Ibrahimovića je pomladi ustavila Barça, toda PSG je zdaj močnejši

Švedski napadalec Paris Saint-Germaina Zlatan Ibrahimović opozarja tekmece.

Objavljeno
25. oktober 2013 11.12
FBL-EUR-C1-ANDERLECHT-PSG
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Lionel Messi in Cristiano sta se močno trudila z Milanom in Juventusom, toda ta teden ju je zasenčil Zlatan Ibrahimović. Švedski napadalec blesti v reprezentanci in majici PSG, po štirih strelih v Bruslju je skupno že pri šestih golih v ligi prvakov.

Niti zapriseženi navijači Zlatana Ibrahimovića ne morejo našteti velemojstrskih golov, ki jih je na »tisoč in en« način zabil 32-letnik iz Malmöa. Mojster tekvondoja in gimnastični akrobat premore veliko tehnik za doseganje golov. Kot nazadnje v Bruslju, ko je PSG zmlel Anderlecht z visokih 5:0, »Ibra« pa je prispeval štiri različne gole in se pridružil izbrani skupini napadalcev, ki so v ligi prvakov na eni tekmi zabili po štiri gole (Lionel Messi, Marco van Basten, Pippo Inzaghi, Ruud van Nistelrooy, Mario Gomez, Robert Lewandowski, Dado Pršo in Bafetimbi Gomis). Prvega je zabil s 3 m kot klasični »centerfor«, drugega s 5 m s peto, tretjega s polvoleja s približno 30 m, četrtega za 5:0 pa filigransko z desne strani – od vratnice – po podaji Thiaga Motte.

»Tretji je bil najlepši. Z velike razdalje je treba zadeti žogo brezhibno in ob pravem času. To je bil zahteven strel,« je razkril Ibrahimović. Šved je omrežil Francoze, ki že dvajset let niso premogli tako močnega kluba, kot je Paris Saint Germain. Tudi zaradi Ibrahimovića. Tamkajšnji novinarji tekmujejo, kdo ga bo bolj poveličal. »Abracad ... Ibra!« je naslovil izdajo Le Parisien, L'Equipe je pristavil: »Z kot Zlatan. Ibrahimović je poslal sporočilo evropskim tekmecem.«

Ibrahimović je v 92 minutah in 13 sekundah 8-krat streljal na vrata Belgijcev in štirikrat premagal vratarja Tomasa Kaminskija. Slednji je na dan visokega poraza dopolnil 21 let in v intervjuju pred tekmo si je zaželel, da »ne bi denimo izgubili z 0:5 in da mi ne bi pokvaril večera Ibrahimović« ... Toda 195 cm visoki zvezdnik ga ni uslišal, vrhunsko je sodeloval s soigralci, ki so nanizali kar 774 natančnih podaj (87 %), Anderlecht 323 (72 %). Ibrahimović je prejel 56 podaj (Verrati 12, Motta 11, Matuidi 8, van der Wiel 6, Marquinhos 5, Maxwell in Lavezzi po 4, Lucas 3, Cavani 2, Camara 1) in natančno oddal 38 žog (81 %; Verratti 10, Maxwell in Motta po 6, Matuidi 5, Cavani in Lavezzi po 3, Marquinhos 2, Lucas, Rabiot in van der Wiel po 1). Zanimivo, da je PSG ob večji posesti žoge (65:35 v %) zbral manj kotov (2:9) in manj strelov na vrata (14:16).

Toda statistika ne šteje, odločajo le goli. In pariški iz dneva v dan močneje dežujejo, tako uspešen je italijanski know-how na Parku princev. Italijanski model sta implementirala v prakso bivša šefa Leonardo in trener Ancelotti, zdaj ga nadgrajuje njegov naslednik Laurent Blanc, nekdanji branilec Napolija in Interja ... Kako dejansko deluje PSG? Matuidi, morda eden najbolj obetavnih vezistov na svetu, dobre povezuje tri nekdanje napadalce iz serie A (Lavezzi-Ibrahimović-Cavani) z vezistoma, ki prav tako prihajata s »škornja«, Marcom Verrattijem in Thiagom Motto, v obrambi kraljujejo še trije aduti iz italijanske lige – štoperja Marquinhos in Thiago Silva ter vratar Sirigu ...

Toda izstopa le Ibrahimović. Letos pomladi je njegovo moštvo v četrtfinalu LP najtesneje izločila Barcelona (2:2, 1:1), zdaj so Parižani še močnejši. »Po letu dne se poznamo in čutimo še bolje, nekateri novinci so povečali našo raznovrstnost in dvignili raven igre. Če bomo Anderlecht premagali še doma, bomo že v osmini finala in bomo lahko razmišljali o višjih ciljih kot lani. Saj smo boljši kot tedaj,« ocenjuje Ibrahimović, ki nesebično deli asistence in marljivo zbira gole. Pariz pa vlada Franciji in konkurenci v ligi prvakov.