Igor Bišćan: Olimpija bo lahko spomladi zgolj boljša

Trener Olimpije o prvem delu sezone: »Evropsko slovo proti finski Vaasi je bil edini zares velik spodrsljaj«.

Objavljeno
14. december 2017 10.00
Posodobljeno
14. december 2017 10.00
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec
Igor Bišćan je v jesenskem delu državnega prvenstva na igrišče poslal 23 igralcev.

Zagreb – Zagrebčan Igor Bišćan je po pol leta službovanja v Ljubljani za marsikaterega nogometnega poznavalca še trenerska uganka. Olimpijo je izvlekel iz pomladne kalvarije, a ni ušel kritikam o tem, da bi zeleno-beli morali iztržiti več kot le 2. mesto po jesenskem delu prvenstva.

Najbrž vam je bilo zelo prijetno delovati v Ljubljani? Ni pritiskov, kakršnih ste vajeni na Hrvaškem, navijači so prizanesljivi, mediji prav tako, novinarji pridemo tudi na dom ...

Počutil sem se zelo prijetno in tudi v moji trenerski karieri sem naredil korak naprej. Pritisk je relativna stvar. Morda zaradi rezultata, ampak predvsem je ta stvar odnosa in spoštovanja. Res ne spremljam medijev, zaradi česar mi je morda lažje. Držim se pravila, da, če sem naredil deset dobrih stvari, jih lahko zasenči ena sama slabša.

Navzven navkljub postavnosti delujete mirno in preudarno, toda pred leti ste se zapletli v incident, v katerem ste »nalomili« taksista. Vas je ta neprijetna izkušnja tako okrepila, da se ne odzivate na vsako malenkostno izzivanje? Tudi igralci vas zelo spoštujejo, kot da bi jih prestrašili.

Ta izkušnja me je vsekakor izučila in zaradi nje sem postal bolj umirjen. Vsekakor nisem vzkipljiv tip človeka, ki bi udarjal na prvo žogo in užival v konfliktih. Poskušam se izogibati neprijetnostim. Morda dajem občutek, da v meni vre od besa, toda verjemite mi, jeza in antagonizem škodujeta.

Torej, vas ne moti ocena, da je Olimpija jeseni zamudila priložnost, da švignila mimo Maribora?

Iz mojega zornega kota je ocena nasprotna, sezona je bila uspešna, ker jo vrednotim tudi po tem, v kakšnem stanju sem prevzel moštvo. Dodobra sem prebral moštvo, preden sem sprejel trenerski izziv. Vsako pomladno tekmo sem pogledal in jo analiziral. Kot vem, je Olimpija spomladi osvojila daleč najmanj točk doslej, igralci so bili v strahu, po sezoni so želeli oditi vsi. V roke sem dobil mentalno povsem nepripravljeno moštvo.

Toda niste tekmovali z devetimi Maribori, marveč tudi s Triglavom, Ankaranom ... Od Olimpije se zahteva in pričakuje več?

Pa dajmo podrobno analizirati. Če se ne motim, je bil Olimpijin odstotek osvojenih točk najvišji doslej in v vseh tekmah je imela večjo posest žoge. Privoščila si je en sam spodrsljaj v ligi, 0:0 v Kranju, čeprav ne bežim od tega, da je zame najhujši spodrsljaj slovo v kvalifikacijah za evropsko ligo s finsko tekmico Vaasa. Večji del sezone ni bilo nihanj, igra je imela rep in glavo, disciplino in čvrstost. Samo zadnji del sezone se ni izšel. Premagale so nas Domžale z najboljšo jesensko tekmo, derbi z Mariborom so odločile malenkosti. Proti Triglavu in Mariboru je bila Olimpija prikrajšana za enajstmetrovke, ampak v sodniških odločitvah ne iščem izgovorov. Predvsem z Mariborom in Domžalam si več ni zaslužila.

Tekme, v katerih ste izgubljali bitko z Mariborom, so razkrile preveliko neučinkovitost in skrajno previdno taktiko. Predvsem očitek, da je Olimpija igrala obrambno, je bil najbolj glasen. Ste taktično previdnost podedovali od Rafaela Beniteza, pod katerim ste igrali in bili uspešni pri Liverpoolu?

Morda sem res Benitezov 'učenec', morda je previdnost tudi del mojega obrambnega igralskega profila, morda za drugačen slog nimamo ustrezen profil igralcev? Taktiko in način igre sem prilagajal profilu igralcev. Namera je bila, da imajo igralci žogo več v posesti in ne zaradi obrambnih razlogov. Nadalje, da jo hitreje oddajajo in tudi v globino, da odpirajo čim več prostora, da vtekajo iz ozadja, da so čvrsti v obrambi, da omejujejo možnost nasprotnih napadov in napak, da so gibljivejši, hitrejši v vračanju. Skratka načrt je treba imeti. Ne vem, če bi se pogovarjali o tem, da je Olimpija premalo tvegala, če bi bila učinkovita in konkretna. Ko smo zmagovali, ni bilo čutiti, da smo bili preveč previdni. Manjkal ji je izrazit strelec.

Ko je Olimpiji šlo za nohte, ste menjali igralce, sistema nikoli.

Strinjam se, verjetno bi moral imeti še eno, dve različici. Na primer, igra z dvema napadalcema. Ni bilo tudi globinske igre, rešitev mora biti več, spomladi bomo morali biti prilagodljivejši, ampak slog igre bo vedno narekoval profil igralcev. Glede na oceno, kaj imam na voljo, smo igrali z več zveznimi igralci.

Dokler je zabijal Isah Abass, so bile slabost skrite. Kdo od igralcev vas je razočaral ali zadovoljil?

O igrah posameznikov ne govorim javno. Še posebej ne takrat, ko ne kažejo, kar bi morali. Če sem z njimi nezadovoljen, jim to povem na štiri oči. Kar zadeva Abassa. Ko se je poškodoval, smo izgubili močnega aduta, čeprav ni strelec. Je odličen igralec, ampak še zelo 'surov'. Taktično in tehnično je neizbrušen. Nato se je poškodoval še Andrej Vombergar. Ko se igralec vrne po poškodbi, še lep čas ni tak, kot je bil pred njo.

V oči je padla tudi utrujenost, čeprav je Olimpija igrala kar deset tekem manj od Maribora. Je možno, da telesna pripravljenost ni bila najboljša?

Za ta del sprejmem odgovornost. Premalo sem menjal igralce, ker sem se držal pravila, da ne menjaj moštva, ki zmaguje. Pa bi ga moral. Toda imeli smo rezultat in šele potlej sem se zavedel tega, da moštvo še čuti posledice pomladnih dogodkov. Kratek odmor in zgodnji tekmovalni začetek nove sezone pa mi ni omogočal optimalnih priprav.

V čem, vas je prekosil Maribor?

Maribor je mentalno trdno moštvo. Vgrajeno ima zmagovalno miselnost, ki se je odrazila v tekmovalni stalnosti. Že vrsto let ima svoj prepoznaven slog igre, ki ga ne menja. Nazadnje, v ligi prvakov je trikrat igral neodločeno. To pove zelo veliko.

Je Olimpija lahko boljša in spomladi premaga Maribor v boju za prvaka?

Lahko je boljša, veliko boljša. Ne vidim možnosti, da ne bi bila. Zanesljivo bo telesno bolje pripravljena, med seboj se bomo še bolj spoznali, uigrali. Tudi jaz bom vedel več. Logično je, da bomo boljši oziroma morali bi biti boljši. Naredili bomo vse, da bomo prvi. Kar se tudi pričakuje od mene.

Dejali ste, da neradi govorite o posameznikih, toda Kenana Bajrića, ki je jesen res zaznamoval z odličnimi igrami, ste izpostavili kot kandidata za reprezentanco. Novemu selektorju ste ga tako rekoč položili na dlani. Kaj vas je tako navdušilo v njegovi igri?

O zanimivejših igralcih iz drugih moštev ne govorim zato, ker z njimi ne sodelujem vsakodnevno. Niso v mojem procesu treningov in ne poznam podrobno njihovih navad, značilnosti ... O Kenanu vse najboljše. Ima kakovost! Odlikujejo ga lahkotnost, hitrost, občutek, tehnično znanje, v pol leta je izjemno napredoval in verjemite mi, da me ne bi presenetilo, če bo pozimi prišel po njega kakšen tuj klub.

Ste že oblikovali novoletni seznam želja?

Vsak trener ga ima in tudi jaz ga imam. Kdo so, je skrivnost, med njimi si želim tudi napadalca, ki bo zabijal gole. Želja so dva, trije igralci, predvsem pa, da bi že zdaj poskušali sestaviti jedro moštva, ki bo poleti v Evropi opravilo kaj več kot doslej. Ne smemo si privoščiti, da bi po koncu sezone sestavljali moštvo. Seveda pa bodo prihode narekovali odhodi.

Kakšno mnenje ste oblikovali o SNL?

Zanimiva. Maribor, Domžale in Olimpija odstopajo, Gorica, Celje Rudar lahko mešajo štrene, drugi so lahko doma zelo neugodni. Je tekmovalna, vzgojna za trenerje in igralce.