Ibrahimović ne želi igrati tekme s Slovenijo

Po četrti zaporedni uvrstitvi v četrtfinale lige prvakov Šved razmišlja le o finalu v Milanu.

Objavljeno
10. marec 2016 22.51
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Cristiano Ronaldo in Zlatan Ibrahimović imata navidez malo skupnega, a ju druži podoben motiv: Portugalec bi polovico svojih golov zamenjal za podvig v reprezentančni majici, Šved bi enako storil za naslov evropskega prvaka s PSG. Slednji je na tekmi v Londonu storil prvi korak do morebitne končne zmage v ligi prvakov.

Parižani so v dvoboju s Chelseajem delno razkrili svoj domet v najmočnejšem tekmovanju na stari celini. Kljub odsotnosti plejmejkerja Marca Verrattija in kljub sodniškemu kriteriju, ki so ga Londončani (Costa, Fabregas, Ivanović) v prvem polčasu izkoristili za več grobih prekrškov nad nosilci pariške igre, je PSG nadzoroval potek tekme in se zasluženo prebil med osem najboljših klubov v Evropi.

Leta 2013 jih je v četrtfinalu ustavila Barcelona, predlani Chelsea, lani še enkrat poznejša zmagovalka Barcelona. Francozi so se že oddolžili Angležem, Kataloncem (še) ne. Morebiten četrtfinalni par Barcelona-PSG bi bil paša za oči najzahtevnejših navijačev. Prvi pariški zvezdnik Zlatan Ibrahimović bi dobil motiv več za igro na meji svojih zmožnosti. Z Barcelono ima še neporavnane račune; tedanji trener Pep Guardiola se mu je leta 2010 odpovedal, ker je »Ibra« v prvi sezoni na štadionu Camp Nou zasenčil slovitega Lionela Messija.

»V Londonu smo opravili veliko delo, toda počakajmo na četrtfinale. Če bomo izločili še enega tekmeca, potem bomo vložili resno kandidaturo tudi za naslov,« je navijače opozoril pred evforijo Ibrahimović. Šved, ki je s šestimi različnimi klubi postal državni prvak na Nizozemskem, v Italiji, Španiji in Franciji, živi za uspeh v ligi prvakov, ki bi bil pri njegovih 34 letih krona kariere, v kateri se je prebil med najboljše na svetu. Lahko bi ga razglasili za najboljšega na svetu upoštevaje dejstvo, da sta prišla Messi in Ronaldo na Zemljo z »drugega planeta«.

»Ibra« ima okrog sebe več obetavnih soigralcev najvišjega formata, v nogometu pa pišejo največje zgodbe izkušeni. »Napredujemo iz sezone v sezono, vse boljši smo. V povprečju smo zelo mladi in smo odigrali manj tekem v primerjavi z drugimi najboljšimi klubi v Evropi. V Franciji ne moremo doseči več, kot smo, liga prvakov pa je poglavje zase in velik izziv za vse nas. Če bomo ponovili dobre stvari s tekem proti Chelseaju tudi v naslednjih tekmah, potem so pred nami lepi časi,« je dodal napadalec iz mesta Malmö, čigar odlike bi lahko konec maja spoznali tudi najboljši slovenski nogometaši.

Zvezdnik, ki ga zaradi sloga igre in močnih volejev primerjajo z legendarnim Marcom van Bastnom, doslej še ni okusil slovenskega nogometa; maja 2008, ko je na Švedskem gostovala selekcija Matjaža Keka, je izpustil prijateljsko tekmo zavoljo poškodbe. Štirikrat je sodeloval le s slovenskimi sodniki: trikrat s sodnikom Damirjem Skomino (pri porazih Švedske z Madžari in Angleži na euru 2012 ter zmagi na Irskem), nazadnje pa predlani v ligi prvakov z Matejem Jugom, ko je v majici PSG matiral bivši klub Ajax. »Ibra« bi najraje izpustil tudi prijateljsko tekmo s Slovenijo, ki bo 30. maja na Švedskem, kar je razumljivo – dva dni prej želi igrati finalno tekmo lige prvakov v Milanu.