil, da bom ostal tu, bi izpolnil obljubo, zato raje ne obljubljam ničesar,« je bil skrivnosten Ibrahimović. Ob vsem tem si še najbolj mane roke njegov menedžer Mino Raiola, ki se mu obeta dobičkonosno poletje.

Vodilni Leicester bi zadržal glavne zvezdnike

Včerajšnji dan je dobro izkoristil tudi Tottenham, ki se je z zmago v Birminghamu približal vodilnemu angleškemu klubu Leicestru na pičli dve točki zaostanka. Trener Leicestra Claudio Ranieri si je pred drevišnjo tekmo z Newcastlom, ki ga bo prvič vodil novi vodja stroke Rafael Benitez, zaželel, da bi menedžerji čim manj polnili glave njegovim glavnim adutom.

Najbolj so na udaru prvi strelec lige Jamie Vardy, ki se je v letu dni prelevil iz »drugorazrednega« igralca iz nižjih lig v udarnega angleškega napadalca, alžirski mojster Riyad Mahrez in zvezni igralec N’Golo Kante. »Tudi z omenjenimi fanti sem se pogovarjal nedolgo nazaj in jim poskušal vcepiti v misli, da v Leicestru gradimo zares sijajno moštvo, ki še ni reklo zadnje besede,« je zatrdil Ranieri in napovedal, da bo klub v poletnem prestopnem roku pripeljal od dve do tri močne okrepitve. To je razumljivo, saj ga bržčas čaka zgodovinski nastop v ligi prvakov. Njegova prednost pred West Hamom na petem mestu znaša 11 točk.