Ibre ni več in šova tudi (še) ne

Danes prve tekme nogometne lige prvakov v skupinah od A do D.

Objavljeno
13. september 2016 00.49
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Nogometni štart v milijardni ligi prvakov ne bi mogel biti bolj v znamenju milijard evrov, kot je lahko. V današnjem prvem dejanju skupinskega dela tekmovanja, v katerem se bodo merili klubi v skupinah od A do D, naziv osrednjega dvoboja pripada obračunu francoskega prvaka PSG in angleškega podprvaka Arsenala.

S skupaj šestimi lovorikami za najboljšega v Evropi sta »bogatejša« v vitrinah Barcelona (5) in Celtic (1), ki se bosta pomerila na Camp Nou, toda denarna težkokategornika brez najsijajnejše lovorike iz Pariza in Londona sta člana najožje elite na stari celini. In sta domala vsako leto v širšem krogu kandidatov za končno zmagoslavje.

Pariški spektakel na Parku Princev bo v marsičem nekaj posebnega. Za domače privržence bo nekoliko nenavaden, saj po štirih sezonah ne bodo več uživali v mojstrovinah Zlatana Ibrahimovića. Da je Šved pustil pečat, ki ga bo težko zbrisati, je čutiti na vsakem metru igrišča, televizijskih programih in športnih straneh. Na prvem PSG vsaj na štartu sezone ni tako premočan, kot je bil v Ibrahimovićevem obdobju, v drugih dveh pa sploh ni dvomov o tem, kdo je bil nesporni vladar štiri leta in je skrbel za večjo gledanost, klike in naklade.

A da bo pariško nogometno življenju po Švedu drugačno, so v klubu vedeli že dolgo, da pa bo v novi sezoni 12. klub na lestvici najvrednejših na svetu z vrednostjo 563 milijonov evrov na vrh poskušal zavihteti španski trener Unai Emery, pa je bilo eno od največjih presenečenj na trenerski tržnici.

Uspešnega 44-letnega Baska, ki se je proslavil predvsem na klopi Seville z zaporednimi zmagami v evropski ligi, čaka zahtevna naloga, ki ji nista bila kos niti morda najbolj spoštovani in priljubljeni trener v Evropi, Italijan Carlo Ancelotti, niti njegov naslednik Laurent Blanc.

»Prišel sem, da bi nadaljeval uspehe in dvignil moštvo na višjo raven. To je zelo velik izziv,« se zaveda odgovornosti Emery, ki ima z ligo prvakov neporavnane račune. Med najboljšimi v Evropi je največ dosegel z uvrstitvijo med 16 najboljših z Valencio, bolj boleči pa so bili spodrsljaji z moskovskim Spartakom in Sevillo.

»Objektivno je, da nadaljujemo z rastjo, toda poskušali bomo narediti vse, da bi bili kandidati za naslov evropskega prvaka,« je usmeril svoje cilje v sezono, v kateri PSG v državnem prvenstvu ni začel najbolje.

PSG in Emery se še spoznavata, ni več Ibrahimovića niti Brazilca Davida Luiza, novinci Jese, Grzegorz Krychowiak, Hatem Ben Arfa in Thomas Meunier so še v obdobju »vajeništva«, novi vodji Angel Di Maria in Edinson Cavani, ki sta dočakala priložnost, da stopita v Zlatanove čevlje, pa šele spoznavata, da je breme, ki ga je nosil Šved, vendarle nekoliko težje, kot sta pričakovala.

Paradoks pariškega dvoboja bo vendarle v tem, da je tekmec francoskega prvaka eden od najbolj francoskih klubov zunaj meja Francije. Arsene Wenger je simbol Arsenala, 7. na lestvici najvrednejših z vrednostjo 1,15 milijarde €. Wenger bo Arsenal vodil v LP že 19. zaporedno sezono in tako kot že vsa leta doslej bo imel enak status – favorita iz ozadja, ki ima minimalne možnosti, da bi zasedel evropski prestol. Kaj in koliko zmorejo »topničarji« v tej sezoni, zanima le Arsenalove navijače, druge, še posebej francoske, pa je zanimalo, zakaj je Wenger že trikrat zavrnil ponudbo pariškega kluba. »Zato, ker mi je všeč tu, kjer sem,« je bil kratek in jedrnat 66-letni ekonomist iz Strasbourga.

Današnji pari prvega kola lige prvakov

Skupina A

Paris St. Germain - Arsenal (20.45)

Basel - Ludogorec Razgrad (20.45)

 

Skupina B

Dinamo Kijev - Napoli (20.45)

Benfica - Bešiktaš (20.45)

 

Skupina C

Manchester City - Borussia Mönchengladbach (20.45)

Barcelona - Celtic (20.45)

 

Skupina D

Bayern München - Rostov (20.45)

PSV Eindhoven - Atletico Madrid (20.45)